World Nomad Games

World Nomad Games

A Nomád Világjátékok a Kirgiz Köztársaság legnagyobb nemzetközi projektje, amelyet a kormány 2012-ben kezdeményezett a nomád civilizáció kultúrájának újjáélesztése és megőrzése céljából. A szervező a Kirgiz Köztársaság kormánya mellett a World Ethnogames Confederation.

Az első Nomad World Games-t 2014. szeptember 9. és 14. között rendezték meg Cholpon-Ata-ban, a kirgizisztáni Issyk-Kul tartományban. 19 ország 583 sportolója vett részt a 10 sportágban megrendezett versenyeken, valamint további 1200 résztvevő a kulturális programokon. A Nomád Világjátékok televíziós közvetítése 230 millió embert ért el.

A második Nomád Világjátékokat 2016. szeptember 3. és 8. között, a harmadik Játékokat pedig 2018. szeptember 2. és 7. között rendezték meg, szintén Cholpon-Ata-ban. Az érdeklődés egyre nőtt, a második rendezvényen 62 ország 1200 sportolója vett részt 26 féle etnosport versenyen, melyeket 500 millió ember számára közvetítettek, a harmadik Nomád Világjátékokon pedig már 77 ország 3000 sportolója érkezett a helyszínre és 37 féle etnosportban mérettek meg.

2018 őszén a Nemzeti Versenysport Szövetség küldöttsége részt vett a kirgizisztáni Nomád Világjátékokon és kiválóan szerepelt, összesen négy első, négy második és négy harmadik helyet értek el a magyarok.

A HARMADIK VILÁG NOMÁD JÁTÉKAINAK KÜLDETÉSE

A Nomád Világjátékok célja az etnosport és az etnokultúra mozgalom fejlesztése a világon, hiszen ez az emberi civilizáció öröksége. Küldetése, hogy újjáélessze a világ népei etnokultúráját, sokszínűségét és eredetiségét, valamint ezek fejlesztése és megőrzése az emberek közötti toleránsabb és nyitottabb kapcsolat előmozdítása érdekében. A harmadik világ nomád játékainak szlogenje: "Egyesülve az erőben! Egyesülve a lélekben!".

A HARMADIK VILÁG NOMÁD JÁTÉKAINAK CÉLJAI ÉS CÉLKITŰZÉSEI

 • A globalizáció korában a világ minden tájáról származó népek kulturális és történelmi örökségének és sokféleségének megőrzése;
 • A világ etnosport mozgalmának fejlesztése; 
 • Az etnosportok fejlesztése és népszerűsítése világszinten, beleértve a hagyományos játékokat és versenyeket a világ minden tájáról; 
 • Az etnosport mozgalom tudományos és módszertani megalapozásának támogatása, beleértve az etnosportokat, a hagyományos játékokat és a hagyományos versenyeket;
 • A vallások és kultúrák közötti párbeszéd, a megértés, a barátság, a harmónia és a világ népei közötti együttműködés erősítése és továbbfejlesztése, valamint a világ kultúrális sokszínűségének bemutatása. A Nomád Világjátékokon különös figyelmet fordítanak az ökológiára. A Nomád Világjátékok hivatalos kabalafigurája a hó leopárd. A játékok szervezői remélik, hogy különös figyelmet fordítanak a hó leopárd helyzetére és az egyedülálló állat élőhelyének megmentésére.

A Nomad World Games három fő részből áll: Etnokultúra, etnosport és tudomány.

ETNOKULTÚRA: Etnohit (folklór és zene), etnodance (hagyományos táncok), ethnofashion (hagyományos és modern ruházat), ethnobazar (hagyományos kézműves kiállítás és vásár), epikus versek és legendák szavalása, ethnohouse (hagyományos nomád menedékhelyek).

ETHNOSPORT: Az etnosport program 37 sportág versenyeiből áll. Hagyományos játékok, lóversenyek, lovas játékok, hagyományos birkózás, hacművészeti versenyek, hagyományos szellemi játékok, íjászversenyek hagyományos íjakkal, hagyományos vadászat, salbuurun.

BEMUTATÓ JÁTÉKOK: Minden résztvevő ország bemutathatja saját hagyományos játékait, sportját, hagyományait és szórakozását, amely nem lesz része a versenysport programnak. Kok-boru lovakon; kok-boru a jakokon, kyz kuumai, tyiyn enmei, dzsigitovka, teveversenyek, szamár versenyek, és más hagyományos játékok.

TUDOMÁNY: A harmadik világ nomád játékainak tudományos fóruma: Történelmi örökség és a jövő.

A fórum feladatai:

 • A nomád népek kultúrájának szerepének és helyének kutatása az emberi civilizáció fejlődésében; 
 • Az emberi civilizáció elméleteinek kutatása és elméletek kialakítása, nomád civilizációk elméleteinek kialakítása; 
 • A nomád civilizációk történelme és kultúrája; 
 • A Nomád Világjátékok jelenségének tanulmányozása, mint a világ népeinek történelmi öröksége, jelenlegi körülményei és jövőbeli kilátásai; 
 • Tudományos alap a hagyományos fizikai kultúra és az etnosport különböző aspektusaihoz; 
 • Állandó platform létrehozása a Nomád Világjátékok részeként a kutatók, tudósok és a játékok szervezői számára.

A fórum keretében megrendezésre kerülő események:

 • Tematikus tudományos konferenciák, kerekasztal-beszélgetések, versenyek és vetélkedők;
 • A 61. Állandó Nemzetközi Altaistic Konferencia, melynek címe "Hagyományos játékok és a népek hagyományai és szokásai";
 • Tudományos konferencia "A nomád világjátékok: történelmi örökség és a jövő" címmel; 
 • "A nomád népek hagyományos tudásának újjászületése, megőrzése és népszerűsítése" című szeminárium; ·
 • "Sólymok és élőhelyeik, mint az emberi társadalom humanizációjának problémája" című nemzetközi tudományos fórum.

A 2020-ra tervezett 4. Nomad World Games a pandémia miatt elmaradt, először 2021-re tervezték, majd hosszas mérlegelés után a külügyminisztérium sajtószolgálata bejelentette, hogy a 4. Nomád Világjátékok a 2022. évben kerül megrendezésre, a törökországi Iznikben.

World Nomad Games időrendben


Megrendezés éve: 2018
Helyszín: Cholpon-Ata, Kirgizisztán
Világjáték időpontja:
Kezdés: 2018-09-02
Befejezés: 2018-09-07 13:53


Megrendezés éve: 2016
Helyszín: Cholpon-Ata, Kirgizisztán
Világjáték időpontja:
Kezdés: 2016-09-03
Befejezés: 2016-09-08 13:52


Megrendezés éve: 2014
Helyszín: Cholpon-Ata, Kirgizisztán
Világjáték időpontja:
Kezdés: 2014-09-09
Befejezés: 2014-09-14 13:50