Ismét sikeres hétvégét zártak a tagszövetségeink versenyzői

Készült2022-10-10

Ismét sikeres hétvégét zártak a tagszövetségeink versenyzői

Ahogy azt megszokhatták, ezt a "multisportos" hétvégét is összefoglaltuk dióhéjban önöknek. A beszámolónk közel sem teljes, de annak örülünk, hogy hétről hétre egyre hosszabb lesz.

Bronzos vb a horgászoknál! Belgiumban, a Maasvissers-víztározón rendezték meg a XI. Feeder Horgász Világbajnokságot, illetve Csehországban a Slapy-víztározón a XXIII. Csónakos Pergető Horgász Világbajnokságra került sor. A magyar nemzeti válogatott keretből hat versenyző képviselte a hazai feedert a 23 nemzet válogatottját felvonultató mezőnyben. Nagy csatában a mieink végül harmadikok lettek 74,5 ponttal, a 73 pontos angol és a világbajnoki címet 71 ponttal megszerző szerb válogatott mögött. A csapat tagjai: Szénási Béla kapitány, Walter Tamás másodkapitány, Polyák Csaba csapatvezető; Arató Soma Gergely, Bakó Péter, Erdei Attila Csaba, Sipos Gábor, Sivák Mátyás, Vidó Ferenc versenyzők; Borda Zsolt, Katona Ildikó, Lipák András, Simon Zoltán, Szabó Bence, Wellner Gábor segítők. A magyar feeder csapat ezzel az újabb dobogós helyezéssel megelőzte a világranglistán Hollandiát és Anglia mögött már a második helyre zárkózott fel.

Csehországban, a Mészöly Sándor kapitány, Varga Pál másodkapitány, Rigó Alex csapatvezető; Bosánszky Péter Márk, Gégény Viktor, Enzsöl Gábor, Mérten András, Deák Ferenc, Hipszki Róbert alkotta magyar együttes 65 ponttal szintén bronzérmet szerzett, a 42 pontos litván és a világbajnok 31 pontos észt csapat mögött. A viadal legnagyobb halát, egy 107 cm-es csukát Mérten András fogta ki. A világbajnokságon most olyan nemzeteket sikerült magunk mögé utasítani, akik a csónakos pergető szakágban rendre a dobogón végeznek. Az OB-eredményekről itt olvashatnak.

Magyar érmek a nemzetközi teke-kupákban. A Magyar Teke Szövetség információi szerint a Zengő Alföld Szegedi TE férfi csapata az Európa Kupában ezüstérmet szerzett, miután Münchenben 7-1-re kikapott a horvát KK Zapresicstől. Zalaegerszeg mindkét csapata dobogóra állt. A férfiak ugyancsak Münchenben bronzérmesek lettek a Világkupán, a nők pedig Kolozsváron zártak harmadikként az NBC Kupában. További magyar sikerek is voltak, igaz nem hazai csapatok színeiben. Méhész Anita és Sáfrány Anita is a KK Mlaka Rijeka versenyzőjeként Vk-győztes lett, a férfi Világkupa-döntőben – olasz színekben – Kiss Tamás pedig, a KK Neumarkt együttesével kikapott, így ezüstérmet szerzett. Ebben a sportágban a nemzetközi kupákat egy hét alatt bonyolítják le. Ez alól a Bajnokok Ligája kivétel, amely több fordulós.

Történelmi Eb-eredmények a magyar pétanque-válogatottól. A sportág hazai történetének legjobb Európa-bajnoki helyezéseit érték el a mieink a Palma de Mallorcán megrendezett ifjúsági Eb-n. A junior leány triplett formációban a Fonyódi Léna, Klauzer Liliána, Albert Orsolya és Fodor Lili alkotta együttes a Nemzetek Kupája második helyén végzett. Junior leány kategóriában precíziós kilövő versenyszámban Fonyódi Léna (Balaton Sport Egyesület) ezüstérmet szerzett. A reménységek kategóriában 5. lett Krenhardt Eszter, ami hatalmas siker, hiszen ezt az eredményt a 18-23 éves kategóriában érte el. Az 1989 óta működő magyar szövetség méltán büszke az utánpótlásra, akik ezekkel az eredményekkel átírták a dicsőségfalat.

