Rekordszámú részvétellel aratott sikert a 2023-as Magyar Parasport Napja

Készült2023-02-23

Rekordszámú részvétellel aratott sikert a 2023-as Magyar Parasport Napja

Kibővült programokkal, idén hatodik alkalommal rendezte meg a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) a Magyar Parasport Napját (MPN).

Az eseménysorozat keretén belül megemlékeztek elhunyt paralimpiai bajnokainkról, Lélekmozgató programra invitálták az óvodásokat, az iskolásokat, a felsőoktatási intézményeket és a külhoni magyar nyelvű tanintézményeket, valamint konferenciát szerveztek a CSR For Parasport címmel.

A szervezet és meghívott vendégeik lerótták kegyeletüket azon paralimpiai bajnokok előtt, akik sajnos már nem lehetnek köztünk. A Parlament melletti Olimpia Parkban tartott koszorúzáson Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár, Balogh-Madár Emese, V. kerület alpolgármestere, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Szekeres Pál, az MPB tiszteletbeli elnöke, Szabó Gabriella, az Olimpiai Bajnokok Klubjának tagja, Szöllösi György, a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnöke vettek részt.

A Magyar Parasport Napjának népszerűsítését ismét két nagykövet segítette, egy ép, valamint egy fogyatékossággal élő sportoló: Krajnyák Zsuzsanna, tizenkétszeres paralmpiai érmes kerekesszékes vívó, és Szatmári András olimpiai bronzérmes kardvívó. A két kiváló sportoló igyekezett minden kiemelt programon részt venni, képviselni a hazai parasport mozgalom értékeit.

A sportért felelős államtitkár tiszteletnyilvánító beszédében kiemelte a Magyar Parasport Napjának fontosságát, és köszöntét fejezete ki mindazoknak, akik segítségével újfent megvalósulhattak az országos nap programjai.

A Magyar Paralimpiai Bizottság a FODISZ szakmai támogatásával idén is tartalmas programokkal készült. Ebben az évben meghirdetett Lélekmozgató programra az óvodások, iskolások, valamint a felsőoktatási intézmények hallgatói mellett, a határon túli magyar nyelvű oktatási intézmények is csatlakozhattak.

A FODISZ és megyei tagszervezetei által koordinált program ismét nagy sikerrel zajlott le, idén 550 intézmény csatlakozott a megemlékezéshez és foglalkozott szemléletformáló beszélgetések, aktív parasport-foglalkozások keretében a magyar parasport és a fogyatékossággal élők témájával országszerte.

A megszokott módon, ebben az esztendőben is bővült a Magyar Parasport Napjához kapcsolódó programsorozat palettája, idéntől a külhoni magyar létesítmények csatlakoztak a szervezet által megvalósított kezdeményezéshez. Az oktatási intézmények számára a Magyar Paralimpiai Bizottság és a FODISZ segédlettekkel, filmekkel, videókkal, háttéranyagokkal segítették a színvonalas megemlékezést, akár személyes részvételű eseményeknél, akár digitális, online platformokon történő aktivitások esetében.

Az óvodás és kisiskolás korosztály számára idén is Bartos Erika érzékenyítő meséi és rajzai segítették a Lélekmozgató program megvalósítását.

A korábbi hagyományokhoz híven, az MPN2023 kiemelt programjaként, nemzetközi konferenciát rendeztek a Magyar Sport Házában CSR For Parasport címmel.

Az eseményről további, bővebb beszámolót itt találnak.

Forrás, fotó: MPB