Ötvenéves a magyar karate

Készült2022-09-16

Ötvenéves a magyar karate

Tiltás, tűrés, támogatás - ez jellemezte a karate elmúlt évtizedeit Magyarországon, de a népszerűsége mindig is töretlen volt, a kezdeti lépésektől az olimpiai bronzig.

A TF-en ünnepelte fél évszázados múltját a hazai karatesport. A helyszínválasztás adta magát, hiszen a japán eredetű sportág magyarországi bölcsője a Magyar Testnevelési és Sportudományi Egyetem volt.

"1972-ben Galla Ferenc tanszékvezető segítségével tanította a TF-en Mészáros Attila a kyokushin karatét Furkó Kálmánnak és társainak, akkortájt kezdte egy másik stílus, a shotokan népszerűsítését Magyarországon Antal János karatemester. Onnantól vált a karate legális sporttevékenységgé idehaza, amelynek legkiválóbb művelői világ- és Európa-bajnoki érmek tömkelegét szerezték." - elevenítette fel Mészáros János, a Magyar Karate-szakszövetség elnöke.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár felidézte, hogy a karate itthon számos sikert ért meg, és a 40-50 ezres tagság újabbakat ígér. Ráadásul a népszerűsítés is fókuszban van, hiszen amellett, hogy hazánk ebben a sportágban is remek házigazdának bizonyult különböző viadalokon, Budapest ad otthont a 2023-as felnőtt karate-világbajnokságnak.

Schmitt Pál egykori köztársasági elnök, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiszteletbeli tagja, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke elárulta, hogy a karate mindig is közel állt a szívéhez és fontos fegyvertény, hogy mintegy 80 ezer gyerek "edződik" valamelyik küzdősport által hazánkban. Ugyanakkor arra is kitért, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a karate és a kick-box ott lehessen a Los Angeles-i ötkarikás játékokon.

Gratulálunk a szakszövetségnek, minden versenyzőjének, edzőjének, résztvevőjének!

MTI/Dr.Schmidt Ádám Facebook