Küzdősportok Világjátéka: A szumós Pap és Buzás is kvótát szerzett

Készült2023-01-13

Küzdősportok Világjátéka: A szumós Pap és Buzás is kvótát szerzett

Az Európai Sumo Szövetség nyilvánosságra hozta a 2023. évi Combat Gamesre kvalifikált sportolók névsorát! E szerint nehézsúlyban Pap Arnold, a 85 kilósok mezőnyében pedig Buzás Patrik képviselheti a magyar színeket Szaúd-Arábiában.

Pap Arnold szerint a sors némileg igazságot szolgáltatott az esetében.

Csaknem 10 éve szumózom versenyszerűen. Tavaly mindössze egy hajszállal maradtam le a birminghami Világjátékokról, de úgy gondolom, hogy ezzel a kvótával kárpótolt a sors. Túl vagyok egy komolyabb kézsérülésen, a műtét utáni első versenyem egy hónap múlva, az észtországi Európa Kupa lesz. Egyébként hatalmas öröm és megtiszteltetés, hogy részt vehetek a tornán” – nyilatkozta a Nemzeti Versenysport Szövetség Sajtószolgálatának az Eb-érmes magyar szumós.

Buzás Patrik kvótáig vezető útja egy súlycsoportváltáson át vezetett.

Sokáig a 77 kilogrammosok között versenyeztem, de ez a súlycsoport nincs sem a Világjátékokon, sem pedig a Combat Games-en. Váltanom kellett. A 85 kilósoknál aztán jól sikerült a bemutatkozásom: a tavalyi Eb-n az U23-as korosztályban aranyérmes lettem, a felnőtteknél pedig felállhattam a dobogó harmadik fokára.” – mondta Buzás Patrik.

A küzdősportokat felvonultató multisport versenynek a szaúd-arábiai Rijád ad otthont idén október 21. és 30. között.

Bányász Árpád