Karate: Sikeres volt a Dream Cup World!

Készült2022-11-20

Karate: Sikeres volt a Dream Cup World!

Egyedülálló magyar kezdeményezésként, csapat formagyakorlat és küzdelmi-, valamint kyokushin karatéban első ízben rendezték meg nemzetközi parasport versenyszámokban a Dream Cup World versenyt.

A Magyar Karate Szakszövetség és a Stabilitás Sport Promotion szervezésében került sor az újpesti Madárfészek Akadémia Kellner Ferenc Sportcsarnokban a Dream Cup World elnevezésű viadalra. Nemzetközi karate csapatverseny, illetve I. karate parasport verseny és egy bemutató show keretében színvonalas programot biztosítottak a szervezők a versenyzők, a fiatalok és a családok részére.

Az eseményen megemlékeztek a tavalyi évben elhunyt nagymester, a kyokushin karate egyik hazai megalapítója, a legendás felderítő kiképzőtiszt, 8 danos karatemester, Shihan Furkó Kálmánról (1947-2021). Tiszteletére a verseny szervezői létrehoztak egy vándorserleget, amelyet Dr. Furkó Kálmán, a mester fia adott át a legeredményesebb kazahsztáni csapatnak.

A versenyen ugyancsak megemlékeztek a fiatalon elhunyt, egykori szolnoki karate vezető, Shihan Karmazin Györgyről is.

Shihan Koen Spitaels, az EFKO Európai Fullcontact Karate Szervezet (EFKO) elnöke elmondta:

Rendkívül örülök annak, hogy Magyarországon ismét új kezdeményzésként - a csapatküzdelmi számmal együtt - az I. karate parasport verseny is bevezetésre került a nemzetközi versenyrendszerbe, és bízom benne, hogy a nemzetközi szervezet vezetőségének támogatásával, hamarosan csapatvilágbajnokságot rendezhetnek Budapesten.”

Dr. Garamvölgyi László, a verseny fővédnöke a versenyzőknek szánt üzenetében elmondta, hogy a versenyen keresztül erősödik a karate társadalom számára fontos értékek közvetítése, mint a tisztelet, a fegyelem, a kitartás, az akaraterő és kiemelte a karate közvetett bűnmegelőző szerepét is.

Dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke szerint jó érzés volt hallani a karate himnuszát, amelyre egykor versenyzőként ő is bevonult, illetve kiemelte a verseny csapatépítő hatását, amely fontos szerepet tölt be a különböző szervezetek közös együttműködésében, emellett méltatta Shihan Furkó Kálmán munkásságát és a magyar karatéban betöltött példaértékű szerepét.

A versenyen látványos formagyakorlatokat és parázs küzdelmi csatákat láthattak az érdeklődők, elsősorban a kazah, üzbég és a magyar versenyzők között, akik a legtöbb érmet szerezték a bajnokságon.

A parasport versenyszámokban Halász Attila és Magyar Adrián mesterek, a hazai karate parasport vezetőinek, valamint Koen Spitaels nemzetközi I. karate parasport egyik vezetőjének koordinálásával, több országból közel 100 parasportoló vett részt a formagyakorlat és páros formagyakorlat kategóriákban, amely jó hangulatú, családias versenyt eredményezett.

A csapatbajnokságon érezhető volt az a csapatszellemet, összetartást erősítő hangulat, ami miatt a hazai és nemzetközi vezetők fontosnak tartották bevezetni hivatalos versenyszámként ezt a versenykategóriát is, amellyel kapcsolatban Shihan Koen Scarrenberg, az EKO elnöke biztosította a szervezőket a támogatásáról, amennyiben vb-t rendeznének a jövőben ebben a kategóriában.

A rendezvénysorozat tervezett programjában szerepelt egy nagyszabású gálaműsor is, karate, önvédelmi bemutatókkal, szuper-fight küzdelmekkel, amelyben látványos harcművészeti programok, önvédelmi és közelharc bemutatók is színesítették az eseményt. A rendezvény lehetőséget teremtett még a sporttal, az egészséggel és a helyes életmóddal kapcsolatos bemutatókra, szakkiállításokra és egyéb szakmai programokra is.

Eredmények

Csapat Kata - formagyakorlat: 1. Kagami SE 2. International Budokai 3. Uzbegistan

Csapat Kumite - küzdelem: 1. Kazakhstan 2. International Budokai 3. Stabilitás Sport Promotion

Forrás, fotó: MKSZ