TWG 2022 Birmingham, USA

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság védnöksége alatt 11. alkalommal sorra kerülő multisportesemény 2022. július 7 és 17. között zajlik majd. A Nemzetközi Szövetség azért döntött az eredeti dátum - 2021. július 15-25. - módosítása mellett, mert a pandémia miatt a tokiói Olimpia Játékok időpontja is módosításra került és a két esemény így közel egy időben zajlott volna. 

Az alabamai versenyek alkalmával ünneplik egyúttal a Világjátékok elindításának 40. évfordulóját, visszatérve újra az Amerikai Egyesült Államokba, ahol 1981-ben az első The World Games Santa Clara-ban került megrendezésre. 

Résztvevők


Andrea Silvestri

Andrea Silvestri

Sportág: táncsport

Versenyszám: latin

Legjobb eredményei: 2019-2021-ig vb- és Eb-döntős (4. hely) 2015 és 2017 Világ- és Európa-kupa győztes 2019-2021-ig Grand Slam-döntős

Születési hely, idő: Livorno, 1985.12.18.

Nevelőegyesület: Valcer TS

Egyesület: Valcer TS

Nevelőedző: Bíró Csaba

Edző: Bíró Csaba

Foglalkozás: táncoktató

Silvestri Andrea Olaszországban született, hatéves kora óta a táncsport rabja. Dinamikája, robbanékonysága egészen kivételes. Párjával, későbbi feleségével 2006-ban mutatkozott be, azóta hosszú évek kitartó munkája kellett ahhoz, hogy a 2022-es Világjátékokra megérkezve döntőesélyes duóval számoljanak velük a sportágban. Korábban kosárlabdázott és úszott is, de hamar eldőlt: Silvestri Andrea latintáncosként ejti rabul a közönséget. És ez nem túlzás. Versenytáncban a közönség, amellett hogy szurkol és bíztat, bizony gyönyörködik is, a férfi és a nő megjelenítése a parketten mind az öt koreográfiában kulcsfontosságú. A Silvestri-Váradi kettősnek ez rendszerint sikerül. Azt mondja: rendszeresen magával viszi a szerencsehozó tárgyait. Nos, ha ezen múlik, egyértelmű: a sokszoros magyar bajnok mindenhová elvitte a kabalákat. Lépésről lépésre küzdötték fel magukat a világranglistán, egészen a csúcsig. Minden táncot mesterien megjelenítenek a parketten, és versenyezzenek bárhol a világon, hamar szót értenek a közönséggel és a pontozóbírókkal. Silvestri Andrea és párja, Váradi Martina bebizonyították: ha dolgozol a sikerért, meglesz az eredménye. Birminghamben a közönség szambázni, cha-cha-cházni, rumbázni, paso doblézni és jive-ozni láthatja majd őket.

Sportágak:

Táncsport


Bali Dániel

Bali Dániel

Sportág: aerobik

Versenyszáma: vegyes páros, trió, csoport

Legjobb eredményei:

2015 Európa Játékok 1. hely (csoport)

2016 vb-2. (egyéni)

2017 Eb-1. (egyéni)

2017 Világjátékok 2. hely (vegyes páros), 3. hely (csoport)

2018 vb-2. (egyéni), vb-3. (vegyes páros)

2019 2xEb-1. (vegyes páros, trió)

2021 Eb-1. (egyéni), Eb-2. (vegyes páros), Eb-3. (csoport)

Születési hely, idő: Szombathely, 1996.10.15.

Nevelőegyesület: Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

Egyesület: Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

Nevelőedző: Réfi Eszter

Edző: Réfi Eszter

Foglalkozás: sportoló

Nemcsak megvalósítja a koreográfiákat, hanem koreografál is a négyszeres Európa-bajnok aerobikos. Szerinte nagy erősség, hogy a gyakorlatok koreografálását is ő végzi, hiszen így egy fejben találkozik az elképzelés és a valóság. A 26 éves versenyző már kiskorában is nagyon aktív volt, még a lakásban is cigánykerekezett. Négyévesen kezdte el Pécsen az aerobikot, mivel a városban nem volt férfi szertorna. Hobbiszinten több sportot is kipróbált, versenyszerűen azonban csak ez a sport maradt az életében. Nagyon dinamikus és gyors sportnak tartja az aerobikot. Mindemellett szerinte nemcsak fizikai jelenlét szükséges hozzá, hanem – az érzelemmegjelenítés érdekében – előadói kompetenciákra is szükség van. Imád kortárs táncolni, utazni és főzni. Körülbelül egy éve vegán életmódra váltott, amit még nem mindig sikerül tartania, de a húst már kiiktatta az életéből. Rengeteg versenyen szerepelt kiemelkedően. Az előző Világjátékokon két éremmel is gazdagodott, idén pedig már csak egy célja van: élvezni az aerobikot. Az pedig, hogy mi lesz a folytatás a sportkarrier után, számára még a jövő kérdése. Amikor nem sportol, makrogazdasági elemzéssel foglalkozik. Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem doktori hallgatója, így sok lehetőség áll majd előtte a sportkarriere után is.

Sportágak:

Aerobik


Balog Gábor

Balog Gábor

Sportág: életmentés

Versenyszám: 4x25 m férfi babamentő váltó, 4x50 m férfi akadályváltó, 4x50 m férfi kombinált váltó

Legjobb eredményei: 2016 úszó Eb-3. (4x100 m férfi vegyesváltó) 2016 úszó Eb-3. (4x100 m mix vegyesváltó) 2014 úszó Eb-3. (200 m hát) 2012 olimpia 10. hely (200 m hát) 2008 úszó ifjúsági Eb-2. (200 m hát)

Születési hely, idő: Budapest, 1990. 09. 02.

Nevelőegyesület: Békéscsabai Előre ÚK

Egyesület: Star Sportakadémia SE

Nevelőedző: Lipták Éva

Edző: Star Sportakadémia edzői

Foglalkozás: edző

Ötévesen, egy óvodai program keretében tanult meg úszni, és már kiskorában felfigyeltek a benne rejlő tehetségre. Akkori oktatója ajánlására kezdett el foglalkozni a sporttal, melynek idővel meg is lett az eredménye: 2002-ben, 12 évesen korosztályos csúcsot döntött, mely csúcs 200 méteres hátúszásban azóta is aktív rekord. A kiemelkedő eredmény után több edző látott meg benne különleges tehetséget; elmondása szerint ekkor döntötte el, hogy versenyszerűen fog foglalkozni az úszással. Számos komoly eredménnyel a háta mögött, 2017-ben találkozott az életmentéssel. Rögtön megragadta a sportág változatossága, és komoly motivációt, kihívást látott meg benne. A befektetett munka hamar meghozta a gyümölcsét: a Belgiumban megrendezett Európa-bajnokságon nagy löketet adott neki az első, csapatban megszerzett ezüstérem. Az idei Világjátékokon a 4x50 méteres akadályváltó számban aranyéremre számít. Ahogy fogalmaz: „az aranyért utazunk Amerikába”. Szeretne a Világjátékokon maradandót alkotni, és ezzel méltóképp lezárni ötéves életmentő pályafutását, és megkezdeni a civil életét. Személyesen szeretne egyre több időt a családjára fordítani, emellett társaságfüggőnek mondja magát: imád a barátaival lenni, alkalmanként wakeboardozni, zenét hallgatni.

Sportágak:

Élet és Vizimentő


Blaszák Lilla Gréta

Blaszák Lilla Gréta

Sportág: uszonyosúszás

Versenyszám: 400 m felszíni úszás

Legjobb eredményei: 2016 junior vb-3. (4x100 m női felszíni váltó) 2017 junior vb-6. (100 m női felszíni úszás) 2019 Eb-3. (4x100 m női felszíni váltó) 2021 vb-3. (4x200 m női felszíni váltó) 2022 3xFISU egyetemi világkupa 1. hely (200 m, 400 m, 800 m női felszíni úszás)

Születési hely, idő: Kecskemét, 2000.09.07.

Nevelőegyesület: Bácsvíz-KVSC

Egyesület: Bácsvíz-KVSC

Nevelőedző: Juhos Gergely

Edző: Szabó László

Foglalkozás: tanuló

Életének mindig is szerves része volt a sport. Tízéves korában ismerkedett meg az uszonyosúszással. „Korán megtanultam úszni, és egy iskolai bemutató úszás alkalmával ismerkedtem meg a sportággal. Beleszerettem, és ’azóta sem engedtük el egymást’. Ötödikes koromban még csak hobbiszinten űztem, de később egyre jobban megtetszett, és az egyesületem benevezett kisebb hazai versenyekre. Mivel minden egyes alkalommal jobb eredményt akartam elérni, egyre komolyabban vettem a felkészülést és a versenyzést, mígnem elindultam az országos bajnokságon.” – emlékezett vissza a kezdetekre. Kipróbálta a kosárlabdát, a röplabdát is. Sok mindent köszönhet a sportnak, például nagyon sok helyre eljutott az uszonyosúszás révén. Imád főzni, és nem tartja magát babonásnak. A sportolók között nincs példaképe, de több sztársportoló karrierjét követi. Birminghamre kettőzött erővel készül. Konkrét helyezésben nem gondolkodik. Mint mondja, mindig a lehető legjobbra törekszik. Azzal elégedett lesz, ha egyéni csúcsot úszik. A sport mellett a távlati céljai között egy gépészmérnöki diploma szerepel, addig is a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában gyakornokként dolgozik.

Sportágak:

Uszonyos Úszás


Bánhidi Dániel

Bánhidi Dániel

Sportág: táncsport

Versenyszám: akrobatikus rock and roll

Legjobb eredményei: junior páros formáció vb-1. (2010) 2xjunior páros Világkupa 1. hely (2010, 2011) Main Class Contact Style páros Világkupa 1. hely (2017, 2018) Main Class Free Style vb-10. (2021)

Születési hely, idő: Budapest, 1994.09.04.

Nevelőegyesület: Musztáng SE

Egyesület: Galaxy RRC

Nevelőedző: Lengyel Veronika

Edző: Molnár Nóra

Foglalkozás: edző

Kezdetben futsalozott, ezt váltotta fel az akrobatikus rock and roll. Egy iskolai fellépés elsősorban a szüleinek tetszett meg, ennek hatására íratták be rokizni. A külföldi versenyek miatt a világ sok pontját bejárhatta. A prágai világbajnokságon dőlt el, hogy Czetl Fannival képviselhetik a magyar színeket a Világjátékokon. „Ez volt az a pillanat, amikor megtudtuk, hogy mi jutottunk ki a játékokra. Volt egy új akrobatikánk, ami nem ment túl jól a versenyig, de a középdöntőben megpróbáltuk téthelyzetben megcsinálni, mert olyan pontszámú elem volt, ami hozzá tudott segíteni minket a jobb eredményhez. Annyira összeszedtük magunkat, hogy sikerült jól kiviteleznünk. A hosszú versenyzői karrierem során ez volt az a táncom, melyre egyszerűen nem emlékszem, hogy mi történt abban a két percben” – idézte fel a kvótát érő produkciójukat Bánhidi Dániel. Birminghamben hibátlan táncot szeretne produkálni, és bízik abban, hogy ez minél jobb helyezést fog eredményezni. Az élsport befejezése után a szeretne a táncsportban maradni. Tervei szerint olyan táncosokat nevelne ki, akik szintén elmondhatják majd magukról, hogy ilyen rangos eseményen képviselhették a magyar színeket, mint a Világjátékok.

Sportágak:

Táncsport


Boros Petra

Boros Petra

Sportág: kick-box

Versenyszám: K1 70 kg

Legjobb eredményei: 2012 utánpótlás vb-1. (kadet2 kick-light +65 kg) 2014 utánpótlás vb-1. (junior kick-light +70 kg) 2019 felnőtt vb-3. (low-kick 70 kg)

Születési hely, idő: Budapest, 1997.04.18.

Nevelőegyesület: Lajo-s-port Kick-Box Team

Egyesület: Halker-Király Team Csepel

Nevelőedző: Nagy Lajos

Edző: Bálint Zoltán, Jároszkievicz Krisztián, Fodor Katalin

Foglalkozás: titkárnő, sportoló

Egy álma teljesül azzal, hogy elindulhat a Világjátékokon. Amikor edzője, Jároszkievicz Krisztián felhívta telefonon és közölte az örömhírt, Petra minden kezében lévő tárgyat eldobott és sírva kérdezte, hogy ugye nem viccel. Rengeteg nehézséggel küzdött, hogy eljusson oda, ahol most van. 2011-ben egy diákolimpián egy szerencsétlenül sikerült rúgás következtében elszakadt a keresztszalagja. Ám túl fiatal volt még, és ha akkor műtötték volna meg, az egyik lába rövidebb maradt volna. Így aztán négy-öt évig sérülten versenyzett, mígnem a fájdalmai olyan súlyosak nem lettek, hogy segítséget keresett. Ezúttal a műtét sikerrel lezajlott, de orvosa így is óvta attól, hogy folytassa az élsportot. Boros Petrának azonban, ha rengeteg kínlódás árán is, de sikerült visszatérnie a kick-boxhoz. Minden mérkőzés előtt, közben és utána is izgul. Nyugtató hatással van rá, hogyha csuklóján van a karkötő, amit a régi egyesületéből egy kislány adott neki. Az első világbajnokságán kapott egy plüss vízilovat, aminek a nyakára szokta rakni a karkötőt és egy székről nézi a meccseit. A Világjátékokon szeretné kihozni magából a maximumot és dobogós helyen végezni.