A teqballosoknál kialakult a világbajnokságon induló magyar válogatott kerete. A kétfordulós selejtezőn eldőlt, hogy férfi egyéniben a Phoenix Teqball Academy játékosa Blázsovics Ádám, női egyéniben pedig Izsák Anna (Puskás Akadémia) állhat asztalhoz a vb-n. Férfi párosban Blázsovics a Steqerz klasszisával Bakó Ádámmal harcolta ki az indulási jogot, míg a női párosok között Janicsek Zsanett (Phoenix Teqball Academy) és Vasas Lea (Agroméra Teqball Academy) lett kvótás. Utóbbi teqballos Bakó Ádámmal alkotják majd a vegyespárost Németországban. Az idei világbajnokságnak Nürnberg ad otthont november végén.

Spéth Norbi Prágában is hengerelt. A legeredményesebb magyar thaibox-os a Professional Muaythai League szervezésében zajló nívós sorozat prágai állomására kapott meghívást, akárcsak Koczó Henrik és Hegedűs Márk a négyes tornára. A Világjátékok bronzérmese, a hazaiak kedvence, Gregus ellen az est egyik főmérkőzését vívta. A nézők nem csalódtak a színvonalas, sportszerű meccsben, a harcosukban viszont bizonyára igen, mert Jászka Krisztián vb-ezüstérmes tanítványa menetről menetre magabiztosabban küzdött, és a pontos találatok mellett, több látványos elemet is bemutatott a helyieknek, így a végén egyhangú pontozással a magyar muaythai-os kezét emelték a magasba. Hegedűs szintén győzelemmel térhetett haza, míg Koczó elveszítette a finálét.

A tervezett hét helyett, nyolc kategóriában szerepel a magyar csapat az „autósport olimpián”. Tovább bővült a piros-fehér-zöld együttes, ugyanis a László Martin, Berendi Dávid duó Rally2 kategóriában méreti meg magát a Motorsport Games-en. A magyar színeket rajtuk kívül a Forma-4-esek között Kovács Zénó, crosscar juniorban Csuti Kristóf, gokart szlalomban Szabó Ádám és Horn Lilla, gokart sprintben Juráncsik Balázs, szlalomban Bognár Martin és Deák Tünde, driftben Utasi Péter, e-sportban, azaz a szimulátorosok között pedig Artzt Kristóf képviseli Franciaroszágban. A második Motorsport Games-re az FIA 80 ország ezer indulóját várja, az indulók pedig 17 kategóriában versenyeznek majd az arany-, ezüst- és bronzéremért október 26. és 30. között. Rally és egyéb eredményekért kattintson ide.

A motocross eredményekért, illetve Vígh Diána remek fotóiért keresse fel a MAMS Fb-oldalát.

A HUN Footgolf Trophy Tour utolsó, 12. fordulóját Bükön, a Greenfield Kék pályáján rendezték meg. A viadal előtt már eldőlt, hogy a férfi bajnoki címet Bacskai Bence, a juniort pedig Sipőcz Artúr szerzi meg. A záróforduló végén az is nyilvánvalóvá vált, hogy a hölgyeknél Újvári Izabella, a szenioroknál pedig Lengyel Béla végez az élen. Beszámoló bővebben.

Hagenben rendezték a 16. German Open nemzetközi viadalt, amelyen a Magyar Lábtoll-labda Szövetség egy nyertes pályázatnak, és ezen belül a Nemzeti Tehetség Program támogatásának köszönhetően, népes csapatot tudott nevezni. A 60-fős csapat remek eredményeket ért el minden kategóriában. Az eredményekért kattintson ide.

A nők voltak a középpontban a Magyar Nemzeti Galériában a Polgár Judit által szervezett Világsakkfesztiválon. A sakktörténelem legjobb női játékosa a sajtótájékoztatón az MTI-nek elmondta, a fesztivált 2015 óta rendezik meg évente Budapesten, azóta nagyszabású nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát: ma már a világ öt legjobb sakkfesztiváljának egyike, amatőr és hivatásos sakkjátékosok, valamint érdeklődők vesznek részt rajta, és az a cél, hogy minél többen megismerjék a sakkozás élményét a sakkozás élményét. "Az idei évet a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) a nők évének nyilvánította, így nem is volt kérdés, hogy az idei fesztivál fő témája a nők a sakkban, nők a tudományban lesz" - mondta Polgár Judit. Kiemelte, hogy a Nemzeti Galéria remek helyszíne a helyi és az online eseményeknek is, ugyanis világszerte sokan kapcsolódnak be az egésznapos programokba. További infók itt.

Fotók: Sportági tagszövetségeink web- és Facebook oldala