Fekvenyomó-vb: Újra van világbajnokunk!

Készült2023-05-26

Fekvenyomó-vb: Újra van világbajnokunk!

Tizenkilenc év után ismét van felnőtt férfi fekvenyomó világbajnoka Magyarországnak. Akkor, 2004-ben Mészáros László lett vb-aranyérmes, azóta nem jött össze a magyar siker. Most azonban Kubatov Géza a 105 kilogrammos kategóriában a dobogó legmagasabb fokára tudott állni a dél-afrikai Sun City-ben. A Kromek András szövetségi kapitány által versenyeztetett válogatottban Kubatov végül magyar csúccsal lett első, amely mostantól 227.5 kg.

A kétszeres Világjátékok-résztvevő Szabó Ágnes (+84 kg) is közel volt a végső sikerhez, ám végül ezüstérmet szerzett a több, mint 40 ország fekvenyomóit felvonultató világbajnokságon. Szabó abszolút kategóriában is dobogós lett, miután ott harmadikként zárt.

Nagyot küzdött Salamon Erika. Az 57 kilósok között masters 2-es korosztályú versenyzőként a felnőtt kategóriában világbajnoki aranyérmes lett.

Schauer Kornél az m1-es, Cserna János pedig az m2-es korosztályban állhatott a dobogó legmagasabb fokára. Előbbi a 120, utóbbi a +120 kilogrammosok között. Susa Olivér (junior 105 kg) is éremért utazott a világbajnokságra, és végül a legfényesebbel sikerült hazatérnie. Az m1-eseknél a Magyar Erőemelő szövetség elnökeként tevékenykedő Beke Lóránd is megmérettetett, és végül 10 kilóval megjavítva tavalyi legjobbját, 175 kilogrammal negyedik lett.

A magyar csapat megrázó hírt kapott a világbajnokságon: itthon elhunyt az erőemelő család egyik tagja. A sportágat bíróként segítő Dávid Tamás 47 éves korában, váratlanul elhunyt. „Életvidámsága, a sportunk iránti szeretete, és lenyűgöző egyénisége örökre velünk marad.” – olvasható a Magyar Erőemelő Szövetség gyászjelentésében.