Sportágak:

Kick.Box


Bukor Ádám

Bukor Ádám

Sportág: uszonyosúszás

Versenyszám: 200 m felszíni úszás, 400 m felszíni úszás, 4x100 m férfi felszíni váltó

Legjobb eredményei: 6xvb-1., 6xEb-1. 4xVilágkupa sorozat 1. hely, 4xvilágcsúcstartó

Születési hely, idő: Galánta, 1999.01.22. Nevelőegyesület: Vágsellye

Egyesület: Győri Búvár SE

Nevelőedző: Jakoda Tibor

Edző: Jakoda Tibor

Foglalkozás: tanuló

Bukor Ádám a hazai és a nemzetközi uszonyosúszás egyik kiemelkedő egyénisége. Hatéves kora óta sportol. Gyerekként tollaslabdázott, a gimnazista évek alatt focizott, ezenkívül szeret kerékpározni és görkorcsolyázni. Tipikus sportoló alkat – fizikailag és lelkileg is. A Világjátékokon minél több sikert szeretne elérni, ez egyben az időeredményeire is vonatkozik. Félelmetes eredménylistája van. Ha csak a számokat nézzük: csapatkönyvünk lapzártájakor a 23 éves klasszis elmondhatja magáról, hogy 17 éve úszik, 400 verseny van mögötte, és ebből több mint 300-at megnyert. Folyamatosan tanul az edzések mellett. Szociálpedagógus lesz, de a tanulmányok tekintetében megvan a következő nagy cél is: a pszichológia is érdekli. Abból szeretné megszerezni majd a második diplomáját. Közben csaknem profi fotós, a kevés szabadidejében sokat fotózik. Napi 10 és 20 kilométer közötti távot úszik két részletben, közben pedig edzőtermi munkát is végez. Sok energiát fektet a birminghami felkészülésbe, és bízik abban, hogy a lehető legjobbját tudja majd nyújtani a Világjátékokon.

Sportágak:

Uszonyos Úszás


Chukwu Hannah

Chukwu Hannah

Sportág: fallabda

Versenyszám: női egyéni

Legjobb eredményei: U19 Eb-2. (2022), 4-szeres magyar bajnok

Születési idő, hely: Komárom, 2003.07.07.

Nevelőegyesület: Squashberek Sportegyesület

Egyesület: Squashberek Sportegyesület

Nevelőedző: Farkas János

Edző: Farkas János

Foglalkozás: sportoló, tanuló

Tízévesen kezdett fallabdázni, mellette párhuzamosan sokáig focizott is. Hamar döntés elé kényszerült, és rájött, hogy az egyéni sportág sokkal jobban fekszik neki. A squashnál kizárólag rajta múlik, hogy a mérkőzésnek győztes vagy vesztes kimenetele lesz. Rendkívül megterhelő volt számára a tanulást és sportot egyensúlyban tartani: gyakran volt tanítás előtt és után is edzése, amikor csak este nyolc körül tudott elkezdeni tanulni. Nem tartja magát példás diáknak, de édesanyja mindig szorgalmazta, hogy szerezzen diplomát. Jó irányba halad, ugyanis felvették az amerikai Trinity College-ba, és augusztusban már ott kezdi tanulmányait. A Trinity-ben van az Egyesült Államok harmadik legjobb squash képzése. Kiskorában nagyon izgulós volt, de az évek során ezt le tudta vetkőzni. Minden meccs előtt egy órával el szokott vonulni, lehetőleg úgy, hogy ne szóljon akkor már senki hozzá, és maximálisan a meccsre koncentrál. Úgy érzi, hogy a sportnak köszönheti kitartását és fegyelmezettségét. Akadnak alkalmak, amikor nézeteltéréseik vannak edzőjével, azonban komoly vitájuk soha nincs. Izgatottan várja a Világjátékokat, de konkrét kitűzött célja nincs, ugyanis olyankor hajlamos elizgulni a meccset.

Sportágak:

Fallabda


Csikós Zsóka

Csikós Zsóka

Sportág: maratoni kajak

Versenyszám: sprintszám, maratoni táv

Legjobb eredményei: U23 Eb-2. K4 500 m (2021), U23 vb-4. K2 200 m (2021), ifjúsági 2xvb-1. K4 500 m (2019, 2017), ifjúsági 2xEb-1. K4 500 m, K1 1000 m (2019), ifjúsági Eb-2. K4-500 m (2018), ifjúsági maratoni 2xvb-1. K1 18 km (2017, 2018)

Születési hely, idő: Esztergom, 2001.01.23.

Nevelőegyesület: Esztergomi Kajak-Kenu Sportegyesület

Egyesület: Szolnoki Kajak-Kenu Klub

Nevelőedző: Pjatacsuk Vitalij

Edző: Hadvina Gergely

Foglalkozás: tanuló

Mindig a maximumra törekszik. Ez zsigeri szinten benne van. 2008 óta sportol. Csikós Zsóka az utolsó helyek egyikét csípte el a Világjátékok Magyar Csapatban. Természetesen számára is kiemelt versenynek számít a birminghami. Jóslásokba nem bocsátkozik, a lehető legtöbbet szeretné kihozni magából. Három testvére van, akik mind kajakoztak, és hogy a családban ő se maradjon ki a „jóból”, kipróbálta, és „a hajóban maradt”. Korábban hobbiszinten úszott, lovagolt, de még a birkózást is kipróbálta- Természetesen a kajak az örök számára. "Ez az a mozgásforma, ami a legjobban érdekel. Szeretem elemezni nemcsak a saját, de mások technikáját is. Illetve bármikor kikapcsol, és amikor rossz kedvem van és lemegyek egyet evezni, mindig segít…” – mondta a kajakról. Csikós Zsóka jelenleg a Testnevelési Egyetem sport- és rekreáció szervezés levelező szakán tanul. Hobbija az olvasás és a filmek. A sportban mindig szeretné elérni a lehető legjobb eredményt, ami benne lehet. Ha befejezi az élsportot, szeretne továbbra is a kajak közelében maradni, akár sportmasszőrként is. Konkrét példaképe nincs, különösebben nem is babonás, egy apróságra azonban mindig figyel: hogy versenyzéskor a papucsán (klumpáján) a két lábán ellentétes állásban legyenek a kantárok.

Sportágak:

Maratoni kajak-kenu


Cséplő Kelen

Cséplő Kelen

Sportág: uszonyosúszás

Versenyszám: 100 m uszonyos gyorsúszás

Legjobb eredményei: 2021 vb-1. (4x100 m mix uszonyos gyorsváltó)

Születési hely, idő: Budapest 2003.03.14.

Nevelőegyesület: Amphora Búvár Klub

Egyesület: Amphora Búvár Klub

Nevelőedző: Czech Viktória

Edző: Kosztin Tibor

Foglalkozás: tanuló

Kilencéves kora óta sportol, eleinte focizott, valamint úszott. Azonban ezekben nem volt kiemelkedő tehetség, így nem is volt számára annyira élvezetes, habár a foci megmaradt, mint hobbi. Szerencsés módon édesapja ismerte a mostani edzőjét, így volt lehetősége kipróbálni az uszonyosúszást, amelyben mostanra már számos kiemelkedő eredménnyel büszkélkedhet. Gyorsan megkedvelte ezt a sportágat, ugyanis imádja a vizet, és szereti a sok és kemény fizikai „munka” édes gyümölcsét. Jól érzi magát az uszodában, mondhatni a második otthona, szereti azt is, hogy fejlődése és eredményei csakis rajta múlnak. Sok mindent köszönhet a sportnak, számára fontos emberi kapcsolatokat is kapott tőle. Különlegessége, hogy egy-egy rosszul sikerült versenyszám után is össze tudja magát szedni, maga mögött hagyva a negatív gondolatokat, képes kizárólag az új lehetőségekre fókuszálni. Ha edzője, valamint az ideje engedi, rengeteg zenét hallgat, és az elengedhetetlen hobbiját, a focit űzi. A Világjátékokon az első háromban szeretne végezni és rengeteg értékes tapasztalatot gyűjteni.

Sportágak:

Uszonyos Úszás


Czetl Fanni

Czetl Fanni

Sportág: táncsport

Versenyszám: akrobatikus rock and roll

Legjobb eredményei: junior páros formáció vb-1. (2013, 2018) junior páros vb-1. (2014) junior páros Eb-1. (2014, 2015) junior nagyformáció vb-1. (2015) Main Class Contact Style páros Világkupa 1. hely (2017, 2018) Main Class Free Style vb-10. (2021)

Születési hely, idő: Budapest, 2002.09.15.

Nevelőegyesület: Galaxy RRC Egyesület: Galaxy RRC

Nevelőedző: Molnár Nóra

Edző: Molnár Nóra, Tramontini Péter

Foglalkozás: tanuló

Tizenhárom éve sportol. Hatéves volt, amikor az édesanyja unszolására elkezdett ismerkedni a sportágakkal, és ahogy fogalmaz: a táncsportok álltak hozzá közel, így talált rá az akrobatikus rock and rollra. Úgy látja, ebben a sportágban találta meg a zenét, a dinamikus mozdulatokat, de leginkább az akrobatika tetszik neki. Sokat formálta a személyiségét a sportág, hiszen a szorgalom és a kitartást mellett megtanulta jól beosztani az idejét. Sosem felejti, amikor 2021-ben a világbajnoki 10. helyezésükkel Világjátékok-kvótát szereztek. Czetl Fanni büszke arra, hogy alacsonyabb korosztályú kategóriákban a lábtechnikájával, a magasabbakban pedig az akrobatikákkal sikerült kitűnnie. Jelenleg a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán tanul, a táncon kívül pedig az utazás a másik szenvedélye. Ezek után a birminghami részvétel igazi jutalomút lehet számára. A játékokon a fő célja, hogy fináléba jussanak, és onnantól minden megtörténhet. Világjátékokkal zárná le az elmúlt 13 év munkáját, szeretne minél jobb, lehetőleg döntős helyezést elérni. A folytatásban pedig nem ezen a területen tevékenykedne, hiszen saját gyógyszertárat tervez nyitni. Czetl Fanni Bánhidi Dániellel lép majd parkettre.

Sportágak:

Táncsport


Farkas Balázs

Farkas Balázs

Sportág: fallabda

Versenyszám: férfi egyéni

Legjobb eredményei: felnőtt Eb-4. (2020), U19 junior Eb-2. (2016), 4x magyar bajnok, 76. a világranglistán

Születési hely, idő: Tatabánya, 1997.04.02.

Nevelőegyesület: Squashberek Sportegyesület

Egyesület: Squashberek Sportegyesület

Nevelőedző: Farkas János

Edző: Farkas János

Foglalkozás: sportoló

Minidig is örökmozgó gyerek volt. Sokáig focizott, de kiborította, hogy hiába tesz 110 százalékot az edzésekbe, ha a többiek nem fektetnek be ugyanennyi energiát. Már ekkor körvonalazódott, hogy az egyéni sportág lesz az ő vonala, 13 évesen pedig édesapja elvitte a helyi squashklubba. Onnantól kezdve le sem lehetett parancsolni a pályáról. Édesapja volt a legfőbb támogatója, nélküle nem is biztos, hogy belevágott volna a sportolói karrierbe, ami nagyon rögös útnak bizonyult. Főleg fiatalkorára volt jellemző, de a mai napig is előfordul, hogy egy-egy vesztes mérkőzés után elkeseredésében sírva fakadt. Mégsem adta fel, sőt! Az ilyen meccsek után még keményebben edz, hogy sose jöjjön le úgy a pályáról, hogy nem tett meg mindent a győzelemért. Nincs szerencsehozó talizmánja, de minden győztes meccsről hazahoz a kutyájának egy squash labdát, amivel játszhatott. Mióta házi kedvence elhunyt, azóta az ő labdáját pattogtatja, amikor a versenyekre pakol. Rendkívül jól képes megőrizni a hidegvérét, kiválóan improvizál, és játéka technikásabb, mint a legtöbb versenytársáé. A mostani a második részvétele lesz a Világjátékokon. Nem számít könnyű meccsekre, de úgy gondolja, képes rá, hogy a legjobb 16 közé kerüljön.

Sportágak:

Fallabda


Farkas Balázs Albert

Farkas Balázs Albert

Sportág: aerobik

Versenyszám: trió, csoport, aerodance

Legjobb eredményei: 2015 Európa Játékok 1. hely (csoport) 2019 Eb-1. (trió) 2021 Eb-1. (aerodance)

Születési hely, idő: Debrecen, 1992.10.05.

Nevelőegyesület: Flex HD SE

Egyesület: Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

Nevelőedző: Kovácsné Laurinyecz Julianna

Edző: Réfi Eszter

Foglalkozás: sportoló, edző

A versenyzés mellett edzőként is dolgozik Farkas Balázs. 2001-ben kezdett aerobikozni, nem tudja elképzelni, hogy mást sportoljon. Szereti, hogy edzésről edzésre lehet mérni a fejlődést, van zene és koreográfia, és hogy rendkívüli erő szükséges hozzá. Különleges pillanat számára a 2015-ös Európa Játékok, hiszen szerinte onnan indult el a magyar aerobik mostani sikerszériája. A kitartását, akaraterejét is a sportnak tulajdonítja. Van egy érme, amit a magyar kupán nyert, és csak utólag kapott meg. Ezt a szerencsehozó medált minden nagyobb versenyre magával viszi, sőt, junior tanítványainak is odaadja a jelentősebb megmérettetések előtt. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának befejezése után 2017-ben elkezdett edzősködni az Óbudai WDSE-ben. Ma már a saját edzései mellett minden nap tréningeket tart kezdő szinttől egészen a junior válogatottig. A most utánpótlás korú versenyzőket tovább kívánja támogatni, és megtapasztalni a sikert az edzői oldalról is. Reméli, hogy tanítványainak is olyan meghatározó lesz az aerobik az életében, mint neki. A Világjátékokon célja az érem. Annak színe azonban szinte mindegy, hiszen a lényeg, hogy ezen a versenyen is a lehető legjobban sikerüljön teljesíteni a gyakorlatokat.

Sportágak:

Aerobik


Gardi Dominika

Gardi Dominika

Sportág: görkorcsolya

Versenyszám: pálya versenyek: 10 km pont elimináció, 1000 m, 10 km elimináció; utcai versenyek: 10 km pontozásos, 15 km elimináció

Legjobb eredmények: junior Eb-3. (2016, 2017), junior vb-6. (2016); Eb-4. (2021), vb-8. (2019), Világkupa 3. hely (2019)

Születési hely, idő: Pullman (Egyesült Államok), 1998.05.13.

