Ritmikus gimnasztika: Elindultak a nemzetközi versenyek

Készült2021-02-23

Ritmikus gimnasztika: Elindultak a nemzetközi versenyek

Ritmikus gimnasztika: Elindultak a nemzetközi versenyek

Megkezdődött a nemzetközi versenyszezon a ritmikus gimnasztikázók számára, ennek ékes bizonyítéka, hogy Pigniczki Fanni és Kocsis Evelin már légiósként szerepelt az olasz bajnokságban. Közben a junior együttes kéziszer-csapat, valamint Wiesner Hanna Moszkvában, egy nemzetközi megmérettetésen vett részt.

Deutsch-Lazsányi Erika, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség Technikai Bizottságának vezetőjeként, továbbá az MTK Budapest szakosztályának elnöként elmondta, hogy az olasz bajnokság lebonyolítási rendszerének köszönhetően az egyesületek csapatokat alkotnak, számukra pedig biztosított egy-egy légiós szerepeltetése a megmérettetéseken. Pigniczki Fanni (a képen) már tavaly is egy milánói egyesületnél versenyzett. A pozitív tapasztalatoknak köszönhetően meghosszabbították Pigniczkivel a megállapodást. Kocsis Evelint pedig a sikeres junior Európa-bajnokság után – amelyen a sportoló bronzérmet szerzett – egy római együttes kérte fel.

“Evelin esetében egy orosz tornászt cseréltek le, ami – úgy gondolom – önmagában nagy dolog. Azt tudni kell, hogy a magyaroknak kevés lehetőségük van a légióskodásra, ezelőtt talán Vass Dorka versenyzett egy szezont, ezért az, hogy most már két magyar is van, ráadásul Evelin juniorként szerepel, nagy dicsőség. Arról nem is beszélve, hogy a versenyzők honoráriumot is kapnak.”

Közben a ritmikus gimnasztikázók moszkvai viadalán vett részt a junior együttes kéziszer-válogatott (Mészáros Alexa, Szabados Dóra, Varga Lujza, Virga Emma, Hegedűs Hanna, Tukacs Lotti), valamint a felnőttek mezőnyében indult az újonc Wiesner Hanna. A csapatok versenyében a mieinken kívül három elit nemzet, az orosz, a fehérorosz és a bolgár válogatott lépett szőnyegre, továbbá a lengyelek. A juniorcsapatnak ez volt az első nagyobb nemzetközi versenye a felkészülése során, és mindkét gyakorlatukra (öt labda 25.25 pont, öt szalag 21.20 pont) 20 pont feletti értékelést kaptak, végül az ötödik helyen zártak. Wiesner Hanna élete első felnőtt viadalán mutatkozott be a pandémia miatt.

“Hanna élete első felnőtt versenyén szerepelt, nagyon jó képességekkel rendelkezik, van fantázia a teljesítményében. Másfél év után az első megmérettetése volt, sok hibával tornázott, de ezek a rontások javíthatók. A juniorok most először versenyeztek, mind a két gyakorlatra 20 pont fölött kaptak, esetükben ez egy remek erőfelmérő volt, hogy lássuk, hol tartanak a felkészülésben, és hogy hol tart a nemzetközi mezőny. Az edzőkkel egyeztetünk, és levonjuk a megfelelő következtetéseket, ennek megfelelően módosítjuk a felkészülési tervet is.”

(Fotó: UEG)