Erőemelés: 77 évesen újabb Európa-bajnokságára készül a legenda

Készült2022-11-16

Erőemelés: 77 évesen újabb Európa-bajnokságára készül a legenda

A birkapörkölt a kedvence, nem kell gyógyszert szednie, és igazi példaképnek számít a sportágában, de túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az egész magyar sportban. Fábri János, a Magyar Erőemelő Szövetség elnökségének döntése értelmében életműdíjat vehetett át.

A szarvasi Fábri János ma is napi rendszerességgel edz hétköznaponként.

A szombat és a vasárnap az a pihenésé” – mondja a legenda, aki 1981 óta versenyez. Hét világbajnoki címe, tizenhét Eb-aranya és tizenhat magyar bajnoki győzelme van a különböző masters korosztályokban összesen. Jelenleg a negyedik, azaz a Masters 4-es kategóriában versenyez. Igen, versenyez!

Most épp a márciusi hazai rendezésű kontinensbajnokságra készül.

Egészen fiatalként súlyemelő voltam, felejtős eredményekkel. 36 éves koromban krónikus hátfájdalmaim miatt kezdtem el újra sportolni. Emlékszem egy újság került a kezembe, amelynek az volt a címe, hogy Sportolj velünk! Ezt lapozgatva döntöttem el, hogy a hátfájdalmaim megszüntetése csak rendszeres sportolással lehetséges.” – emlékezett vissza a kezdetekre Fábri János.

Belevetette magát az edzésbe. Az egészségügyi problémái megszűntek, és elkezdte futószalagon gyártani a világcsúcsokat.

Ösztönösen döntöttem egy-egy kérdésben. Mindig is azt ettem és ittam, amit megkívántam. Imádom a csípős birkapörköltet, és kólát is iszom. Az eredmények engem igazolnak, és az is, hogy gyógyszert soha sem kellett szednem és orvos sem látott az utóbbi évtizedekben.

A rendszeres sportolás szerinte csak úgy kivitelezhető egészen időskorig, ha belenyugszunk abba, hogy ami tegnap még sikerült, ma másképp megvalósítható.

„Szerintem ebbe kell belenyugodni. Ahogy telik az idő, megkopunk. Nem szabad azokat az eredményeket hajszolni, amilyenekre tíz évvel ezelőtt voltunk képesek. Mindig az adott állapotra kell koncentrálni."

Fábri János büszkén vette át a Just Clear Awardson a megérdemelt elismerést.

"Úgy gondolom, hogy az elmúlt 42 év munkáját ismerték el a most átvett életműdíjjal. Öröm volt ott lenni a Várkert Bazárban” – tette hozzá a világklasszis erőemelő legenda.

Bányász Árpád