Nevelőegyesület: Tornádó Team Korcsolyázó Sportegyesület Szeged

Egyesület: Tornádó Team Korcsolyázó Sportegyesület Szeged

Nevelőedző: Borbásné Garzó Erika

Edző: Kéri Ferenc

Foglalkozás: sportoló

Annakidején édesapja állást kapott Amerikában, így a család kiköltözött az USA-ba, és ő ott született. Másfél éves volt, amikor visszatértek Magyarországra, és élete túlnyomó részét már itt töltötte. Az óvodában kezdett el görkorcsolyázni: szerelem volt első látásra. Garzó Erikához járt tanulni, aki meglátta benne a tehetséget, onnantól pedig már nem volt visszaút. Roppant komplex sportágnak tartja a görkorcsolyát, és Dominika szerint emiatt is ennyire tartós a vonzalom a részéről. Mint mondja, a sebesség, az állóképesség és a taktika egyaránt fontos része a gyorsasági görkorcsolyázásnak. A 24 éves szegedi sportoló családja kiemelkedően sportszerető, és bár családtagjai inkább a labdajátékokhoz kötődnek, egy pillanatig sem volt kétséges, hogy őt is kezdetektől fogva mindenben támogatják. 2021 nyarán befejezte egyetemi tanulmányait, és maximálisan a sportágára tudott koncentrálni. A tavalyi világbajnokságon szerzett jogot a birminghami indulásra. A Kolumbiában rendezett verseny hangulata, ahol majdnem 3000 néző szurkolt a versenyzőknek, örök élményként maradt meg benne. Dominika az első magyar gyorsasági görkorcsolyázó, aki kijutott a Világjátékokra, és a játékok zárultával sem tervezi abbahagyni sportolói karrierjét, addig folytatná, ameddig örömet talál benne.

Sportágak:

Görkorcsolya


Giczi Mátyás

Giczi Mátyás

Sportág: életmentés

Versenyszám: 4x25 m férfi babamentő váltó, 4x50 m férfi akadályváltó, 4x50 m férfi kombinált váltó

Legjobb eredményei: 2021 úszó ob-1. (4×50 m mix gyorsváltó) 2021 úszó Ifjúsági ob-1. (50 m gyors)

Születési hely, idő: Tapolca, 2003. 01.24.

Nevelőegyesület: Star Sportakadémia SE

Egyesület: Star Sportakadémia SE

Nevelőedző: Batházi Tamás

Edző: Batházi Tamás

Foglalkozás: tanuló

Giczi Mátyás nyolcévesen kezdett el aktívan foglalkozni az úszással. A medencében töltött idő előtt kipróbálta magát a fociban is, aztán mégis úgy döntött: inkább az úszósportban szeretne fejlődni. Fiatalkora ellenére számos sikert aratott, ezekkel a háta mögött találkozott először Győrben az életmentéssel. Beszámolója szerint azonnal megtetszett neki a sportág ügyességi jellege, és kihívásként tekintett rá. Szabadidejét, ha lehetséges, a barátaival tölti, de szeret zenét is hallgatni. A még csak tizenéves versenyző nagy álma, hogy egyszer olimpikonként részt vehessen az ötkarikás játékokon. A Világjátékokon – úgy látja, hogy – nagyon jó esélyekkel indulnak a csapattal, akár több dobogós helyet is el tud képzelni. Sportolótársait a felkészülés alatt nagyon megszerette, úgy érzi, hogy kifejezetten szoros kapcsolat alakult ki a csapattagok között. Az életmentést rendkívül jó kiegészítő sportnak tartja az úszás mellett, így aztán a Világjátékok után is szeretne tovább foglalkozni vele.

Sportágak:

Élet és Vizimentő


Gyárfás Bence

Gyárfás Bence

Sportág: életmentés

Versenyszám: 4x25 m férfi babamentő váltó, 4x50 m férfi akadályváltó, 4x50 m férfi kombinált váltó

Legjobb eredményei: 2017 úszó rövidpályás Eb-5. (4x50 m férfi gyorsváltó) 2019 úszó rövidpályás Eb-5. (4x50 m férfi gyorsváltó)

Születési hely, idő: Budapest, 1993.08.06.

Nevelőegyesület: Lator SE

Egyesület: Star Sportakadémia SE

Nevelőedző: Horváth Szilárd

Edző: Star Sportakadémia SE edzői

Foglalkozás: úszásoktató

Az iskolai közösség inspirálta az úszásra, amit 13 évesen kezdett el Hatvanban Gyárfás Bence. Az életmentéssel 2017-ben találkozott, Batházi Tamás invitálására próbálta ki a sportágat. Izgalmas, érdekes kihívásnak tartotta, és felüdülésnek érzi az életmentéssel való foglalatosságot az úszás monotonitása után. Azt mondja: a birminghami Világjátékokon induló csapattal nagyon összeszoktak, a felkészülések során pedig mindig nagyon jó a hangulat. Bevallása szerint utolsó nagy dobására készül a megmérettetésen, ezt követően a civil életben szeretne helytállni. Műszaki menedzsernek tanult, és projekt menedzserként szeretne elhelyezkedni. Azt mondja: mindenképpen érmekért mennek az Egyesült Államokba. Szabadidejét legszívesebben a barátaival tölti, de nem veti meg a konzolos játékokat és a wakeboardot sem. Nagy örömmel tekint vissza az elmúlt öt évére, amelyet az életmentő csapattal töltött, és szívből ajánlja másoknak is a sportágat: legfőképpen úszóknak, hogy ki tudjanak törni a monotonitásból.

Sportágak:

Élet és Vizimentő


Gyurinovics Fanni

Gyurinovics Fanni

Sportág: életmentés

Versenyszám: 4x25 m női babamentő váltó, 4x50 m női akadályváltó, 4x50 m női kombinált váltó

Legjobb eredményei: 2018 úszó junior Eb-1. (4x200 m női gyorsváltó) 2016 úszó junior Eb-2. (4x100 m mix gyorsváltó) 2021 úszó Eb-5. (4×100 m mix gyorsváltó)

Születési hely, idő: Baja, 2001.10.24.

Nevelőegyesület: Jövő SC Egyesület: Star Sportakadémia SE

Nevelőedző: Tóth Ramon

Edző: Lőrinczi György

Foglalkozás: sportoló

Gyurinovics Fanni kiskorában, négy-öt évesen, édesapja egyik barátjától tanult meg úszni. A medence világa hamar beszippantotta, először a Jövő SC, majd a Vasas SC úszója lett. Edzői sorra fedezték fel a benne rejlő tehetséget, és a gyors fejlődés képességét. Az úszás az élete – ezt beszélik a hozzá közel állók. A felkészülése során mindig nagyon tudatosan áll az edzésekhez, elmondása szerint például az ötkarikás játékokon való részvétel bármikor képes motiválóan hatni. Célkitűzéseit kemény munkával sikerült is beváltania. Egyebek mellett tagja lehetett a 2017-es budapesti úszó világbajnokságon indult magyar válogatottnak: 100 méteres gyorsúszásban és a női 4x100 méteres gyorsváltó tagjaként indult. A tavalyi tokiói olimpián a 4x100 méteres vegyes váltó tagjaként szintén rajtkőre állhatott. Elmondása szerint új kihívásként belevágott az életmentésbe is, és hamar ott is komoly sikereket tudott elérni: Európa-bajnoki címet szerzett társaival a női 4×50 méteres akadályváltóban a Spanyolországban rendezett kontinensviadalon. Fanninak a júliusi Világjátékokon ezúttal is az életmentők között szurkolhatunk.

Sportágak:

Élet és Vizimentő


Hajdú Kata

Hajdú Kata

Sportág: aerobik

Versenyszám: aerodance

Legjobb eredményei: 2019 Eb-3. (aerodance) 2021. Eb-1. (aerodance)

Születési hely, idő: Budapest, 2000.10.01.

Nevelőegyesület: Óbudai WDSE

Egyesület: Óbudai WDSE

Nevelőedző: Sinkó Andrea, Sipos Mónika

Edző: Sinkó Andrea, Sipos Mónika

Foglalkozás: tanuló

Életre szóló barátságokat és rendkívüli kitartást köszönhet az aerobiknak Hajdú Kata, aki ötéves kora óta sportol. Nagyon sokszínű sportnak tartja az aerobikot. Adottságai miatt egyszerűbbek számára az egyensúlyi- és lazasági elemek, emellett könnyen tanulja meg a mozdulatokat, hiszen a tánc közel áll a szívéhez. Nagyon szeret utazni. Az aerobiknak hála pedig olyan helyekre juthatott el – például Mexikóba és Dél-Koreába – a legjobb barátaival és edzőivel, ahova egyébként valószínűleg soha nem került volna. Nagyon babonás. Sipos Mónikától, az egyik edzőjétől kiskorában kapott egy szerencse hajgumit, amit minden versenyen beletesz a hajába. A 21 éves versenyző most fog végezni nemzetközi kapcsolatok szakon, emellett pedig már PR gyakornokként dolgozik. A tervező-grafika mesterszak elkezdése is a tervei között szerepel a jövőben. A Világjátékokon a lehető legszínvonalasabb gyakorlatot szeretné bemutatni, hibák nélkül. Bár álmai közé tartozik a dobogós helyezés elérése, az a lényeg a számára, hogy ez a verseny életre szóló élmény legyen.

Sportágak:

Aerobik


Hamlin Matthew

Hamlin Matthew

Sportág: uszonyosúszás

Versenyszám: 4x50 m férfi felszíni váltó, 4x100 m férfi felszíni váltó

Legjobb eredményei: 2018 vb-3. (4x100 m mix uszonyos gyorsváltó)

Születési hely, idő: Kaposvár, 1997.04.24.

Nevelőegyesület: Kaposvári 1. MCM Diamant Adorján SE

Egyesület: Kaposvári 1. MCM Diamant Adorján SE

Nevelőedző: Dr. Kovács Zsófia

Edző: Kovácsné Solymossy Mária

Foglalkozás: tanuló

Kiscsoportos óvodás volt, amikor édesanyja elvitte az uszodába, mondván, hogy túl sok a felesleges energiája. A focipályán is megmutatta tehetségét, azonban a vizes környezet lett a nyerő. Sokat köszönhet csapattársainak, rendkívül jó közegbe került, így sok év elteltével bátran mondhatja, hogy mind a barátaivá váltak. Hálás, hogy ezt a sportot űzheti, mivel sok újat tanult és a sport által lett kitartó, türelmes és fegyelmezett. Számos emlékezetes pillanatot átélt már pályafutása alatt, de a legkülönlegesebb a 2018-ban szerzett első világbajnoki érem volt, amit a 4x100 méteres mix váltó tagjaként ért el. Édesanyjával és két testvérével él egy családi házban. Munkaként jegyzőkönyveket fordít magyarról angolra, másra nemigen akad ideje az iskola és a rengeteg edzés mellett. Kedveli a nem szokványos dolgokat, a hobbiját is így választotta: fadeszkába vert szögek és azokon fonalak áthúzása által készít képeket. Példaképe Michael Jordan. Célja a Világjátékokon, hogy minél jobb időt ússzon, és hogy a váltója többi tagja is elégedett legyen teljesítményével, valamint a csapatéval is. A 2025-ös Világjátékokra szeretne egyéni számokban is kijutni. Azt követően szeretne majd csak munkát vállalni, személyi edzőként és masszőrként.

Sportágak:

Uszonyos Úszás


Hidi Balázs

Hidi Balázs

Sportág: táncsport

Versenyszám: latin

Legjobb eredményei: 2022 világranglista 6. hely 2022 Európa-kupa 4. hely 2022 International open 1. hely

Születési hely, idő: Budapest, 1996.10.07.

Nevelőegyesület: Valcer TSE

Egyesület: Valcer TSE

Nevelőedző: Bíró Csaba

Edző: Andrea Silvestri

Foglalkozás: táncpedagógus

A tánc mellett futballozott és futsalozott, de a tánc kilenc éves kora óta része az életének. Szerinte a táncsport a legösszetettebb, legszebb sport, amelynek komoly fizikai és művészeti oldala is van. A táncsportnak a kitartást és azt az életfelfogást köszönheti, amely szerint most él. Párjával, Kis Violettával latin táncokban lép parkettre Birminghamben. Korábban nem fordult elő, hogy egyazon a játékokon két magyar latin páros is bemutatkozhasson: ezúttal Hidiéken kívül Silvestri Andrea és Váradi Martina képviseli a magyar színeket. Hidi Balázs számára ez rendkívül emlékezetesnek ígérkezik, hiszen nagy példaképe éppen Silvestri Andrea. Nem tartja különösebben babonás embernek magát, de a rajtszámát csakis a párjának, Kis Violettának engedi meg feltűzni. A céljai között szerepel, hogy olyan táncos legyen, akire emlékeznek majd. A sport befejezése után a táncosok képzése vonzza. Egy tánc campust képzel el, ahol minden adott lenne a jövő generációinak ahhoz, hogy minél jobbak legyenek. Csapatkönyvünk írásakor a világranglistán előkelő helyet foglalnak el: a nyolcadik pozícióban várják a Világjátékokat. Ám nem ez a csúcs, hiszen 2022-ben a több ezer párost nyilvántartó rangsorban voltak hatodik helyezettek is.

Sportágak:

Táncsport


Holoda Péter

Holoda Péter

Sportág: uszonyosúszás

Versenyszám: 50 m uszonyos gyorsúszás, 100 m uszonyos gyorsúszás

Legjobb eredményei: 2017 úszás vb-3. (4x100 m férfi gyorsváltó) 2021 uszonyosúszás vb-1. (4x100 m mix uszonyos gyorsváltó)

Születési hely, idő: Debrecen, 1996.01.09.

Nevelőegyesület: Hajdúszoboszlói Árpád SE

Egyesület: Debreceni Búvárklub

Nevelőedző: Ludmány László

Edző: Kókai Dávid

Foglalkozás: sportoló

Hároméves kora óta a sportok embere. Úszással kezdett, mivel gerincferdülésére ezt javasolták neki az orvosok. De az úszás és az uszonyosúszás mellett kipróbálta magát kosárlabdában, illetve teniszben is, viszont azok nem lettek a kedvencei. Szereti az uszunyosúszást, mivel számára a víz jelenti a megnyugvást. Rengeteg dolgot köszönhet a sportnak, felejthetetlen élményeket, legjobb barátait, számos ismerőst, valamint diplomáját is a sportnak tulajdoníthatja. Legkülönlegesebb pillanata az volt eddigi pályafutása során, hogy 2017-ben a budapesti úszó világbajnokságon 15 ezer magyar szurkoló előtt érmet nyert. Legnagyobb erőssége, hogy rendkívül kitartó, és ha valamit elhatároz, azért sokat dolgozik. Nincs konkrét hobbija, azonban szeret új dolgokat tanulni, kipróbálni, legyen az idegen nyelv vagy programozás. Babonásnak nemigen tartja magát, az egyetlen dolog, amit annak nevezne, hogy balról áll fel a rajtkőre, de igazából az is inkább csak kényelmesség számára. A Világjátékokra, mint mindig, nyerni utazik ki. Mint mondja: senki nem azért megy, hogy 8. helyen végezzen. További céljai mind a sportban, mind az életben az, hogy mindig a lehető legjobbat hozza ki magából.

