Kovács Patrik ellenállhatatlan volt a darts bajnoki fordulón a vadonatúj helyen

Készült2021-03-15

Kovács Patrik ellenállhatatlan volt a darts bajnoki fordulón a vadonatúj helyen

Kovács Patrik ellenállhatatlan volt a darts bajnoki fordulón a vadonatúj helyen

A négy darab tavalyi után az idei első, az összevont 2020–2021-es darts idény ötödik fordulóját új helyszínen rendezték, ami nem csak számunkra volt új: a Bp. Honvéd vadonatúj, éppen csak elkészült vívócsarnokában nemhogy dartsos, még semmilyen verseny nem volt. Tiszta és ami a legfontosabb, tágas terem várta a résztvevőket, 650 négyzetméteres, ez a jelenlegi járványhelyzetben fontos volt, sőt a legfontosabb. A pandémiás protokoll pedig azt is magával hozta, hogy le kellett tesztelni minden érkezőt, mert most csak így lehetett biztonságosan megrendezni két ilyen nagyszabású és nagylétszámú versenyt.

Mert a 148 férfi és a 16 női induló, akiket besorsoltak, elég nagy létszám mostanság.

Még akkor is, ha 13-an végül nem jöttek el – illetve bocsánat, ez nem pontos megfogalmazás, mert volt, aki eljött, de nem tudott elindulni a vizsgálat után: egyetlen ember akadt csak fenn a teszten. A férfiak versengésében – amit amúgy nevezhetünk akár abszolút kategóriának is Ihász Veronika miatt, aki immár rendszeresen itt indul a hölgyek helyett – Kovács Patrik egyértelművé tette, hogy továbbra is a legjobb formában lévő magyar játékos: az utolsó három – a legfontosabb három – mérkőzésén mindössze két leget vesztett összesen olyan remek játékosokkal szemben, mint Székely Pál, Bezzeg Nándor és Papp Rajmund. Úgy, hogy közben 21 leget nyert az egyébként a verseny azon szakaszában már szettekre menő összecsapásokon – mondanunk sem kell, szettet egyet sem vesztett. Statisztikai adatok csak a negyeddöntőtől állnak rendelkezésünkre, de az utolsó három meccse egyikén sem dobott 83-as körátlag alatt, a legutolsón, a döntőben pedig parádézott: 93.94-es körátlagot és 103.81-es első kilencnyilas átlagot ért el.

„Jól éreztem magam. Nehezen indult a nap, de éreztem, hogy folyamatosan ahogy erősödött a játék, úgy erősödtem én is. Éreztem, hogy a kezemben tartok mindent” – összegzett röviden, de velősen a Sport DC éljátékosa, aki alighanem arra utalt, hogy a nap korábbi szakaszában két feltörekvő fiatal, Lakatos Gergely és Kovács Álmos is megszorongatta, de amikor eldőltek a lényeges kérdések, érinthetetlen volt, és végső diadala a ranglista harmadik helyére repítette. A kilencedikről, vagyis nagyot ugrott előre, ami jól fog jönni majd a következő forduló sorsolásakor a kiemelésnél.

A nőknél sem a pontverseny legelején állók egyike bizonyult szombaton a legjobbnak: Erdei Nóra végzett az élen, aki a második kiemelt Laczi Viktória, Bogár Alexandra és Tengely Veronika ellen roppant magabiztos volt a nyolcad-, a negyed- és az elődöntőben, 18 megnyert leg ellenében csupán hármat bukott el. Aztán a döntőben régi riválisa, a tavaly őszi szülése után ezen a versenyen visszatérő Ölei Annamária igencsak megszorongatta, a 7–6-os végeredménnyel alaposan kimaxolták játékidejüket a hölgyek. Izgalmas csata volt!

„Nagyon boldog vagyok, hogy hosszú idő után újra sikerült fordulót nyernem. Külön öröm, hogy Pankával játszhattam a döntőt, nagyon örülök, hogy újra versenyez. A döntőbeli játékommal ugyanakkor nem vagyok megelégedve, bár voltak benne pozitívumok, nem volt olyan, mint az a teljesítmény, amit a nap folyamán addig nyújtani tudtam. Tanultam belőle sokat. Köszönöm a profi szervezést, és hogy minden eszközzel vigyázott a szövetség a résztvevők egészségére. Így nyugodtabban megy az ember versenyre” – értékelt a Phoenix DSE titkára, legjobb női játékosa.

A Magyar Darts Szövetség történetében első alkalommal rendezett ezen a napon online bajnokságot is, ami egy háromfordulós sorozat első állomása volt. Szervezői szempontból remek, kerek 16 fős létszámmal, külön öröm, hogy köztük határon túli magyarokkal is – ebből is látszik, a távolság ebben a műfajban nem számít, a játék határok nélkül pedig Takács Gábornak ment a legjobban, aki magabiztosan masírozott végig a mezőnyön otthon dartsozva. Meccsről meccsre lendült bele (vagy szokta meg a körülményeket), az elődöntőben (86.26-os körátlaggal) és a döntőben (75.99) már csak egy-egy leget engedélyezett ellenfelének.

A nap másik két győzteséhez hasonlóan ő is elmondta, hogy érezte magát a tábla előtt: „Nekem nagyon furcsa volt, mert nem játszottam még online versenyen. Nem láttam az ellenfeleket, sem a reakciókat, illetve nagyon kellett figyelni arra is, hogy mikor lehet már dobni, hogy az ellenfél lássa. Mindenesetre érdekes új világ volt ez nekem. Végül is tetszett, de az élő versenyeket jobban díjazom.”

(forrás: magyardarts.hu)