Erőemelés: Több, mint egy sportág

Készült2023-02-13

Erőemelés: Több, mint egy sportág

A címben olvasható szlogen igaz, ha belegondolunk abba, hogy ezt mindenki űzi. Azaz minden sportoló. Az edzőtermekben az alapozás időszakában fekvenyomnak, guggolnak és felhúznak mindazok a sportembereink, akik olimpiai világ- és Európa-bajnokságokon jeleskednek. A szlogenről, a 2023-as tervekről Berke Lóránd, a Magyar Erőemelő Szövetség elnöke számolt be.

Mozgalmas év van a sportág mögött. Hogy értékeli a tavalyi eredményeket?

Több világbajnoki címet szereztünk, világcsúcsok is voltak, a kontinensviadalokon sem vallottunk szégyent. Ráadásul egy világversenyt mi is rendeztünk. Fekvenyomó Eb-nek adott otthont Budapest 2022-ben.

Idén is lesz nagy nemzetközi megmérettetés idehaza?

A tavalyi Eb-n jól vizsgáztunk. Rekord részvételt felvonultató sikeres Európa-bajnokságon láttuk vendégül a nemzetközi elitet. Idén két korosztályos Európa-bajnokságon szurkolhatunk a magyaroknak. Ebben a hónapban lesz a masters, októberben pedig ifjúsági és junior erőemelő Eb-t rendezünk. Fontos program is indul.

Mit kell tudni erről?

Egy az utánpótlást segítő kezdeményezést tervezünk elindítani, ez a Rónaszéki-program. A néhai elnökünk nevét viselő programunk minden bizonnyal sokat lendít az amúgy is eredményes magyar erőemelő utánpótláson. (Rónaszéki András a Magyar Erőemelő Szövetség korábbi elnöke két éve hunyt el – a szerk.)

A „Több, mint egy sportág” szlogenen kívül több, ha úgy tetszik márkaépítő lépés is történt az erőemelés háza táján…

Így van! Huszonöt év után lecseréltük a szövetség logóját, tervezünk saját melegítőt, és a szlogennel pedig fel szeretnénk hívni a figyelmet az erőemelésre… - foglalta össze Berke Lóránd, a Magyar Erőemelő Szövetség elnöke.

Bányász Árpád