Sportágak:

Uszonyos Úszás


Hárspataki Gábor

Hárspataki Gábor

Sportág: karate

Versenyszám: 75 kg

Legjobb eredményei: olimpia 3. (2022), Európa Játékok 3. (2019), Eb-2. (2018), Eb-3. (2017)

Születési hely, idő: Budapest, 1996.02.27.

Nevelőegyesület: Nóva SE

Egyesület: MTK

Nevelőedző: Faragó Tibor

Edző: Fischer Mihály

Foglalkozás: sportoló

A 181 cm magas, 78 kg-os karatés sporttörténelmet írt 2022-ben. Sportága ugyanis Tokióban szerepelhetett először az olimpiák programján, ahová Hárspataki Gábor személyében egy magyar versenyzőnek is sikerült kijutnia. És ha már ott volt, az MTK kiválósága nem adta alább a bronzéremnél. A csoportmérkőzések során hihetetlen körülmények között, egy utolsó másodperces fejrúgással fordított japán ellenfele ellen, ezzel továbbjutott csoportjából, és végül felállhatott a dobogó harmadik fokára. A 26 esztendős versenyző ötévesen kezdett el karatézni, ahová édesanyja azért vitte le, hogy levezesse a felesleges energiáit. Sok sportban vett részt iskolai szinten, és mindenhol tehetségesnek bizonyult, de a karatéban mindig talált valami újat, érdekességet, ezért ragadt meg ott. A legnagyobb sikere Tokiót megelőzően az Európa Játékokon szerzett bronzérem volt, de Eb-n végzett már második és harmadik helyen is. Szeretne majd egyszer nagy világversenyen a dobogó tetejére is felállni, a Világjátékokon pedig ugyanaz a célja, mint az olimpián: éremmel távozni Birminghamből. Pályafutása után is szeretne a karatéban maradni, kipróbálná az edzősködést, és reméli, hogy egyszer ő is kinevelhet egy olimpián szereplő versenyzőt.

Sportágak:

Karate


Jakabos Zsuzsanna

Jakabos Zsuzsanna

Sportág: életmentés

Versenyszám: 200 m női akadály, 4x25 m női babamentő váltó, 4x50 m női akadályváltó, 4x50 m női kombinált váltó Legjobb eredményei: 2016 úszó Eb-1. (4x200 m női gyorsváltó) 2021 úszó Eb-2. (4x200 m női gyorsváltó) 2010 úszó rövidpályás Eb-1. (200 m pillangó) 2010. úszó rövidpályás Eb-1. (400 m vegyes)

Születési hely, idő: Pécs, 1989.04.03.

Nevelőegyesület: ANK Úszó Klub Pécs

Egyesület: Star Sportakadémia SE

Nevelőedző: Dr. Petrov Anatolij

Edző: Petrov Iván

Foglalkozás: sportoló

Nyolcéves korában kezdett el úszni, kilencévesen már élete első úszóversenyén vett részt. Pécsett kezdte a sportággal való ismerkedést, itt tanult meg úszni, és edzője sikeresen szerettette meg vele a medencék világát. Tizennégy-tizenöt éves korában döntött úgy, hogy komolyabban szeretne a sporttal foglalkozni, a kemény munka haszna pedig számos nagyon szép sikerben mutatkozott meg. Első olimpiáján tizenöt évesen vett részt Athénban, azóta pedig rendszeresen a Magyar Csapat tagja volt az ötkarikás játékokon. Példaképe Egerszegi Krisztina, minden idők egyik legsikeresebb magyar úszója. A Világjátékokon ezúttal az életmentők között méretteti meg magát. Számára ugyan továbbra is az úszás az első, az életmentés egy rendkívül sokoldalú kiegészítő edzés, amit kifejezetten élvez, és a teljesítményére is jó hatással van. A birminghami játékokon dobogós helyekben bízik, azt mondja, szeretné tudása legjavát adni a tengerentúli versenyen. Szívesen síel, wakeboardozik, de szabadidejét örömmel tölti sütés-főzéssel, valamint fotózással is.

Sportágak:

Élet és Vizimentő


Kerstner Róbert

Kerstner Róbert

Sportág: szumó Versenyszám: +115 kg

Legjobb eredményei: vb-3. (2019), Eb-3. (2017),

Születési hely, idő: Budapest 1993.05.23.

Nevelőegyesület: Veresi KSE / Titán JC

Egyesület: Kispesti Nehézatlétika SI

Nevelőedző: Ilyés Gyula / Kovács Ernő

Edző: Nemes Dávid

Foglalkozás: Lakatos

„Mindenki éremért megy a Világjátékokra” – vallja Kerstner Róbert. A szumós civilben lakatosként dolgozik, és a japán kultúra megszállottja. Több küzdősportot kipróbált már. Cselgáncsozott, belekóstolt a grapplingbe és kempózott többek között, de úszott is. Legemlékezetesebb sikere szerinte, hogy a szumó őshazájában, Japánban érmet tudott szerezni 2019-ben. Babonás embernek tartja magát, ez vonatkozik a hétköznapokra és a versenyekre egyaránt. „Hiába nem számít a súlyom versenyek előtt, amíg nem mért be mindenki, én sem eszem. Reggelenként ügyelek arra, hogy jobb lábbal érjek először talajt.” – fejtette ki babonás szokásait. Az egész élete a sport körül forog, el sem tudná képzelni nélküle az életét. Rengeteg barátságot és sportkapcsolatot köszönhet ennek a közegnek. Két testvére van, és egy éve házas. Családtagjai mindig szurkolnak neki, ha tehetik, akkor lehetőleg a versenyhelyszíneken is. A szumós próbálja megtalálni az egyensúlyt munka és sport között, a legfőbb célja pedig a fejlődés. Amióta kiderült, hogy kvótát szerzett, minden a Világjátékok körül forog az életében.

Sportágak:

Sumo


Kis Violetta

Kis Violetta

Sportág: táncsport

Versenyszám: latin

Legjobb eredményei: 2022 világranglista 6. hely 2022 Európa-kupa 4. hely 2022 International open 1. hely

Születési hely, idő: Szentes, 1994.06.16.

Nevelőegyesület: Szilver TSE

Egyesület: Szilver TSE

Nevelőedző: Szatmári-Nagy Szilvia

Edző: László Csaba

Foglalkozás: táncpedagógus

Kis Violetta mesterdiplomás táncpedagógus. Párjával, Hidi Balázzsal jelenleg a világranglista nyolcadik helyét foglalják el. Egyben rekreátor és egészségfejlesztő is. 2000 óta, azaz hat éves kora óta versenytáncol. Az általános iskolában kötelező tantárgy volt a versenytánc és László Csaba, többszörös Világjátékok-résztvevő látta meg benne a tehetséget. A Szilver TSE mutatott irányt neki a továbbiakban, a szülei pedig mindenben támogatták. Az úszásba is belekóstolt, de a táncsport volt mindig a főcsapás. Első alkalommal szerepel a Világjátékokon, amelyre kettőzött erővel készül, és biztos abban, hogy karrierje egyik legfontosabb megmérettetése lesz. Szerencsésnek érzi magát, hogy ilyen gyönyörű sportágat űzhet. „A sport és a művészet ötvözete van a táncban. Igazán kiélhetem benne a nőiességemet, egy férfi és egy nő kapcsolatának minden érzelmét tükrözik a mozdulatok, zenére történő önkifejezés” – mondta Kis Violetta, aki hangsúlyozta, hogy rengeteg mindent kapott a hazai és a nemzetközi táncos társadalomtól. Úgy tartja, hogy a tánc által vált azzá, aki parkettre lép majd Birminghamben. Elmondása szerint a mentalitását, a személyiségét, a kitartását, a rugalmasságát és rengeteg értékes embert köszönhet ennek a közegnek, amire mind nagyon büszke.

Sportágak:

Táncsport


Kiss Nándor

Kiss Nándor

Sportág: uszonyosúszás

Versenyszám: 4x50 m férfi felszíni váltó, 4x100 m férfi felszíni váltó

Legjobb eredményei: 2021 junior 3xvb-1., junior világcsúcs (400 m férfi felszíni úszás) 2022 felnőtt világcsúcs (800 m férfi felszíni úszás), junior világcsúcs (400 m férfi felszíni úszás)

Születési hely, idő: Gyöngyös, 2005.10.07.

Nevelőegyesület: Mátrai Erőmű Búvárklub

Egyesület: Mátrai Erőmű Búvárklub

Nevelőedző: Veress András, Szarvas Gábor

Edző: Veress András

Foglalkozás: Tanuló

Pályafutását az iskolai úszásoktatáson kezdte 2011-ben, majd 2013-ban már élete első versenyén vett részt. Más sportágakat is űzött, miután egyesülete megszűnt. ilyen volt a röplabda, a kosárlabda és a tenisz. A vízhez való kötődése azonban megmaradt: rátalált az uszonyosúszásra, amelynek kipróbálása után beleszeretett ebbe a különleges sportba, és főképp a gyorsasága nyűgözi le. Egyik legkülönlegesebb emléke, amikor a viharos tengerben úszott hatalmas hullámok között. Kitartó és folyton fejlődni akar sportban. Nemcsak úszik, ugyanis hobbija a kerékpározás. Példaképe Kanyó Dénes, akire felnéz. Legfőbb célja a Világjátékokon, hogy a váltóban a legjobb idejét érje el, és helytálljon a felnőtt mezőnyben. Szeretne majd későbbi Világjátékokon egyéni számban is szerepelni, illetve az idei felnőtt vb-n dobogóra állni. Elmondása szerint az élete végéig csinálná ezt a sportot, és szeretné másokkal is megszerettetni. Tagja volt annak a junior uszonyosúszó válogatottnak, amely minden várakozást felülmúlva, 19 éremmel zárta 2021-ben a lignanói világbajnokságot. A csapat sikeréből Kiss Nándor több éremmel vette ki a részét. A jövő uszonyosúszója. Sikersorozatát Birminghamben folytathatja.

Sportágak:

Uszonyos Úszás


Kiszli Vanda

Kiszli Vanda

Sportág: maratoni kajak

Versenyszám: K-1 26 km, K-1 3,6 km

Legjobb eredményei: 6x-os világbajnok, 3x-os Európa-bajnok

Születési hely, idő: Szekszárd, 1993.12.27.

Nevelőegyesület: Atomerőmű Sportegyesület

Egyesület: Atomerőmű Sportegyesület

Nevelőedző: Gutai Dániel, Meczker András

Edző: Gannoruwa Levente

Foglalkozás: sportoló

2013-ban, a Kolumbiában megrendezett Világjátékokra a tartalék csapat tagjaként érkezett. Váratlanul, a verseny előtti nap tudta meg, hogy indulnia kell a 26 km-es maratoni távon. Ha már így alakult, rögtön ezüstérmet szerzett egyesben a fiatal kajakos. Sportos, örökmozgó családban nevelkedett, így a futóversenyek és a kirándulások nem hiányoztak a közös programokból. Az iskolában több mindent kipróbált: úszott, atletizált és röplabdázott, de keresett egy sportágat, amit versenyszerűen űzhet. Így esett a választás 11 éves korában a kajakra. 2010-ben már Spanyolországban, a maratoni vb-n ifiként versenyzett és lett ezüstérmes. Onnan már nem volt megállás, szinte minden évben a dobogó tetejére álhatott a legrangosabb versenyeken. Számára egyértelmű példakép Csay Renáta, a hússzoros maratoni kajak világbajnok, akit már fiatal kora óta csodálhatott, de a mai napig együtt is versenyeznek. Vanda legjobb képességének azt tartja, hogy mentálisan nagyon erős, így a versenyhelyzetekben mindig jól tud koncentrálni. Az idei Világjátékokon a célja a dobogó – nem titkoltan az aranyérem –, de a legfontosabb számára, hogy a maximumot tudja nyújtani.

Sportágak:

Maratoni kajak-kenu


Károlyi Csilla

Károlyi Csilla

Sportág: uszonyosúszás

Versenyszám: 200 m felszíni úszás, 4x50 m női felszíni váltó, 4x100 m női felszíni váltó

Legjobb eredményei: 2009 vb-1. (100 m női uszonyos gyorsúszás) 2017 Világjátékok 2x4. hely (200 m női felszíni úszás, 4x100 m női felszíni váltó)

Születési hely, idő: Orosháza, 1989.04.21.

Nevelőegyesület: Eötvös DPSE Búvárszakosztály Orosháza

Egyesület: Eötvös DPSE Búvárszakosztály Orosháza

Nevelőedző: Nemes Béla Edző: Károlyi Frigyes, Nemes Béla

Foglalkozás: pedagógus

Hétéves korában a szülei íratták be úszótanfolyamra a helyi búvárklubhoz. Úgy gondolja, hogy a sportnak rengeteget köszönhet. „Sok helyre eljuthattam, barátságokat kötöttem, a munkám is a sporthoz köthető. Ezenfelül a kitartást és az akaraterőt említeném, mert ezek által sikerült kimagasló eredményeket elérnem, egy olyan városból, ahol a feltételek nem voltak adottak a sportághoz. Úgy gondolom, a sport által szerzett tapasztalatokkal a civil életben is jobban boldogulok” – mondta Károlyi Csilla. Tipikus csapatember. Imádja a váltókat, a csapatért mindig a maximumot nyújtja. Testnevelőként dolgozik egy budapesti általános és középiskolában, mellette készül a versenyekre. Szabadidejében szívesen kirándul, szeret sorozatokat, filmeket nézni angolul, jelenleg a portugál nyelvvel ismerkedik. A 2022-es az ötödik Világjátékok versenye! „Örülök a kvalifikációnak, mert a Világjátékokon mindig különleges élmény a versenyzés. A mostanin fejezem be közel húszéves pályafutásomat, és szeretném magamból a legjobbat kihozni. Bízom benne, hogy egyéniben és váltóban is jó eredményt tudunk elérni. Terveim között szerepel, hogy majd új sportágakat próbáljak ki, de csak hobbi szinten.”

