ENGSO Közgyűlés 2023

Készült2023-05-14

ENGSO Közgyűlés 2023

Az ENGSO az Európai Unió által támogatott non-profit sportszervezet, mely 33 európai ország nemzeti olimpiai bizottságának és nemzeti sportszövetségének ernyőszervezeteként működik. A 61 tagszövetséget tömörítő Nemzeti Versenysport Szövetség 2017-es megalakulása óta tagja az ENGSO-nak, mely nemzetközi szervezetben képviseli a magyar sportot.

Az európai szervezet tisztújító közgyűlésén, a görögországi Hersonnissosban (Kréta) újraválasztották Stefan Begh (Svédország) elnököt a 2023-2027 közötti időszakra.

Filipa Godinho (Portugália) lett az alelnök, valamint további hat új elnökségi tagnak szavaztak bizalmat: Filip Filipic (Szerbia), Romana Caput (Horvátország), Pierre-Louis Magnani (Franciaország), Anna-Maria Wiesner (Ausztria), Theo Neyenhuis (Hollandia) és Oláh Gyárfás (Magyarország). Oláh Gyárfás az NVESZ főtitkárát, Vargáné Andrejkó Edinát váltotta, aki 2021 óta töltötte be a pozíciót.

Az elnökséghez csatlakoznak még Sara Massini (Olaszország) főtitkár és Magnus Sverdrup (Norvégia), akiknek mandátuma 2025-ig szól. Oláh Gyárfás a megválasztását követően azt nyilatkozta, hogy megtiszteltetés számára a Nemzeti Versenysport Szövetséget, valamint a magyar sportot képviselni a nemzetközi szervezetben és az elmúlt évtizedben a nemzetközi és hazai sportdiplomáciában szerzett tapasztalatait fogja kamatoztatni az új megbízatásában.

Az ENGSO Közgyűlése 2023. május 13-án, szombaton délután kezdődött a 2022-es évi beszámolókkal, majd az ENGSO 2024-2027-es időszakra szóló stratégiai programjának ismertetésével. A közgyűlésen az Európai Paralimpiai Bizottságot hivatalosan is az ENGSO tagjává választották, bízva az európai parasport mozgalom megerősítésében. Az ENGSO következő eseménye a 2023-as Európai Sportplatform a Portugál Sportszövetség támogatásával Lisszabonban (Portugália) kerül megrendezésre 2023. október 12-14. között.

Forrás: NVESZ