Miniszteri szintű sportszakmai konferenciát rendeztek Budapesten az Európai Sporthét alkalmából

Készült2024-09-24

Miniszteri szintű sportszakmai konferenciát rendeztek Budapesten az Európai Sporthét alkalmából

Magyarország játja el az Európa Unió soros elnökségét, ennek kapcsán az Európai Sporthét alkalmából szeptember 24-én nagyszabású, miniszteri szintű sportszakmai konferenciát tartottak a Várkert Bazárban. Téma: a nagy sportesemények hagyatéka. Az eseményen részt vett Ifjabb Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) alelnöke, valamint az NVESZ vezetősége is.

„Az Európai Sporthét nyitóünnepségére szeptember 23-án kerül sor Budapesten, a Nemzeti Atlétikai Központban, ahol egy újonnan épült közösségi sportlétesítmény nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. A nyitórendezvényt szeretnénk még láthatóbbá tenni azzal, hogy párhuzamosan egy országos szabadidősport rendezvényt is szervezünk. A Nagyszabású, miniszteri szintű sportszakmai konferencia a nyitóünnepség másnapján, szeptember 24-én kerül megrendezésre Budapesten a Várkert Bazárban, amelynek meghívott résztvevői elismert sportvezetők, döntéshozók és az európai sportközösség képviselői lesznek. Az esemény a strukturált párbeszéd és együttműködés platformjaként szolgál, amelynek célja az olimpiai és paralimpiai játékok küldetésének és örökségének előmozdítása a modern korban.” — áll az esemény honlapján.

 

Az eseményt Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár nyitotta meg.  Köszöntőjében kiemelte: a rendszeres sportolás nemcsak azért fontos, mert az egészséget támogatja, hanem azért is, mert a sport által megtanulható értékeknek köszönhetően a társadalom is fejlődhet. A sportvezető emlékeztetett rá, hogy mivel Magyarországon a sport kiemelt stratégiai ágazat, ezért is tartották fontosnak, hogy az Európai Unió Tanácsa soros magyar elnöksége időszakában a sport szakterület is figyelmet kapjon.

 

 

Hangsúlyozta, hogy a magyar elnökségi programban az egészségfejlesztő testmozgás és a közösségi sport támogatása, népszerűsítése, illetve a doppingellenes küzdelem mellett a nagy nemzetközi sportesemények hagyatékára is kiemelt figyelmet szeretnének fordítani.

 

"Nem véletlen, hogy a konferencia fő témáját is ez adja, különös tekintettel az olimpiai és paralimpiai játékok globális hatására és örökségére a 21. században"

- tette hozzá.

 

Schmidt Ádám úgy fogalmazott, különleges élmény volt megtapasztalni, hogy a nyár folyamán - a németországi labdarúgó Európa-bajnokságnak, majd a párizsi nyári olimpiai játékoknak és a paralimpiának köszönhetően - két hónapon keresztül a sport milyen mélyen meghatározta az emberek mindennapjait.

 

A sport szerinte megmutatta a legszebbik arcát és legnagyobb erejét, hogy közösséget tud kovácsolni.

 

A sportért felelős államtitkár ezért úgy gondolja, erre építeni kell, és tudatosítani kell mindenkiben a rendszeres sportolás előnyeit, amely által a társadalom is fejlődhet.

Hozzátette: támaszkodni kell a nagy nemzetközi sportesemények örökségére, valamint a sporthősök, a valódi példaképek ösztönző erejére.

 

Elmondása szerint a magyar EU-elnökség keretében azért szervezték meg a sportvezetők nemzetközi konferenciáját, hogy az összehangolt párbeszéd és az együttműködés kiváló platformjaként segítsen lépéseket tenni ebbe az irányba.

 

Schmidt Ádám megkérte a tanácskozás külföldi vendégeit, hogy tolmácsolják gratulációját honfitársaik felé: az olimpián és a paralimpián résztvevő sportolóknak, edzőiknek és sportszakembereiknek a kivételes eredményekhez.

 

Kiemelte a francia és a német szervezők felkészültségét és profizmusát, amely példaként fog szolgálni a későbbiekben az Európában sorra kerülő nagy nemzetközi sportesemények kapcsán.

 

A konferencián a Nemzeti Versenyspot Szövetség részéről részt vett Dr. Mészáros János elnök, Vargáné Andrejkó Edina főtitkár, Csabai Attila és Oláh Gyárfás elnökségi tagok.

 

 

Forrás: MTI, hu24eu.hu
Képek: MTI/Szigetváry Zsolt, NVESZ