Sportágak:

Uszonyos Úszás


Ökrös Janka

Ökrös Janka

Sportág: aerobik

Versenyszám: aerodance

Legjobb eredményei: 2021 Eb-1. (aerodance) 2021 vb-3. (aerodance)

Születési hely, idő: Debrecen, 2000.06.14.

Nevelőegyesület: Debreceni Flex-HD

Egyesület: Debreceni Flex-HD

Nevelőedző: Kovácsné Laurinyecz Julianna

Edző: Kovácsné Laurinyecz Julianna, Kovács Judit

Foglalkozás: tanuló

Még soha nem vett részt Világjátékokon az Európa-bajnok aerodance versenyző. Ökrös Janka kifejezetten csapatembernek tartja magát: imád együtt dolgozni társaival. Rengeteg baráttal gazdagodott az utóbbi évek alatt, sőt, bevallása szerint a kitartását és türelmét is a sportolásnak köszönheti. 2004-ben óvodás tornával kezdődött rajongása, majd ezt váltotta az aerobik. Bár szabadidejében szívesen fut, az aerobik jelenti számára az igazi kikapcsolódást. Különösen szereti, hogy zenére kell dolgozniuk. Kissé babonás: folyamatosan magnéziázza a kezét, nem lép a versenyzői színpadra e nélkül – ez egy szerencsét hozó cselekedet számára. Sportbeli célját már elérte, hiszen társaival együtt kijutottak a Világjátékokra. A versenyen – természetesen a tökéletes gyakorlat mellett – az edzők elégedettségének elnyerése a fő célja, hiszen, mint mondja, a többi úgyis a bírákon múlik. A fiatal versenyző az élsport mellett jogot tanul, és bár élete egyik legfontosabb eleme az aerobik, tanulmányai befejezése után szeretne minél hamarabb elhelyezkedni a jogász szakmában, hogy egy másik – a sporttól eltérő – területen segíthessen az embereknek.

Sportágak:

Aerobik


Lőcsei Zoltán

Lőcsei Zoltán

Sportág: aerobik

Versenyszám: csoport, aerodance

Legjobb eredményei: 2017 Világjátékok 3. hely (aerodance) 2021 vb-2. (csoport) 2021 Eb-1. (aerodance)

Születési hely, idő: Budapest, 1995.11.18.

Nevelőegyesület: Óbudai WDSE

Egyesület: Óbudai WDSE

Nevelőedző: Sinkó Andrea, Sipos Mónika

Edző: Sinkó Andrea, Sipos Mónika

Foglalkozás: tanuló

Lőcsei Zoltán gyerekként akrobatikus tornázott, szertornázott, táncolt, majd húszéves korában elkezdte az aerobikot, utóbbi azóta is meghatározó része életének. Azt vallja, hogy sokat köszönhet a sportnak, csapattársainak, édesanyjának és legfőbbképp az edzőinek. Az aerobik szerinte a magabiztosságát és határozottságát növelte, illetve alázatra tanította. Edzői tevékenykedéseiben is hasznát veszi a megszerzett tudásnak. A budapesti születésű fiatalemberhez múltjából adódóan az aerodance kategória áll hozzá a legközelebb: akrobatikus mozdulataival kitűnik a többiek közül. Nem babonás, a kemény munkában hisz. Jelenleg elsőéves sportszervezés szakon. Emellett edzőként kisgyerekekkel, valamint serdülő korú fiatalokkal is foglalkozik. Tanítványai szemében továbbra is követendő példa kíván lenni. A birminghami Világjátékokon a legjobbat szeretné kihozni magából, valamint a magas szintű teljesítmény mellett élvezni, és a csapattal közösen megélni a multisport esemény adta különleges pillanatokat.

Sportágak:

Aerobik


Makranszki Anna

Makranszki Anna

Sportág: aerobik

Versenyszám: aerodance

Legjobb eredményei: 2018 Gymnasiade 1. hely (csoport) 2018 vb-3 (aerodance) 2021 vb-3. (aerodance)

Születési hely, idő: Budapest, 2001.02.26.

Nevelőegyesület: Óbudai WDSE

Egyesület: Óbudai WDSE

Nevelőedző: Sinkó Andrea, Sipos Mónika

Edző: Sinkó Andrea, Sipos Mónika

Foglalkozás: tanuló

Büszkén és elégedetten szeretne hazajönni az idei Világjátékokról Makranszki Anna. A budapesti versenyző még óvodás korában ismerkedett meg a tornával, majd az általános iskola után szeretett bele a rendkívüli erőt és lazaságot igénylő aerobikba. Sokat köszönhet ennek a sportnak, hiszen eddig minden nehézségen átsegítette: elmondása szerint számára az edzőteremben megszűnnek a külvilág problémái. A 21 éves aerobikos tavalyi keresztszalag-szakadása miatt nem indulhatott az Európa bajnokságon, sőt, kérdéses volt az is, hogy vissza tud-e egyáltalán térni az élsportba. Most azonban nagyon hálás, hogy újra a válogatottal készülhet, és kijuthat a birminghami Világjátékokra. Úgy érzi, hogy sérülése csak megerősítette a sport iránti elkötelezettségét. Bár törekszik a sporton kívül is új dolgokat kipróbálni, mindenképp szeretné, hogy a sport az élete része maradjon. Anna jelenleg Spanyolországban tanul bölcsészkaron. A sporton kívüli életében szeretne többek között utazni és különböző kultúrákat, embereket megismerni.

Sportágak:

Aerobik


Mazács Fanni

Mazács Fanni

Sportág: aerobik

Versenyszám: vegyes páros, trió, csoport

Legjobb eredményei: 2017 Világjátékok 2x3. hely (csoport, aerodance) 2018 vb-3. (vegyes páros) 2019 2xEb-1. (vegyes páros, trió) 2021 3xvb-2. (vegyes páros, trió, csoport)

Születési hely, idő: Pécs, 1996.03.15.

Nevelőegyesület: Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

Egyesület: Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

Nevelőedző: Réfi Eszter

Edző: Réfi Eszter

Foglalkozás: tanuló

Éremmel szeretne hazajönni 2022-ben Birminghamből a már az öt évvel ezelőtti, wroclawi Világjátékokat is megjárt, Európa-bajnok aerobikos. Már óvodás korában elkezdődött a sport iránti szeretete. Mindig is a tornasportok vonzották: ritmikus gimnasztikázott, szertornázott, majd aerobikra váltott. Mazács Fanni elmondása szerint sokat köszönhet az aerobiknak: végigkísérte életének legjobb és legrosszabb időszakait. A tornaterem mindig felüdülést, biztonságot adott és ad neki. A 26 éves versenyző szerint folyamatos gyakorlásra van szükség a fejlődéshez, hiszen rendkívül sok képesség szükséges a sportágához. A kitartáson kívül nagy előnyének tartja alacsony termetét, hiszen az emelésekben ideális, hogy könnyen emelhető és dobálható. Régen nagyon babonás volt, mostanra azonban már igyekszik tudatosan megszabadulni ezektől. Egy szokása azonban továbbra is megmaradt: minden versenyen fehérre lakkozza a körmét. Mindezek mellett Mazács Fanni jelenleg végzős gyógyszerészhallgató. Ebből kifolyólag a sporton kívüli legfőbb rövidtávú célja jelenleg a sikeres államvizsga.

Sportágak:

Aerobik


Molnár József

Molnár József

Sportág: íjászat

Versenyszám: férfi csupaszíj

Legjobb eredményei: IAA vb-1. 3D (2021), IAA 4xEb-1. 3D (2011, 2013, 2015, 2017), IFAA vb-1. 3D (2015), IFAA Eb-1. 3D (2012), WA Eb-1. 3D (2014),

Születési hely és idő: Körmend, 1962.03.14.

Nevelőegyesület: MÍSE, Eleven Világ Íjász Egyesület

Egyesület: Haladás VSE

Nevelőedző: Molnárné Tóth Szilvia

Edző: Gajdos Csaba

Foglalkozás: vállalkozó

Az országban ő az első íjász, aki mindhárom nagy nemzetközi íjász szervezetnél (WA, IAA, IFAA) 3D kategóriában Európa-bajnok tudott lenni. A 3D íjászattal kezdte pályafutását, majd megtanulta a terepíjászatot is. Egy időben egész családja részt vett a sportágban, felesége szintén kiemelkedő eredményeket ért el. A kezdetekben a fiának szerette volna megmutatni az íjászatot, de később a fiúnak más érdeklődési köre lett, József viszont maradt a sportágnál, ami lényegében egyszerre a hobbija és a munkája is. Vállalkozásában ugyanis íjakat készít és saját íjával is versenyez. Fiatalkorában több minden is érdekelte, 13 évesen például solymászott. Mostanság foglalkoztatja a szobrászat, bár nem jut elég ideje rá a hétköznapokban, a későbbiekben szeretne realisztikus szobrokat készteni. A Világjátékok kapcsán már azt hatalmas teljesítmények érzi, hogy kvótát tudott szerezni Birminghamre. A versenyen szerinte bármi megtörténhet, de nem akar semmit elkiabálni, mindenesetre a legjobb tudásának megfelelően szeretne szerepelni.

Sportágak:

Íjászat


Mozsár István Alex

Mozsár István Alex

Sportág: uszonyosúszás

Versenyszám: 200 m felszíni úszás, 400 m felszíni úszás, 4x50 m férfi felszíni váltó, 4x100 m férfi felszíni váltó

Legjobb eredményei: 2017 junior 2xvb-1. (400 m férfi felszíni úszás, 400 m férfi búvárúszás)

Születési hely, idő: Gyöngyös, 2000.12.27.

Nevelőegyesület: Mátrai Erőmű Búvárklub

Egyesület: Mátrai Erőmű Búvárklub

Nevelőedző: Veress András, Házler Tamás

Edző: Veress András

Foglalkozás: sportoló

Ötéves kora óta búvárúszó. Édesanyja és testvére is ugyanezt a sportot űzték, így a nyomdokukba lépett. Más sportágat ki sem próbált. Imádja a vizet, az uszonyos-, illetve a búvárúszást izgalmasabbnak, gyorsabbnak tartja a klasszikus úszásnál. A sportág által ismerte meg a határait, tűrőképességét, megtanult küzdeni és kitartónak lenni. 2018-ban váltóban bronzérmet szerzett a csapattal a felnőtt világbajnokságon, ez számára nagyon kivételes pillanat volt. Úgy véli, hogy legnagyobb erőssége a kitartás. Hobbi szinten horgászik. Babonás, van egy számára roppant fontos nyaklánc, amelyet kizárólag akkor vesz le, ha nagyon muszáj. Három példaképe van: Senánszky Petra, Stefano Figini és Kanyó Dénes. Nyerni szeretne Birminghamben, vallja, hogy minden sportoló ezért készül fel egy versenyre, de mindenképpen dobogós helyezésben gondolkodik. Főbb céljai, hogy minél több aranyérmet nyerjen nemzetközi versenyeken, később pedig edzősködni szeretne. Az uszonyosúszás az egyik legeredményesebb magyar sportág a Világjátékokon. E mögött a kiváló hazai edzői munka mellett a fiatal versenyzők hozzáállása húzódik meg. Példa erre Mozsár István Alex gondolkodása, aki tudását minél előbb át szeretné adni az utána jövőknek...

Sportágak:

Uszonyos Úszás


Noé Bálint

Noé Bálint

Sportág: maratoni kajak

Versenyszám: sprintszám, maratoni táv

Legjobb eredményei: vb-1. K1 5 km (2021), Eb-1. K1 5 km (2021), Világkupa 1. hely K1 5 km (2021)

Születési hely, idő: Budapest, 1993.10.05.

Nevelőegyesület: Váci Hajós Sportegyesület

Egyesület: BHSE

Nevelőedző: Babella László

Edző: Matyus Zsolt

Foglalkozás: sportoló

Tízéves kora óta sportol versenyszerűen. Vácon a Duna közelsége kínálta a lehetőséget, hogy kajakozzon. A sportág az élete részévé vált. Jó alapokat sikerült leraknia, egyebek mellett az állóképesség terén. Jól bírja az erős iramú részeket, és a hosszabb távokat is remekül megoldja. Úgy gondolja, hogy a technikai alapjai megvannak, és egyben jó „csapatjátékos” is. Másodszor vesz részt a Világjátékokon. Először 2013-ban, a kolumbiai Caliban megrendezett multisport eseményen ült hajóba. Birminghamben bízik abban, hogy dobogóközelben végez. „Vannak nagy maratoni nemzetek. Ilyenek például a portugálok, a spanyolok vagy a dánok. Nagyon kemény futamok várnak rám. Úgy gondolom, hogy elsősorban a sprint távon lehet keresnivalóm, de ez a sportág rengeteg meglepetést tartogat magában. A távok hosszúak, sok kérdőjel van egy-egy mezőny esetében. Én mindenesetre úgy készülök, hogy a lehető legjobb formámat hozzam majd az Egyesült Államokban” – mondta Noé Bálint, aki síkvízen szeretne bekerülni a világbajnoki, illetve az Európa-bajnoki keretbe is. A Honvéd kajakosa ezt a sportágat addig szeretné űzni, amíg annyi erőt érez magában, hogy a lehető legjobbat nyújtsa a vízen.

Sportágak:

Maratoni kajak-kenu


Pigniczki Fanni

Pigniczki Fanni

Sportág: ritmikus gimnasztika

Versenyszám: ritmikus gimnasztika

Legjobb eredményei: olimpiai 20. hely (2021), világbajnokság összetett döntő (2021)

Születési hely, idő: Szentes, 2000.01.23.

