Sakkolimpia: eddig szépen szerepelnek a magyar csapatok

Készült2024-09-16

Sakkolimpia: eddig szépen szerepelnek a magyar csapatok

A 2024-es budapesti sakkolimpia szeptember 10-én vette kezdetét, és szeptember 23-ig tart. Ez a sakkvilág egyik legnagyobb eseménye, ahol rekord mennyiségű, 193 csapat vesz részt a nyílt kategóriában, valamint 181 csapat a női versenyben.

Az esemény eddigi fordulói izgalmas mérkőzéseket hoztak. A nyílt versenyben India, Kína és Vietnam is kiemelkedően szerepel, mindannyian veretlenül, 5 győzelemmel zártak az ötödik forduló után. A házigazda magyar csapat is jól teljesít, szintén 5 győzelemmel állnak, és fontos mérkőzések várnak még rájuk​.

A női mezőnyben is számos kiemelkedő teljesítményt láthattunk, ahol India és az Egyesült Államok csapatai szintén remek formában vannak. Az egyéni versenyzők közül kiemelkedik az indiai Gukesh D., aki a korábbi sakkolimpiákon is nagyszerű eredményeket ért el​.

A verseny szeptember 17-én pihenőnapot tartanuk, utána folytatódnak a küzdelmek, de addig is számos izgalmas összecsapás várható, különösen a legnagyobb esélyesek között.

A budapesti 45. Sakkolimpia eddig izgalmas fordulatokat hozott, különösen a magyar csapatok számára. Magyarország három csapatot is indított az eseményen: az "A", "B" és "C" válogatottakat, és ezek közül többen sikeresen szerepeltek a verseny korai szakaszaiban.

Az "A" csapat, amely az elsőszámú magyar csapat, erős kezdést mutatott, és jó esélyekkel folytatta a küzdelmeket az első néhány fordulóban. Az "B" csapat, amelyet szintén erős játékosok alkotnak, több győzelmet is aratott az eddigi fordulókban, és jelenleg az első 50 helyezett között szerepel​.

A női mezőnyben a magyar válogatott is szépen teljesít, különösen az egyes fordulókban játszott kiváló egyéni teljesítmények miatt. Az olimpián több forduló is hátravan, így a magyar játékosoknak még van lehetőségük a további előrelépésre.

Az esemény iránti érdeklődés óriási, hiszen 193 nemzet csapatai versengenek, így a magyarok minden győzelme nagy figyelmet kelt. A verseny szeptember 23-án ér véget, addig izgalmas fordulók várhatóak mind az Open, mind a női mezőnyben​.

Képek: www.chessolympiad2024.fide.com /Michal Walusza, Mark Livshitz