SAJTÓKÖZLEMÉNY – Magyar Darts Szövetség

Készült2024-10-10

SAJTÓKÖZLEMÉNY – Magyar Darts Szövetség

Sztárok születnek – 800 résztvevővel rajtolt szerdán délelőtt a WDF World Masters

Szerdán délelőtt a nők versenyével megkezdődött a 2024-es WDF World Masters nemzetközi darts viadal Budapesten, a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. A rangos eseményt korábban olyan játékosok is megnyerték, mint Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld, Stephen Bunting, Krzysztof Ratajski vagy Luke Littler, még mielőtt debütáltak a PDC mezőnyében.

A férfiaknál 308, a nőknél 202 induló lépett a táblák elé a csoportkörben, csütörtökön pedig az ifjúsági fiúk és az ifjúsági lányok is megkezdik szereplésüket. A reggeli regisztráció után derül csak ki a pontos, végleges versenyzői létszám, de annyi bizonyos: több, mint 800 játékos nevezett az eseményre, és a résztvevők száma is minden bizonnyal el fogja érni a 800-as küszöböt. A kísérőversenyekre, vagyis a World Open gold kategóriás ranglistaversenyre és a világbajnoki kvalifikációra gyakorlatilag bárki nevezhet, a Nemzetközi Darts Szövetség tájékoztatása szerint ezer fölötti a nevezők száma. Összesen 77 magyar játékos indul a viadalokon, 26 férfi, 17 női, 27 fiú és 7 lány versenyzőnk adta le a nevezését. Soha nem volt még ennyi magyar résztvevője az eseménynek, noha az indulási jogot évről évre sokan kiharcolják, ám a külföldi utazási-, szállás- és étkezési költségek miatt rendkívül kevesen használták ki a lehetőséget korábban.

A férfi versenyzőink közül Jehirszki György és Végső János csoportelsőként jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba, és Borbély András, valamint Németh Szabolcs is ott lesz a 128-as táblán. Női versenyzőink közül a válogatott tagjai, az alig két hete páros Európa-bajnoki bronzérmet szerző Bogár Alexandra és Tekauer Gréta, valamint első világbajnoki résztvevőnk, a 2022-es Európa-bajnokságon harmadik helyen záró Ihász Veronika, és a soft szakágban számos Európa-bajnoki éremmel rendelkező, a válogatottat hosszú évek óta erősítő Erdei Nóra jutott tovább a legjobb 96 közé. Csütörtökön az elődöntőkig játszák le a World Masterst, az elődöntőkre és a döntőkre szombaton kerül sor. Péteken a World Open, vasárnap a világbajnoki kvalifikáció küzdelmeit rendezik.

„Remek a hangulat a helyszínen, és a magyar indulói létszámot látva maximálisan megérte a WDF World Masterst Budapestre hozni. Így olyan játékosok is részt vesznek rajta, akiknek korábban erre anyagi okokból nem volt lehetőségük. Fontos, hogy minél nagyobb versenyrutinhoz juttassuk a magyar mezőnyt, ezt pedig úgy tudjuk jelenleg a leghatékonyabban megtenni, ha a nemzetközi mezőnyt hozzuk el hozzájuk” – fogalmazott Balázs Gábor, a Magyar Darts Szövetség elnöke.

A sportvezető kiemelte, az ifjúsági játékosok között a fiúknál Szoták Balázs első, Turai Krisztina harmadik kiemeltként szerepel majd.

Mindenképpen érdemes tehát kilátogatni a héten a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokba, ahol darts kiállítás is várja az érdeklődőket. Az eseményre a belépés a szombati napot leszámítva ingyenes – szombaton a WDF World Masters elődöntőit és döntőit rendezik, a színpadi mérkőzések során pedig, amint a korábbi illusztris győztesek is mutatják, akár sztárok születésének is szemtanúi lehetnek az érdeklődők.

 

Jegyek még kaphatók a https://www.worldmasters.hu/ oldalon.

Képek: Magyar Darts Szövetség, Pixabay