Nevelőegyesület: Gloriett SE

Egyesület: MTK Budapest

Nevelőedző: Bódog Anikó

Edző: Deutsch-Lazsányi Erika, Gelle Noémi, Lauber Zsófia, Koch-Tiringer Tímea

Foglalkozás: tanuló

Ötéves kora óta ritmikus gimnasztikázik. Több sportágat is kipróbált, de ebben teljesedett ki. Fráter Viktória 2000-es sydneyi szereplése óta az első magyar ritmikus tornász, aki olimpiai kvalifikációt szerzett. A tokiói ötkarikás játékokon végül 20. lett. Szorgalmas és kitartó. Nincs számára fontosabb jelenleg a sportnál. Megbízható, jól terhelhető. Edzői szerint az ideális sportoló alkat. Négyszer volt az Év Ritmikus Gimnasztikázója. 2022 februárjában lábközépcsont-törést szenvedett. A sérüléséből visszatérő olimpikon májusban a buzogány kivételével minden szerrel, egyéni összetettben és csapatban is diadalmaskodni tudott a magyar bajnokságon. Elégedetten nyilatkozott visszatérésekor: „Voltak hibák, főleg a buzogányban, de hat hónapnyi kihagyás után az első versenyen ez még megtörténhet.” Birminghamben elsősorban a hibátlan gyakorlatokra törekszik. Nem gondolkodik számszerű helyezésben, igyekszik a tőle telhető legjobb formát hozni, a többi meg kiderül a Világjátékokon. Úgy gondolja, sokat köszönhet a sportnak, és ennek a közegnek, amelyben felnőtt.

Sportágak:

Ritmikus Gimnasztika


Rontó Roland

Rontó Roland

Sportág: drón

Versenyszám: FPV verseny drón

Legjobb eredményei: Világkupa 2. hely (2021), világbajnoki résztvevő (2019)

Születési hely, idő: Budapest, 1995.03.28.

Nevelőegyesület: -

Egyesület: Magyar Modellező Szövetség – Drón Racing Hungary

Nevelőedző: -

Technikai vezető: Bakonyi Tamás

Foglalkozás: drón hardware fejlesztő

Öt és fél évvel ezelőtt szállt fel először verseny drónnal. Egy baráti társasággal közösen ismerkedtek meg a hazánkban még kevésbé elterjedt ügyességi versennyel. A hobbi drónoktól eltérően az FPV drónokon nincsen semmilyen stabilizáló vagy elektronikus érzékelő szenzor, ami segítené a pilótákat elkerülni egy ütközést. Az FPV a first person view rövidítést takarja. Azt a fajta repülést jelenti, amikor a gépet nem kívülről figyelve irányítják, hanem a videojátékokhoz hasonlóan, egy szemüveg segítségével, továbbított élőképpel vezérlik a drónt. A gépeket a versenyzők maguk építik meg, és szerzik be hozzájuk a különböző alkatrészeket. A versenyeket akadálypályán rendezik, ahol különböző kapukon kell átrepülni, illetve zászlókat kell megkerülniük a versenyzőknek. Egyszerre négy gép tartózkodhat a pályán, mindössze egy-másfél perc alatt teljesítik az feladatokat, a sebességük pedig elérheti a 150 km/órát is. A Világjátékokon most először kerül megrendezésre a Drone Racing. Többek között az amerikai, a dél-koreai és az ausztrál versenyzők is a legtechnikásabb pilóták közé tartoznak, de Rontó Roland így is az első tízbe szeretne kerülni Birminghamben.

Sportágak:

Drónsport


Ruzicska Vanessza

Ruzicska Vanessza

Sportág: aerobik

Versenyszám: aerodance

Legjobb eredményei: 2018 Gymnasiade 1. hely (csoport) 2021 Eb-1. (aerodance)

Születési hely, idő: Debrecen, 2002.09.26.

Nevelőegyesület: Flex-HDSE

Egyesület: Flex-HDSE

Nevelőedző: Kovácsné Laurinyecz Julianna

Edző: Kovácsné Laurinyecz Julianna

Foglalkozás: tanuló

Kitartást, fegyelmet és rengeteg bátorságot kapott egyebek mellett az aerobiktól Ruzicska Vanessza. A debreceni születésű fiatal versenyző hároméves kora óta sportol: lovagolt, úszott, szertornázott, azonban hajlékonysága és mozgékonysága miatt az aerobik volt a kedvence. E két tulajdonsága, valamint a kitartása miatt választotta ezt a sikeres magyar sportágat, amelyben a 2017-es wroclawi Világjátékokon négy érmet is szereztek a magyarok. A mindössze 19 esztendős lány imád csapatban dolgozni. A versenyző – elmondása szerint – 2018-ban találta meg önmagát az egyéni sportban. Akkor tudott igazán kiteljesedni, és jó eredményeket elérni. Nagyon babonásnak tartja magát. Színpadra lépés előtt például szinte megőrül, ha nem törli le a cipője talpát. Vanessza jelenleg emelt szintű biológiát és kémiát tanul, ugyanis az orvosi egyetemre szeretne felvételizni. A birminghami Világjátékokon dobogós helyezésben reménykedik. A nyári multisport-eseményt követően pedig a jövőben szeretne további világversenyekre is kijutni, és majd azokon is eredményesen szerepelni.

Sportágak:

Aerobik


Senánszky Petra

Senánszky Petra

Sportág: uszonyosúszás / életmentés

Versenyszám: 50 m uszonyos gyorsúszás, 100 m uszonyos gyorsúszás, 4x50 m női felszíni váltó, 4x100 m női felszíni váltó / 4x25 m női babamentő váltó, 4x50 m női akadályváltó, 4x50 m női kombinált váltó

Legjobb eredményei:

Uszonyosúszás:

2017 2xVilágjátékok 1. hely (50 m női uszonyos gyorsúszás, 100 m női uszonyos gyorsúszás) 14xvb1., 6xEb-1., 4xvilágcsúcstartó

Életmentés:

2021 Eb-1. (4x50 m női akadályváltó)

Születési hely, idő: Debrecen, 1994.01.10.

Nevelőegyesület: Debreceni Búvárklub

Egyesület: Debreceni Búvárklub / Star Sportakademia SE

Nevelőedző: Fülep Zoltán

Edző: Kókai Dávid

Az uszonyosúszás világklasszisa, aki különleges módon két sportágban is vízbe száll a Világjátékokon. Egyetemi hallgató, a Debreceni Zöld Munkacsoport tagja, a Debreceni Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft. sportolója, mint úszó. Hétéves kora óta sportol, 2003-ban volt az első uszonyosúszó versenye. Az életmentést 2021-ben kezdte el gyakorolni. Hobbiként a kerékpárt, a tollaslabdát és a lovaglást is kipróbálta, és jógázik is. Az uszonyosúszásban a gyorsaság fogta meg, és az életmentést is izgalmasnak találta. Elmondása szerint mindent, amit fel tud mutatni, a sportnak köszönhet. „Rengeteg dologra megtanított a sport, amiért nagyon hálás vagyok. Ha elölről kellene kezdenem az életemet, ugyanezt az utat választanám, ami közel sem volt zökkenőmentes, de a legnehezebb edzésekre vagy időszakokra is boldogan tekintek vissza. Ezekkel együtt édes igazán az az öröm, amit egy-egy cél elérésénél érzek” – vallja Senánszky Petra. A 2017-es Világjátékokat tartja élete versenyének, ahol uszonyosúszásban két egyéni számát hatalmas világcsúccsal nyerte meg. Birminghamben szeretné megvédeni a címeit, a váltó számokban pedig bízik abban, hogy a lehető legjobb helyen tudnak végezni. A Világjátékok után a 2024-es olimpiát célozza meg, ahová úszásban szeretne kvótát szerezni.

Sportágak:

Uszonyos Úszás


Simon Zsófia

Simon Zsófia

Sportág: aerobik

Versenyszám: aerodance

Legjobb eredményei: 2021 Eb-1. (aerodance) 2021 vb-3. (aerodance)

Születési hely, idő: Budapest, 2002.01.30.

Nevelőegyesület: Óbudai WDSE

Egyesület: Óbudai WDSE

Nevelőedző: Sinkó Andrea, Sipos Mónika

Edző: Sinkó Andrea, Sipos Mónika

Foglalkozás: tanuló

Edzői ambíciókkal is rendelkezik az aerobikos Simon Zsófia. A budapesti születésű versenyző, aki maga is csak az idén töltötte be huszadik életévét, már az Óbudai WDSE-nél dolgozik edzőként, és a jövőben szeretné minél több fiatallal megszerettetni kedvenc sportágát. Hároméves korában már művészi tornázott, majd két évre rá, ötesztendősen váltott az aerobikra. Elmondása szerint más sportokat nem is próbált ki. Szeret csapatban dolgozni, a társaival együtt versenyezni és utazni, ugyanis rengeteg élménnyel gazdagodott közös csapatos utazásaik során. Egyik legkedvesebb emléke a tavalyi Európa-bajnokságon elért első helyezés. Csodálatos élménynek tartja azt a feledhetetlen pillanatot, amikor a lihegőben fáradtan ülve, közösen látták meg, hogy mennyire magas pontot kaptak a pontozóbíróktól. Zsófia jelenleg elsőéves nemzetközi gazdálkodás szakos hallgató az egyetemen. A birminghami Világjátékokon a lehető legjobban szeretne teljesíteni társaival az aerodance versenyszámban. Ehhez azonban, mint hangsúlyozta, minden időt a felkészülésre kell szánni.

Sportágak:

Aerobik


Sincki Ádám

Sincki Ádám

Sportág: uszonyosúszás

Versenyszám: 50 m uszonyos gyorsúszás

Legjobb eredményei: 2016 vb-3. (50 m férfi uszonyos gyorsúszás)

Születési hely, idő: Dunaújváros, 1989.08.08.

Nevelőegyesület: Dunaferr

Egyesület: Győri Búvár SE

Nevelőedző: Kovács József

Foglalkozás: sportoló

1996 óta sportol: úszással kezdte, de volt egy sérülése, ami miatt műteni kellett volna. Nem egyezett bele az operációba, inkább olyan sportágat keresett, ami kevésbé terheli a vállat. Így jött az uszonyos úszás, ahol a lábmunka dominánsabb. Közben sok sportágat kipróbált, de egyik sem nyújtott számára olyan élményt, mint amikor uszonyt húz. 2016-os világbajnoki dobogós helyezésére úgy emlékszik vissza, hogy az volt az egyik legjobb pillanata pályafutása alatt. Karrierjét Birminghamben szeretné lezárni, majd az uszonyosúszást népszerűsítené. „Ennek a sportnak rengeteget köszönhetek. Sajnos nem ismerik annyian, mint az úszást, hiszen nincs ott az olimpián. De bízom benne, hogy az emberekhez közelebb lehetne vinni ezt a világot is. Minden uszodában ott kellene lennie az uszonyosúszásnak, és ha valaki a sima úszásban nem tud kiteljesedni, annak az uszony lehetőséget jelenthetne” – vallja Sincki Ádám, aki nem tartja magát babonás embernek, de vannak kisebb rituálék, amelyeket elvégez egy-egy rajt előtt. Hosszú és rögös útja volt a 2022-es játékokig. Sérülések, eltiltás, és még az idő is ellene dolgozott – mint oly sok sportoló ellen, akiknek a világjárvány miatt újra össze kellett rakniuk magukat. Éppen ezért bizonyítani szeretne az Egyesült Államokban.

Sportágak:

Uszonyos Úszás


Sándorfi Ajsa Adél

Sándorfi Ajsa Adél

Sportág: muaythai

Versenyszám: 60 kg

Legjobb eredményei: Eb-3. (2022), ifjúsági vb-3. (2018)

Születési hely, idő: Budapest, 2001.03.28.

Nevelőegyesület: Respect Muaythai Hungary

Egyesület: Perfect Fight Club

Nevelőedző: Szászi Ferenc

Edző: Nagy Balázs

Foglalkozás: sportoló, irodai alkalmazott

Sándorfi Ajsa nőiessége mögött markáns küzdőszellem húzódik meg. Kifejezetten jó a belharcban, és agresszív fellépésre is képes. 2016 óta van ebben a sportágban, ami egy véletlennek köszönhető. Egy barátnője kérte meg, hogy kísérje el muaythai edzésre, és az alkalom bizony szerelem volt első látásra. Azóta a sportág megszállottja. Egy irodában dolgozik, de edzéseket is tart, miközben a birminghami Világjátékokra készül – és nem mellesleg esküvőre. Vőlegényével a nagy napot augusztusra, a Világjátékok utánra tervezik. Vannak rítusai: ilyen például, hogy a ringből megkeresi tekintetével a lelátón az édesanyját, és egy puszit dob neki. Persze a külföldi versenyeken ez nem mindig lehetséges, Amerikában is be kell érnie egy képzeletbeli „puszi dobással”. A felnőtt mezőnyben még nem régóta harcol, de máris többször bizonyította: számolni kell vele. Kreatív gondolkodású versenyzőről van szó. Ebbéli felfogását a civil életben is szeretné majd kamatoztatni. Mint mondja, az aktív pályafutása után nem szeretne eltávolodni imádott sportágától, de grafikusként tevékenykedne. A legfontosabb számára az elvégzett munkában való hite, éppen ezért elsősorban önmagában hisz.

Sportágak:

Muaythai


Spéth Norbert

Spéth Norbert

Sportág: muaythai

Versenyszám: 67 kg

Legjobb eredményei: 3xvb-2. (2018, 2019, 2021), Eb-1. (2018)

Születési hely, idő: Miskolc, 1995.04.30.

