Karate: Szerdán rajtolnak az Eb-n a magyarok

Készült2023-03-22

Karate: Szerdán rajtolnak az Eb-n a magyarok

Ma rajtol a felnőtt válogatott az Európa-bajnokságon. A spanyolországi Guadalajarában sorra kerülő karate és para-karate Eb-n 48 ország több mint 600 versenyzője lép tatamira, Magyarországot 28 versenyző képviseli.

A kontinensviadalon – amely a magyaroknak az év szuperversenye, az októberi budapesti világbajnokság felé vezető út egyik fő állomása – a hazai szakvezetés érmeket vár sportolóinktól.

Jól sikerült a válogatott felkészülése, egyedül a női csapat formagyakorlatban történt egy szerencsétlen sérülés. Érdekesség ugyanakkor, hogy a vállán megsérült Tóth Vanda helyére a válogatott egyik edzője, a korábbi magyar bajnok Anti Zsuzsanna ugrott be a csapatba.

Kijelenthetem, hogy így sem gyengült a női együttes, hiszen Zsuzsi tökéletesen ismeri az eddig elvégzett munkát és a csapat működését, és vele a lányok legalább olyan jól fognak teljesíteni, mint eddig”- nyilatkozta Büchler Zsolt szövetségi kapitány, aki optimista az Eb előtt.

Több potenciál is van a csapatunkban, kérdés, hogy az adott pillanatban ki, mire lesz képes. Eleve két olyan klasszisunk van, mint az olimpiai bronzérmes Hárspataki Gábor és tavalyi Világjátékok-ezüst mellett sok más nagyszerű eredménnyel rendelkező Tadissi Martial. Mellettük ott van a tavalyi két Eb-döntősünk, és rajtuk kívül is vannak olyan versenyzőink, akik képesek lehetnek dobogós hely elérésére. Formagyakorlatban is benne van az éremmeccs a mieinkben, és para-karatésaink is rendre érmekkel tértek haza az elmúlt évek világversenyeiről. Összességében három éremre számítok” – jelentette ki a szakvezető, aki hozzátette: a fő cél ugyanakkor az őszi hazai rendezésű vb-n való jó szereplés.

Emlékeztetőül: a tavalyi Eb várakozáson felül sikerült, hiszen György Dániel személyében a sportág történetében először felnőtt magyar Európa-bajnokot ünnepelhettünk, és a végül ezüstérmes Boussebaa Aicha volt az első magyar női karatés, akinek felnőtt Eb-n sikerült a fináléba jutás.

A para-karatésok révén pedig három éremnek örülhettünk egy éve, köztük Kákosy Olívia elsőségének.

A spanyolországi Eb-n szerdától péntekig a selejtezőket bonyolítják le, és szombat-vasárnap rendezik a bronzmérkőzéseket, illetve a döntőket.

Európa-bajnokság, Guadalajara, a magyar indulók: Formagyakorlat (kata): Férfiak: Nagy Botond Csapat: Magyarország (Elekes Máté, Nguyen Thanh Tung, Simák Dániel, Szilágyi Gergő) Nők: Sterck Laura Csapat: Magyarország (Anti Zsuzsanna, Fábián Csenge, Sterck Laura, Tóth Vanda) Küzdelem (kumite): Férfiak: 60 kg: Csöppü Bence 67 kg: Tadissi Martial 75 kg: Hárspataki Gábor 84 kg: György Dániel +84 kg: Frankó Dániel Csapat: Magyarország (Botos Botond, Csöppü Bence, Dvorák Ádám, Frankó Dániel, György Dániel, Hárspataki Gábor, Tadissi Martial) Nők: 50 kg: Jakubovics Dalma 55 kg: Baranyi Zsófia 61 kg: Ilankovic Aleksandra 68 kg: Pap Dorottya +68 kg: Boussebaa Aicha Csapat: Magyarország (Baranyi Zsófia, Boussebaa Aicha, Ilankovic Aleksandra, Pap Dorottya) Para-karate: Kerekesszékesek: Férfiak: Molnár Csaba Nők: Dobos Réka Értelmileg akadályozottak: Férfiak: Csatári János, Miklósics Péter Nők: Kákosy Olívia, Kárpáti Petra, Szabó Alexandra

A karate Eb statisztikái, sorsolása és eredményei elérhetők innen, a para-karatéé pedig innen.

Forrás, fotó: Magyar Karate Szakszövetség