Harminchárom magyar sportoló utazik a Szervátültetettek Világjátékára

Készült2023-03-31

Harminchárom magyar sportoló utazik a Szervátültetettek Világjátékára

Idén, Perth-ben, huszonnegyedik alkalommal rendezik meg - április 14-21. között - a szervátültetett társadalom legrangosabb eseményét, a Szervátültetettek Világjátékát. A pandémia óta ez az első világverseny, amelyen a magyar sportolók is részt vesznek.

Magyarországon jelenleg több mint 5.200 szervátültetett él. A szervátültetett embereknél az aktív mozgás és a sport a rehabilitációjuk elengedhetetlen része. Orvosilag bizonyított tény, hogy a beültetett szerv élettartama, a szervátültetettek életkilátása évekkel növelhető a rendszeres testmozgás segítségével.

"A Világjátékra utazó élsportolóink nemcsak megmutatják, hogy az egészségesekhez hasonló eredmények elérésére képesek, hanem egyben példaképei is valamennyi szervátültetettnek azt üzenve: Neked is sikerülhet!" - áll a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Szervátültetettek Szövetségének közleményében.

A Magyar Szervátültetettek Szövetségének fontos küldetése, hogy a szervátültetettek szabadidős és versenysportját minden erejével a támogatások függvényében népszerűsítse, támogassa, fejlessze.

A versenyre 33 sportolóval utazik a magyar szervátültetett válogatott.

1978-ban, az angliai Porthmouthban rendezték meg az első, akkor még „Transzplantáltak Olimpiáját”. Az IOC azonban nem engedélyezte az olimpia névhasználatot, így 1986-ban, angliai székhellyel alakult meg a Szervátültetettek Világjátékának Szövetsége, vagyis a World Transplant Games Federation.

A magyar csapat csekély létszámmal, először 1987-ben vett részt a VI. Szervátültetettek Világjátékán, Innsbruckban, 1999 óta pedig az élvonal állandó tagja. 1999-es, Magyarországon rendezett világjáték óta a hazai csapat a nemzetek összesített pontversenyében rendszerint az első 5 ország között végez.

"Bízunk abban, hogy a csapat kis létszáma ellenére ismét sikerül az első öt ország között végeznünk. A 20 vese-, 7 máj-, 3 csontvelő- és 3 szívátültetett sportoló 11 sportágban (asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, kerékpár, petanque, squash, tenisz, tollaslabda, úszás, virtuális triatlon) indul a világversenyen, korosztályos bontásban." - jelzi a közlemény.

Forrás, fotó: MPB/MSZSZ/WTG