Nevelőegyesület: Kazincbarcikai Küzdő SE

Nevelőedző: Szepesi Attila

Egyesület: DVTK-Vita-Gym Muaythai Klub

Edző: Jászka Krisztián

Foglalkozás: sportoló

Egy barátja invitálására ment le először thai box edzésre tizenhárom éve. A versenyek eufóriája, amikor a küzdelem után felemelik a győztes kezét, teljesen elvarázsolta. 2018 óta versenyezhet a muaythai világszövetség elitkategóriás versenyein, amelyeken rendszeresen döntőbe kerül. Türelmes, nem kapkod, így jó döntéseket hoz a ringben. A DVTK Muaythai egyesületében magánórákat is tartott. Idővel el tudja képzelni, hogy edző legyen, akár a felnőtt válogatott vezetését is vállalná. Azonban a külföld is vonzza, élt már Thaiföldön hét hónapot, a felkészülése egy részét pedig az idén Londonban töltötte. Példaképe Gennagyij Golovkin kazah világbajnok bokszoló. Ha szabadideje engedi, kirándulni szokott a családjával, barátaival. Első számú riválisa a Világjátékokon Anueng Khatthamarasri lesz. A thaiföldi sportoló a legnagyobb profi muaythai szervezet világbajnoka, aki 2021-ben pontozással győzte le a vb-döntőben Spéth Norbertet. A magyar harcosnak azonban eddig mindig sikerült revansot vennie egy-egy elvesztett küzdelem után. A sportág történetében először jutott ki magyar versenyző a Világjátékokra, Birminghamben pedig az aranyért száll ringbe.

Sportágak:

Muaythai


Sárközy Zsófia

Sárközy Zsófia

Sportág: tájfutás

Versenyszám: sprint, középtáv

Legjobb eredmény: junior vb -2. (2018), felnőtt vb-12. (2021), felnőtt Eb-11. (2021)

Születési hely, idő: Budapest, 1999.05.13.

Nevelőegyesület: MOM Hegyvidék Egyesület

Egyesület: Tabáni Spartacus SKE

Nevelőedző: Kisvölcsey Ákos

Edző: Bakó Áron

Foglalkozás: tanuló, edző

Már kiskorában elképesztően érdekelték a térképek. Gyerekként számára az atlaszok nézegetése felért egy képes mesekönyv lapozgatásával. A földrajz és természet iránti érdeklődése már hamar megfogalmazódott, mégis először úszni kezdett. Viszont az azzal járó monotonitást rövidesen megunta, és 10 évesen sportágat váltott. Az új tájak megismerése, az állandó utazás és a jó társaság mind szerepet játszott abban, hogy végül a tájékozódási futást választotta sportágának, és mostanra már 13 éve űzi azt. A földrajz iránti szeretete annyira végigkísérte egész életében, hogy jelenleg is térképésznek tanul. Elmondása szerint mérhetetlenül nehéz összeegyeztetnie a sportolói és tanulói életmódot, de egyikből se szeretne lejjebb adni. Amikor mégis akad némi szabadideje, szeret zenélni. Egy fúvós hangszeren, a fagotton játszik, és mellette még énekel is. Egy évet kint élt Svédország fővárosában, Stockholmban, ahol a tájfutás nemzeti sport. Fontolgatta, hogy kint maradna, ám végül mégsem tett így, mert hiányzott neki a megszokott környezete, a barátai és Magyarország. A mostani lesz az első részvétele a Világjátékokon. Nehéz megválaszolnia, hogy milyen eredményre számít, de reális célnak látja a legjobb húszba kerülést.

Sportágak:

Tájékozódási futás


Suba Sára

Suba Sára

Sportág: uszonyosúszás

Versenyszám: 100 m felszíni úszás, 4x100 m női felszíni váltó

Legjobb eredményei: 2019 junior vb-2. (50 m női felszíni úszás) 2021 junior vb-2. (50 m női felszíni úszás)

Születési hely, idő: Nagytapolcsány, 2004.09.22.

Nevelőegyesület: Debreceni Búvárklub

Egyesület: Debreceni Búvárklub

Nevelőedző: Kókai Dávid

Edző: Kókai Dávid

Foglalkozás: tanuló

2018-ban kezdett versenyszerűen uszonyosúszni. Rabul ejtette ez a sport, nagy odaadással járt az edzésekre, ami gyorsan meghozta gyümölcsét. Korábban táncolt, azonban azt nem érezte a magáénak. Az uszonyosúszásban azt szereti legjobban, hogy nagyon gyors és a vízben teljesen ki tud kapcsolódni. A sportnak köszönheti a mai személyiségét, radikális fejlődésen ment keresztül az elmúlt években: kitartást, küzdést, alázatot tanult ebben a közegben. Eddigi legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor 2018-ban, élete első Világkupáján, ahol jóformán kezdőként vett részt, két győzelmet is aratott. Édesanyja ügyvédként dolgozik, édesapja a Szlovák Vadászkamara elnöke, és van egy húga, aki most készül gimnáziumba. Szeret a szabadban sétálni a kisváros környékén, ahol felnőtt, családdal, barátokkal lenni, valamint olvasni és utazni is. Versenyeken, amikor az úszódresszét veszi fel, mindig a jobb lábával kezdi az öltözést amikor pedig felül a rajtkőre, összekuporodik, átkarolja lábait és végignéz a saját pályáján, majd ezután áll csak fel – mondhatni ez az ő kis babonája. A sport területén Hosszú Katinka motiválja, de az életben több olyan személy is van, akikre felnéz. Célja a Világjátékokon, hogy a váltót a dobogóra segítse, egyéniben javítani szeretne idején, és még több tapasztalatot gyűjteni.

Sportágak:

Uszonyos Úszás


Szabó Anita Petra

Szabó Anita Petra

Sportág: uszonyosúszás

Versenyszám: 400 m felszíni úszás, 4x50 m női felszíni váltó

Legjobb eredményei: Junior vb-1., Eb-1., az összes korosztályt tekintve több mint százszoros országos bajnok, többszörös országos csúcstartó

Születési hely, idő: Debrecen, 2001.01.14.

Nevelőegyesület: Debreceni Búvárklub

Egyesület: Debreceni Búvárklub

Nevelőedző: Kókai Dávid

Edző: Kókai Dávid

Foglalkozás: tanuló, sportoló

Versenyszerűen 2009 óta úszik. A szülei szerették volna, ha óvodában megszerzi a vízbiztonságot, majd ezután az interneten látott egy videót az uszonyosúszásról, és rögtön beleszeretett a nagyuszonyba. A felszíni úszás miatt nagyon szereti ezt a fajta mozgást. Sokat köszönhet a sportnak, többek között a kitartását, a barátait, és az alkalmazkodó képessége is sokat fejlődött ebben a közegben. Nehezebb időszakaiban is mindig van egy biztos pont a napjában: az edzés. Pályafutásából két pillanatot emelne ki. Egy korosztályos országos bajnokságon 15 versenyszámban indult és 14 arannyal térhetett haza, illetve, amikor élete első junior világbajnokságán aranyérmet nyert. Rendkívül sokoldalú személyiség és jól alkalmazkodik, ez talán a legfőbb erőssége. Hobbija a fotózás. Minden versenye előtt, mielőtt vízbe ugrik, szeret a rajtkő mellett csak a víz hangjára figyelni, ezzel tisztítja ki pár másodperc alatt a fejét, és onnantól jöhet számára bármi. Mivel már csak ez a nyár maradt sportolói karrierjéből, szeretné még kihozni belőle a maximumot. Eddigi pályafutása során minden célt, amit kitűzött, sikeresen teljesített. Legfőbb célja a Világjátékokon, hogy egyéni számban a dobogóra álljon, ez hatalmas bravúr lenne, amiért mindent meg fog tenni.

Sportágak:

Uszonyos Úszás


Szabó Györgyei Szebasztian

Szabó Györgyei Szebasztian

Sportág: életmentés

Versenyszám: 4x50 m férfi akadályváltó, 4x50 m férfi kombinált váltó

Legjobb eredményei: 2021 úszó Eb-1. (50 m pillangó) 2021 úszó rövidpályás Eb-1. (100 m pillangó) 2021 úszó rövidpályás Eb-1. (50 m gyors) 2021 úszó rövidpályás Eb-1. (50 m pillangó)

Születési hely, idő: Frankfurt, 1996.03.11.

Nevelőegyesület: Zentai Úszó Klub

Egyesület: Star Sportakadémia SE

Nevelőedző: Zelić Aleksandar

Edző: Petrov Iván és a Star Sportakadémia SE edzői

Foglalkozás: sportoló

2004-ben Zentán találkozott az úszósportokkal. Először csak érdeklődőként vett részt különböző vizes sportos programokon, majd később rendszeres edzésbe fogott. Kezdetben kis kitérőt tett a vízilabda irányába, de elmondása szerint a versenyszellem 18 évesen mégis az úszás felé terelte vissza. Kiemelkedő úszókarrierrel a háta mögött felkeltette az érdeklődését az életmentés sportág. Mint fogalmazott, kalandként tekint rá, ami kimozdítja az úszás monotonitásából, de ezzel együtt is roppant komolyan veszi a sportággal való elfoglaltságot. Úgy véli: egy sportolói karrier során nem a dobogó jelenti a csúcsot. Sokkal többet adnak a rajt előtti feszült pillanatok, és az, amikor beérik a kemény munka gyümölcse. A Világjátékokon is jó eredményeket vár: úgy látja, hogy egy kitűnő magyar csapat tagjaként mérettetheti meg magát, ezért dobogós helyekben reménykedik. Egyénileg szeretné minél tovább folytatni sportolói karrierjét, azt mondja: számára a legfontosabb a sport élvezete. Szabadidejében kimozdul a medencéből, de csak a partig megy: ha teheti, családjával és barátaival horgászni jár.

Sportágak:

Élet és Vizimentő


Szőllősi Panna

Szőllősi Panna

Sportág: aerobik

Versenyszám: aerodance

Legjobb eredményei: 2021 Eb-1. (aerodance) 2021 vb-2. (csoport) 2017. 2xVilágjátékok 3. hely (csoport, aerodance)

Születési hely, idő: Debrecen, 1997.04.22.

Nevelőegyesület: Flex HD SE

Egyesület: Flex HD SE

Nevelőedző: Kovácsné Laurinyecz Julianna

Edző: Kovácsné Laurinyecz Julianna és Kovács Judit

Foglalkozás: tanuló

Másokért, illetve a közös célért jobban tud és szeret küzdeni, mint önmagáért. Emiatt is szereti jobban a versenyeken a nagyobb egységeket, a csapatot. Anyukája vitte el első aerobik órájára, hiszen mindig is nagyon mozgékony volt. Több sportot is kipróbált, de az aerobik tetszett legjobban az akkor hétéves Pannának. Fúziós sportágnak tartja az aerobikot, ugyanis jól ötvözi a különböző tornasportok világát. Kitartását, céltudatosságát is a sportnak köszönheti, hiszen mindig volt egy csapat, amelynek tagjaihoz fel lehetett fejlődni, illetve egy nemzetközi verseny, amire készülhetett. Ezek mellett már csak hab a tortán az a rengeteg kaland és utazás, amelyeknek részese lehetett. Jelenleg általános orvosnak tanul. Sportorvosi céljai vannak, mert szeretne közel maradni a sporthoz, illetve segíteni a sportolóknak. A Világjátékokon a lehető legjobb teljesítményre törekszik. Akkor boldog, ha ki tudja hozni magából a maximumot. Szeretné a jövő generációinak megmutatni, hogy megéri ezt csinálni, és kitartónak kell lenni, hiszen egyik versenysport sem könnyű.

Sportágak:

Aerobik


Szász Kincső

Szász Kincső

Sportág: fallabda

Versenyszám: női egyéni

Legjobb eredményei: U19 európai ranglista 4. hely (2018), U19 világranglista 7. hely (2018), PSA felnőtt világranglista 128. hely (2022), az év női sportolója Hargita megyében (2021)

Születési hely, idő: Székelyudvarhely, 1999.11.07.

Nevelőegyesület: Transylvanian Tennis & Squash Club

Egyesület: Transylvanian Tennis & Squash Club

Nevelőedző: Szász László

Edző: Szász László

Foglalkozás: tanuló, sportoló

Hét éve űzi a fallabdát. Egyéni sportág lévén többször utazott teljesen egyedül Egyiptomba, Skóciába, Kínába stb. Egyiptom különleges helyet foglal el szívében, ugyanis ott játszanak a világ legjobbjai, és sikerült egy három hónapos edzőtáborban részt vennie. A tornákat sokszor látványos helyeken tartják, volt lehetősége például a piramisok lábánál is játszania. Bár nem babonás, komfortosabban érzi magát, ha ütője mindig nála van a mérkőzések előtt, még utazáskor sem adja fel poggyászként. Ellenfeleinek többször meglepetést okoz azzal, hogy balkezes. Jó nyelvérzéke van, folyékonyan beszél angolul és románul, meg tud szólalni németül is, jelenleg pedig franciául tanul. Érdekli a gasztronómia, hét hónapig dolgozott egy olyan étteremben, ami akkor Magyarországon, és egyben Kelet-Európában is az egyetlen két Michelin csillagos étterem volt. A sport mellett elvégezte a Manchester Metropolitan University-t, és nem tartja kizártnak, hogy ha majd visszavonul a fallabdázástól, saját éttermet nyisson. A mostani lesz az első részvétele a Világjátékokon. Konkrét célja nincsen, szeretné kihozni magából a maximumot, és minél jobb eredményt elérni.

Sportágak:

Fallabda


Tadissi Martial

Tadissi Martial

Sportág: karate

Versenyszám: 67 kg

Legjobb eredményei: Európa Játékok 3. (2019), vb-2. (2016), 4xEb-3. (2014, 2016, 2018, 2019)

Születési hely, idő: Budapest, 1991.08.26.

Nevelőegyesület: Kono Karate Klub

Egyesület: UTE

Nevelőedző: Módos Viktória

Edző: Módos Viktória

Foglalkozás: sportoló

A kongói édesapától és magyar édesanyától született Tadissi Martial nevének második tagja azt jelenti, "harcos", amit a tatamik világában is számtalanszor bizonyított. Az UTE sportolója ragyogó eredménysorral rendelkezik: volt világbajnokságon ezüstérmes, Európa-bajnokságokon négy ízben is bronzérmet akasztottak a nyakába, a dobogó harmadik fokára állhatott a 2019-es Európa Játékokon is, emellett immár nyolcszoros magyar bajnoknak mondhatja magát. Egyedüli magyar karatésként ott volt a 2017-es wroclawi Világjátékokon is, ahol a hatodik helyen végzett - Birminghamben viszont szeretne érmet nyerni. A karate világában ismerte meg párját, a sok éven keresztül szintén válogatott versenyző Molnár Rékát, aki augusztusra várja közös gyermeküket. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen végzett fiatalember pályafutását követően szívesen tevékenykedne a sport területén. Ennek egyik első lépéseként a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége a MOB Hagyományőrző Bizottságának tagjává választotta.

