Szkander – XX. Judgement Day

Készült2024-09-26

Szkander – XX. Judgement Day

Szeptember utolsó szombatján, a fóti Phoenix Sportcsarnokban kerül megrendezésre a világ egyik legjelentősebb szkander versenye, a XX. Judgement Day, amely a szkander világkupa sorozat része. Az esemény rendkívüli fontosságát kiemeli, hogy négy kontinens 22 országából érkeznek versenyzők, összesen 400 induló méri össze erejét jobb és bal kézzel egyaránt.

Csabai Attila, a Magyar Szkander Szakszövetség elnöke és egyben a nemzetközi és európai szövetségek alelnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón büszkén jelentette be, hogy Magyarország megkapta a 2026-os Európa-bajnokság rendezési jogát. Ez hatalmas elismerés a magyar szkander sportág számára, amely az elmúlt években egyre nagyobb sikereket ért el mind hazai, mind nemzetközi szinten.

Csabai szerint az idei világkupa lesz „minden idők legjobb magyarországi szkander világkupája”. Az előrejelzések szerint a magyar csapat erős teljesítményt nyújthat, hiszen a pozsonyi Európa-bajnokságon sportolóink 35 érmet szereztek, ami igazán lenyűgöző eredmény. A mostani versenyen Magyarországot 130 férfi és 40 női versenyző képviseli, akiknek célja, hogy elnyerjék az országok közötti csapatverseny első helyét.

Assen Hadjitodorov, a Szkander Világszövetség elnöke elmondta, hogy a sportág a koronavírus-járvány után komoly fejlődésen ment keresztül. Ennek egyik legszembetűnőbb jele, hogy mind az idei pozsonyi Európa-bajnokságon, mind a kisinyovi világbajnokságon rekordrészvétel volt. Külön örvendetes, hogy a junior és para versenyzők száma is jelentősen növekszik, ami a sportág jövője szempontjából kiemelkedő jelentőségű.

A szombati világkupán a versenyek reggel 10 órakor kezdődnek, elsőként a junior és masters kategóriák versenyzőivel. A délután folyamán pedig a felnőtt és para versenyzők lépnek asztalhoz, hogy megmérkőzzenek egymással.

Rausch Tamás, a Magyar Szkander Szakszövetség főtitkára hangsúlyozta, hogy ez lesz az utolsó előtti egynapos világkupa Magyarországon. A résztvevők folyamatosan növekvő száma miatt a 2026-os Európa-bajnokság már egy többnapos esemény lesz, amely tovább növeli az esemény presztízsét.

A XX. Judgement Day egy újabb lépés a sportág nemzetközi elismerése felé, és egyértelműen kijelöli Magyarországot, mint a szkander sport egyik legfontosabb központját Európában.

Az sajtótájékoztató végén aláírásra került a Magyar Szkander Szövetség és a Gemenc Állvány Cégcsoport közötti támogatási szerződés, utóbbi részéről Morva Imre ügyvezető látta el kézjegyével a hivatalos iratot, aki maga is űzi a sportágat, ahogy fogalmazott: a család értéke a legmeghatározóbb társadalmi érték, mivel magam is tagja vagyok a szkanderezők családjának, így még örömtelibb, hogy a családon belül tudok egy jó ügyet segíteni és szolgálni.

 

Vár minden kedves érdeklődőt a XX. Judgement Day szeptember 28-án a fóti Phoenix Sportcsarnokban!

Forrás: MTI