Sűrű időszak elé néz a magyar darts

Készült2024-09-23

Sűrű időszak elé néz a magyar darts

Hétfőn délután tartotta sajtótájékoztatóját a Magyar Darts Szövetség, ahol nemcsak a héten kezdődő somorjai Európa-bajnokságról, hanem az októberben Budapesten megrendezésre kerülő WDF World Mastersről is szó esett.

A Magyar Darts Szövetségnek négy rendezvénye is lesz a közeljövőben, a héten kezdődő somorjai Európa-bajnokság mellett – hangzott el a Magyar Sport Házában hétfőn délután rendezett sajtótájékoztatón.

Az öt esemény sorrendben a következő:

·         2024. 09. 25-27.: WDF Európa-bajnokság (Somorja)

·         2024. 09. 27-28.: World Masters Warm-up Weekend (Honvéd Vívócsarnok)

·         2024. 10. 03.: I. MDSZ Újságíró Kupa (Testnevelési Egyetem)

·         2024. 10. 09-13.: WDF World Masters (Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok)

·         2024. 10. 25-27.: XXVI. WDF Hungarian Darts Open (Honvéd Vívócsarnok)

 

Az Európa-bajnoksággal kapcsolatban Tekauer Norbert alelnök elmondta, hogy a szlovák szövetséget az MDSZ inspirálta, hiszen tapasztalták, látták az elmúlt években milyen jó és színvonalas versenyeket rendez Magyarország, Somorja pedig mondhatni hazai pálya. A lehető legerősebb válogatott fogja képviselni hazánkat a viadalon és bár egyenes kieséses a lebonyolítás és a sorsolás is sokat számít, de érmekre is esélyesek lehetnek a magyar sportolók.

A női válogatott képviseletében Tekauer Gréta volt jelen, aki elmondta: teljesen jó formában érzem magam, de darts versenyről beszélünk, így a sorsolás is számít, nem csak forma, de mindent megteszek, hogy a lehető legjobb eredményt érjem el.

Női válogatott: Bogár Alexandra, Erdei Nóra, Ihász Veronika, Tekauer Gréta

Férfi válogatott: Csóka András, Jehirszki György, Kovács Patrik, Major Nándor

 

A World Masters Warm-up Weekenden az október 9. és 13. között megrendezésre kerülő WDF World Masters magyar szabadkártyái találnak majd gazdára, emellett pedig az ifjúsági versenyzők számára a világbajnoki kvalifikációba beleszámító WDF-ranglistaverseny is megrendezésre kerül.

A már említett október elején esedékes WDF World Masters a világ egyik legrégebbi nemzetközi darts versenye, melyet 1974 óta rendeznek meg és ami most először kerül megrendezésre olyan országban, mely nem tartozik a klasszikus dartsnemzetek közé.

„Tavaly decemberben a főtitkár asszonnyal egy nagyon gyors megbeszélést követően jutottunk arra, hogy ezt a versenyt talán Magyarország a legalkalmasabb, hogy megrendezze.”– mondta el Balázs Gábor, az MDSZ elnöke. „Azt gondolom – ahogy ezt más sportágakból is látjuk –, hogy amikor egy kisebb nehézség van egy verseny megrendezése kapcsán, tehát nem állnak össze a feltételek, akkor Magyarország mindig egy alkalmas ország arra, hogy ezeket a feltételeket megteremtse. Január első heteiben már tárgyaltunk az államtitkársággal és a Nemzeti Sportügynökséggel is, iszonyatosan gyorsan és hatékonyan tudtunk velük előre haladni, annak érdekében, hogy ez a verseny idekerüljön.  


Kissé új a szituáció, hiszen két éve rendezték meg utoljára ezt a versenyt. Mi ragaszkodtunk egy magas pénzdíjhoz, de az volt az egyértelmű kérés, hogy az előző évek pénzdíjainak legyen megfelelő a mostani összeg isj, hogy a későbbi szervezőket se rémítsük el, viszont cserébe azt el tudtuk érni, hogy mellette lesz egy World Open verseny is, ami további 20 ezer euró pénzdíjazást eredményez, ami ennek az eseménynek egy kísérőversenye. Összesen 12 kategóriában lesz verseny. Maga a World Masters négy kategóriában, férfi, női, valamint ifjúsági, tehát 18 év alatti kategóriában fiú-lány, és ugyanezekben a kategóriákban lesz a World Open is megrendezve, továbbá egy világbajnoki selejtező, ahol négy férfi, négy ifjúsági fiú, két lány és két női versenyző tud közvetlenül kijutni a Lakesade-ban megrendezésre kerülő világeseményre.”

A WDF World Masters elődöntőire és döntőire a www.worldmasters.hu oldalon lehet jegyet váltani.

A sűrű hónap zárása október 25. é 27. között a XXVI. WDF Hungarian Darts Open lesz, mely az utolsó olyan bronz- és ezüstkategóriás ranglistaverseny, mely még beleszámít a világbajnoki kvalifikációba. A szövetség tájékoztatása szerint három felnőtt és öt ifjúsági játékosnak is van esélye arra, hogy ezen az eseményen kivívja a részvételi jogot, köztük az ezüstkategóriás viadal címvédőjének, Kovács Patriknak is, így ez egy minden szempontból izgalmas verseny lehet.

A világbajnoki kijutásra esélyes játékosok:

·         Nők: Ihász Veronika, Tekauer Gréta

·         Férfiak: Kovács Patrik

·         Ifi lányok: Rábaközi Hanna, Turai Krisztina

·         Ifi fiúk: Csóka Dániel, Szoták Balázs, Vadas Róbert

 

Végül, de nem utolsó sorban a szövetség október 3-án megrendezi az első MDSZ Újságíró Kupát, melyre várják a sajtó lelkes képviselőit!