Sportágak:

Karate


Takács Krisztián

Takács Krisztián

Sportág: életmentés

Versenyszám: 4x25 m férfi babamentő váltó, 4x50 m férfi akadályváltó, 4x50 m férfi kombinált váltó

Legjobb eredményei: 2008 olimpia 9. hely (50 m gyors) 2016 úszó Eb-5. (4x100 m férfi gyorsváltó) 2011 úszó rövidpályás Eb-3. (100 m gyors) 2019 úszó rövidpályás Eb-5. (4x50 m férfi gyorsváltó)

Születési hely, idő: Budapest, 1985.12.30.

Nevelőegyesület: Dunaferr-DVSI

Egyesület: Star Sportakadémia SE

Nevelőedző: Kovács József

Edző: Batházi Tamás

Foglalkozás: sportoló

Már négyesztendősen az uszodában töltötte a szabadidejét. Egy egészségügyi anomália miatt javasolták neki az úszást, és bár eleinte nem lelkesedett túlzottan a sportért, hamar kiderült, hogy óriási tehetség a medencében. Számos sportsikerrel a háta mögött 2017-ben találkozott az életmentés sportággal, jelenlegi edzője invitálására pedig ki is próbálta benne magát. Elmondása szerint a világszerte egyre szélesebb körben ismert sport technikai jellege fogta meg, valamint az, hogy képes az embereket kimozdítani az úszás kissé monoton mivoltából. A kezdeti próbálkozások után nagy lökést adott neki az első, csapatban megszerzett ezüstérem. A Világjátékokon is több dobogós helyezésre számít, egyes számokban az arany vagy az ezüstérem megszerzését tűzte ki célként maga elé. A magánéletben sportdiplomáciát tanul, és a későbbiekben ezen a területen szeretne elhelyezkedni. Nemcsak a medence, hanem a versenypálya hangulata is vonzza: szabadidejében, amikor csak teheti, örömmel hódol a motorsportok iránti szenvedélyének.

Sportágak:

Élet és Vizimentő


Tereza Crisley Cordeiro De Souza

Tereza Crisley Cordeiro De Souza

Versenyszám: földharc

Legjobb eredményei: 3xvb-2. (2018, 2019, 2021), Eb-1. (2021), Eb-2. (2019),

Születési idő és hely: Caruaru (Brazília), 1980.07.02.

Nevelőegyesület: ZR Team Association

Egyesület: ZR Team Association

Nevelőedző: Max Carvalho

Edző: Max Carvalho

Foglalkozás: edző, sportoló

Gyerekkorában kezdett sportolni, amikor több sportot is kipróbált. A ju-jitsu előtt úszott, kosárlabdázott, illetve capoeirát gyakorolt. 2005-ben kezdte el a ju-jitsut, amit egy hátsérülés miatt ideiglenesen abbahagyott, de aztán 2009-ben visszatért. Már Brazíliában megismerkedett a sporttal, azonban akkor még más mozgásformákat folytatott. Magyarországon apránként sajátította el ezt a küzdősportot, amely azóta is meghatározó része életének. Elmondása szerint ez a sportág olyan pillanatokat ad neki, aminek hatására teljesen ki tudja zárni a külvilágot. Szerinte jót tesz az elmének, a testnek, illetve a léleknek egyaránt. Úgy tartja, hogy a ju-jitsu önbizalmat ad, minden nap kihívás elé állít, emellett pedig rendkívül motiváló. Az életben és a sportban is igyekszik példát mutatni, illetve másokat is inspirálni. Szeret szembenézni a nehézségeivel és legyőzni azokat. A Világjátékokon szeretne minden tőle telhetőt megtenni a jó eredmény elérése érdekében. A jövőre nézve pedig mind a sportban, mind azon kívül sok terve van, de úgy van vele, hogy kiderül majd, mit hoz az élet.

Sportágak:

Ju-jitsu


Ugrai Panna

Ugrai Panna

Sportág: életmentés

Versenyszám: 4x25 m női babamentő váltó, 4x50 m női akadályváltó, 4x50 m női kombinált váltó

Legjobb eredményei: 2021 úszó junior Eb-3. (200 m vegyes) 2021 úszó junior Eb-3. (4×100 m női gyorsváltó) 2021 úszó junior Eb-3. (4×100 m mix gyorsváltó)

Születési hely, idő: Hódmezővásárhely, 2004.10.18.

Nevelőegyesület: HÓD ÚSZÓ SE

Egyesület: Star Sportakadémia SE

Nevelőedző: Kiss László

Edző: Máté István Hunor

Foglalkozás: tanuló

Nagycsoportos óvodásként találkozott először az úszással, és rövid időn belül a versenyzők között találta magát. Első érme – amelyet hétéves korában szerzett – meghatározó emlék számára, és sok motivációt adott neki a benne rejlő tehetség kibontakoztatásához. Panna fiatal kora ellenére sok komoly sikert ért már el, és nagy álma, hogy úszóversenyzőként eljusson a 2024-es párizsi olimpiára is. Szülei aktívan támogatják sportolói tevékenységét, de komoly motivációt adott karrierjéhez Hosszú Katinka pályafutása is. Szabadidejét is a legszívesebben sportolással tölti, kifejezetten kedveli a különböző labdajátékokat, ezek közül is a legjobban a focit. Az életmentés sportággal az interneten találkozott először, és annak ügyességi jellege keltette fel érdeklődését. A Világjátékokon reméli, hogy csapatával minél jobb eredményt tudnak elérni. A megmérettetésekre a Magyar Élet és Vizimentő Szakszövetség edzőinek aktív segítségével készül, úgynevezett mentőbabák, mentőhevederek, és a versenyen is előforduló akadályok alkalmazásával. Egy biztos: a birminghami eseményre is elkísérik kedvenc apró állatfigurái, amelyek kabalaként már korábban is oly sokszor hoztak szerencsét neki.

Sportágak:

Élet és Vizimentő


Varga Krisztina

Varga Krisztina

Sportág: uszonyosúszás

Versenyszám: 50 m uszonyos gyorsúszás, 100 m uszonyos gyorsúszás, 4x50 m női felszíni váltó, 4x100 m női felszíni váltó

Legjobb eredményei:

2017 Világjátékok 2. hely (100 m női uszonyos gyorsúszás), 3. hely (50 m női uszonyos gyorsúszás) 2021 2xvb-1. (200 m női uszonyos gyorsúszás, 4×100 m mix uszonyos gyors váltó)

Születési hely, idő: Debrecen, 1996.02.27.

Nevelőegyesület: Kaposvári 1. MCM-Diamant Adorján SE

Egyesület: Búvár és Vízisport Klub Eger

Nevelőedző: Kovács László, Hajdu Sándor

Edző: Nagy Márk

Foglalkozás: úszóedző

Úszással kezdte versenyzői karrierjét egy kis faluban, majd egy váltást követően a nevelőegyesületénél ismerkedett meg az uszonyosúszással. Egyből megtetszett neki, és azóta is kitart a sportág iránti rajongása. Mint a legtöbb uszonyos versenyzőt, őt is a sebesség fogta meg, és a változatos számok. Fontos számára a közösség. Legemlékezetesebb pillanatai közé sorolja első világbajnoki érmének megszerzését: még a junior korosztályban 2012-ben. Hasonlóan feledhetetlen a 2017-es Világjátékokon szerzett első dobogós helyezése. Szintén emlékezetes számára a 2021-es vb két aranyérme, ahol körülbelül egy óra különbséggel állhatott fel a dobogó tetejére. Az edzések mellett úszóedzőként dolgozik, illetve egyetemre jár. Szeret olvasni, túrázni és biciklizni. Birminghamben még jobb eredményt szeretne elérni, mint 2017-ben, Wroclawban. Ám az élet nem áll meg a Világjátékok után sem: az azt követő világbajnokságon is jól akar teljesíteni. Ott többek között a címvédés a célja 200 uszonyos gyorson. Ezzel szeretné lezárni sportolói pályafutását. A magánéletben a versenyek után a családalapítás lép előtérbe, hosszabb távon pedig szeretne a sportága mellett maradni és segíteni a fiatalok fejlődését.

Sportágak:

Uszonyos Úszás


Verebes Gábor

Verebes Gábor

Sportág: ejtőernyőzés

Versenyszám: canopy piloting

Legjobb eredményei: bekerült a világ 20 legjobb canopy piloting versenyzője közé

Születési hely, idő: Budapest, 1979.02.23.

Nevelőegyesület: -

Egyesület: Magyar Bázisugró és Ejtőernyős SE

Nevelőedző: -

Edző: Jászai Béla

Foglalkozás: ejtőernyős oktató

Ejtőernyős ugrást először kilencévesen, egy sportcsatornán látott, de már akkor elhatározta, hogy ki kell próbálnia. Egyetlen, bár nem elhanyagolható akadályba ütközött azzal, hogy 16 éves kor alatt nem engedélyezett az ugrás. A hosszú várakozás alatt sem tétlenkedett, összegyűjtött minden információt az extrém sportágról. Amint elérte a vágyott korhatárt, szülői engedéllyel áteshetett a tűzkeresztségen. Azóta Magyarországon ő számít a legtapasztaltabb, legeredményesebb civil ejtőernyősnek, több mint hétezer ugrással! Saját klubot alapított Magyar Bázisugró és Ejtőernyős SE néven, amelynek elnöke is, és már 17 éve oktat. A 2000-es évek elején vált a magyar bázisugrás egyik úttörőjévé. A bázisugrás fix objektumokról vagy természeti képződményről végrehajtott ugrás, ami csak jelentős ejtőernyős tapasztalat mellett űzhető. A Világjátékokon a canopy piloting versenyszámban indul, ahová a világ 20 legjobbja került be. Ez már önmagában rendkívüli teljesítmény, hiszen Magyarországon nincs erre megfelelően kiépített vizes edzőpálya. Míg versenytársai sok ezer ugrással készülhetnek fel a kihívásra, Gábor jobbára a tornák helyszínén tapasztalhatja meg a profi körülményeket. A célja Birminghamben, hogy minden ugrása érvényes legyen.

Sportágak:

Ejtőernyő


Verrasztó Evelyn

Verrasztó Evelyn

Sportág: életmentés

Versenyszám: 4x25 m női babamentő váltó, 4x50 m női akadályváltó, 4x50 m női kombinált váltó

Legjobb eredményei: 2016 úszó Eb-1. (4x200 m női gyorsváltó) 2010 úszó Eb-1. (4x200 m női gyorsváltó) 2010 úszó rövidpályás Eb-1. (100 m vegyes) 2010 úszó rövidpályás Eb-1. (200 m vegyes) 2017 úszó rövidpályás Eb-2. (200 m vegyes)

Születési hely, idő: Budapest, 1989.07.17.

Nevelőegyesület: Csík Ferenc DSE

Egyesület: FTC

Nevelőedző: Széles Sándor

Edző: Verrasztó Zoltán, Batházi Tamás

Foglalkozás: sportoló

Kiskora óta fontos szerepet tölt be életében a medencék világa. Elmondása szerint nap, mint nap saját gyerekkori álma hajtja előre sportolói pályafutásában. Óvodai évei alatt jazzbalettezett, az általános iskolában kosárlabdázott, ritmikus gimnasztikázott és karatézott is. Úszni hatévesen kezdett. A Testnevelési Egyetemen sportszervezést hallgatott. Számos olimpián és világversenyen láthattuk a magyar színekben versenyezni, egyik álma is ezzel kapcsolatos: célja egy újabb olimpiai részvétel kiharcolása. Azt mondja: tudja, hogy ez csak kemény munkával érhető el, de bízik az ötkarikás játékokon való újabb részvételben. A legbüszkébb arra, amikor a fiatalabb generációnak példát mutathat, és erőt adhat nekik sportolói tehetségük kibontakoztatásához. A későbbiekben elmondása szerint divatmárkát alapítana. Szabadidejében modellkedik, a divat világában tevékenykedik, és szívesen utazik. Barista és jógaoktató is. Bejárta a világot, de szerinte a Balatonhoz fogható hely nincs, a Badacsony látványa pedig minden alkalommal képes elvarázsolni.

Sportágak:

Élet és Vizimentő


Váradi Martina

Váradi Martina

Sportág: táncsport

Versenyszám: latin

Legjobb eredményei: 2019-2021-ig vb- és Eb-döntős (4. hely) 2015 és 2017 Világ- és Európa-kupa győztes 2019-2021-ig Grand Slam-döntős

Születési hely, idő: Szentes, 1985.04.02.

Nevelőegyesület: Szilver TSE

Egyesület: Valcer TS

Nevelőedző: Szatmári-Nagy Szilvia

Edző: Bíró Csaba

Foglalkozás: táncoktató

A hazai és a nemzetközi táncsport meghatározó alakja. Hároméves kora óta táncol. Érdekesség, hogy a táncon kívül a vízilabdát is kipróbálta, és balettozott is. Úgy gondolja, hogy a kitartását és a kiegyensúlyozott életét a sportnak köszönheti. Meghatározó élmény volt számára, amikor először táncolt vb-döntőt. Ebben a sportágban egy Eb- vagy vb-finálé a csúcsok csúcsának számít, nagyon kis különbségek vannak az egyes döntős párosok között. Férjével, Silvestri Andreával versenyeznek, egyben oktatnak is. 2006 óta a hazai és a nemzetközi parketteken felejthetetlen perceket szereztek a táncrajongóknak és a magyar szurkolóknak. Váradi Martina szerint a sikerük többek között a zeneiség minél tökéletesebb megjelenítése, és a dinamika, a ritmus kivitelezésében rejlik. Hosszú évek kemény és kitartó munkája vezetett oda, hogy Magyarországon a Maurizio Vescovo, Törökgyörgy Melinda utáni érában a latintáncok magyar bajnokságait sorozatban nyerték, és nemzetközileg is maradandót alkottak. Előbb Eb és vb TOP 12-esek lettek, majd a kontinensbajnokságon és a világbajnokságon is finálét táncoltak, a világranglistát pedig vezették. A család mellett tanítványaik és barátaik szorítanak nekik a Világjátékokon.

Sportágak:

Táncsport