SAJTÓKÖZLEMÉNY – Remek a nemzetközi visszhangja a Budapesten megrendezett WDF World Mastersnek

Készült2024-10-18

SAJTÓKÖZLEMÉNY – Remek a nemzetközi visszhangja a Budapesten megrendezett WDF World Mastersnek

A Nemzetközi Darts Szövetség (WDF) tisztségviselői pozitívan értékelik a vasárnap lezárult WDF World Masters versenysorozatot, amelynek keretei között a hagyományoknak megfelelően lezajlott a világbajnoki kvalifikációs torna és a World Open arany kategóriás ranglistaverseny is. A rendezvény sikerét mutatja, hogy a Magyar Darts Szövetség megkezdte a tárgyalásokat a szervezet további világeseményeinek magyarországi rendezése kapcsán. A versenyekre egyébként összesítve több, mint ezer játékos 2346 nevezést adott le a WDF tájékoztatása szerint, ami kiemelkedően magas részvételnek számít.

Frissítette a világranglistát és a világbajnoki kvótások listáját a WDF: a vasárnapi világbajnoki kvalifikációs tornán a férfiaknál az amerikai Jeff Springer, az angol Bradley Kirk, az észak-ír Barry Copeland és a holland Corne Groeneveld szerzett indulási jogot, míg a nőknél a juniorok között is a ranglista alapján kvótás helyen álló angol Sophie McKinley és a finn Kirsi Viinikainen jutott ki a Lakeside-i vb-re. Az ifjúsági fiúknál a holland Kendji Steinbach, a korosztályában a World Masterst megnyerő belga Lex Paeshuyse, a német Florian Preis és az angol Archie Self szerepelhet majd december elején az ikonikos színpadon, a lányoknál pedig a belga Jentl Fransennek és a tavalyi lány világbajnoki döntőben a Turai Krisztinát legyőző Aurora Fochesatónak hozott szerencsét a budapesti viadal.

Segített azonban a magyar játékosoknak is a hazai rendezés: a férfiaknál Kovács Patrik, az ifjúsági fiúknál Szoták Balázs is biztos kijutó, és bár egyelőre a hivatalos listán a nőknél Tekauer Gréta második tartalékként szerepel, de nagy valószínűséggel ő is készülhet a Lakeside-ra. Aki ugyanis elindul a PDC világbajnokságán, nem szerepelhet a WDF-vb-n, és a PDC női kupasorozatából is kvalifikálnak ketten a profi szervezet legrangosabb versenyére. Ez a két fő pedig játékos lesz, aki Tekauer előtt van a WDF-ranglistán vagy nem a világranglistáról jutott ki, a 23 éves magyar játékos tehát előre lép majd kvótás pozícióba. Az Érd-El SE sportolója a World Mastersen elért 5. helyével érte el jelenlegi, 20. helyezését a nemzetközi rangsorban. Az ifjúsági fiúknál esélyes lehet még Vadas Róbert, de az üldözői közel vannak hozzá, a lányoknál pedig a tavalyi világbajnoki ezüstérmes Turai Krisztina mindössze öt pontra van lemaradva az utolsó kvótás helyet elfoglaló Sophie McKinley-től. A kvalifikáció a jövő héten zárul, az utolsó torna, amelynek az eredménye még számít, a budapesti Hungarian Open Darts Weekend lesz, az ő sorsuk tehát a Honvéd Vívócsarnokban dől majd el.

A WDF World Mastersszel párhuzamosan, péntektől vasárnapig soft szakági rangistaverseny is zajlott - először rendeztek egy létesítményben, egy időben soft és steel szakági világeseményt a darts történetében. A két szakági világszövetség között sok az ellentét, Magyarország az egyetlen, ahol mindkét szakág ugyanahhoz az országos szervezethez tartozik, pedig sok az átfedés a két mezőny között, a férfi egyéni ranglistaversenyt például az a korábbi PDC ProTour-kártyás szlovén Benjamin Pratnemer nyerte, aki ott lesz idén Lakeside-ban is. A magyarok közül a legeredményesebb a férfiaknál Börzsei János a nőknél pedig Cserpes Ágnes lett, mindketten az ötödik helyen végeztek. Párosban, ahol a duókat sorsolással alakítják ki, Hevesi-Tóth István horvát partnerrel első, Sárai Levente szlovák párjával második, Pajor Gábor pedig egy német versenyzővel a harmadik helyen végzett. A soft versenyekre összesen közel 300 egyéni 47 páros és 15 csapat nevezés érkezett. Az MDSZ elkötelezett az iránt, hogy a két szakágat nemzetközi szinten is közelebb hozza egymáshoz – WDF World Masters során ebben is sikerült előrébb lépni.

A legjobb magyar dartsosok nemzetközi programja október 25-27-ig a Hungarian Darts Open Weekenddel folytatótik a Honvéd vívócsarnokban.

Forrás: Magyar Darts Szövetség 
Kép: Pixabay