Magyar sikerek a 2024-es Nomád Világjátékokon

Készült2024-09-15

Magyar sikerek a 2024-es Nomád Világjátékokon

A 2024-es Nomád Világjátékok, amelyet Kazahsztán fővárosában, Asztanában rendeztek meg szeptember 8. és 13. között, a magyar csapat számára kiemelkedő sikereket hozott. A játékokon a hagyományőrző sportágak kerültek középpontba, ahol a magyar sportolók méltó módon képviselték hazánkat, jelentős eredményeket érve el.

A verseny legnagyobb magyar sikere Koczka László nevéhez fűződik, aki a pajzslövés 60 méteres versenyszámában aranyérmet szerzett. A kiváló albertirsai hagyományőrző íjász emellett a török puta célba lövés 70 méteres kategóriájában egy ezüstérmet is begyűjtött, tovább öregbítve a magyar csapat hírnevét​.

 

Nem csak Koczka László brillírozott a versenyen, más magyar sportolók is kiválóan szerepeltek. Hegedűs Bendegúz a 74 kg-os kategóriában a kazak küresz nevű küzdősportban bronzérmet szerzett, míg Kulcsár Dániel és Lakatos Valentin a lovasbirkózásban érték el a harmadik helyet, különböző súlycsoportokban. Barcsai Nikolett pedig a pajzslövés 50 méteres kategóriájában szerzett bronzérmet, Dr. Hunyiné Domonkos Emőke szintén tradicionális íjászatban 30 méteren állhatott fel a dobogó második fokára tovább emelve a magyar csapat éremgyűjteményét​.

 

A magyar csapat eredményei figyelemre méltóak, hiszen 79 ország közül végül a 7. helyen végzett az éremtáblázaton, ami rendkívüli teljesítmény egy viszonylag kis létszámú küldöttség részéről. Az 47 fős magyar delegáció büszkén képviselte hazánkat, és nemcsak sporteredményekkel gazdagodtak, hanem a magyar kultúrát és hagyományokat is megmutatták a világnak​.

 

A Nomád Világjátékok nem csak a sportolókat, hanem a hagyományőrzőket is közelebb hozta, erősítve a kapcsolatot a nomád népek között, és lehetőséget biztosítva a magyar kulturális értékek nemzetközi bemutatására. A magyar csapat sikerei újra ráirányították a figyelmet a hagyományos sportok fontosságára erősítve ezzel nemzeti büszkeségünket is.

 

Hajrá, magyarok!

 

Fotó: www.worldnomadgames.kz