Elindult a TWG 2025 Csengtu Fiatal Riporterek Programja

Készült2024-08-14

Elindult a TWG 2025 Csengtu Fiatal Riporterek Programja

A 2025-ös Világjátékok Fiatal Riporterek Programja hivatalosan augusztus 6-án, kedden indult Párizsban, amely az első ilyen jellegű program a játékok történetében.

Gianni Merlo, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség – azaz az AIPS elnöke –, jelentette be a program elindítását az AIPS 100. évfordulója alkalmából, az UNESCO párizsi központjában. Az ünnepségen számos olimpikon, a nemzetközi sportszövetségek vezetői és több mint 200 vezető sportújságíró vett részt a világ minden tájáról.

A IWGA, a TWG 2025 Csengtu Végrehajtó Bizottsága és az AIPS által közösen szervezett program öt kontinensről 24 leendő riportert választ ki arra, hogy a 12. Világjátékokon, 2025. augusztus 7. és 17. között a újságíróként dolgozhasson.

Csisztu Zsuzsa, az AIPS alelnöke kiemelte, hogy ez az első alkalom, hogy az úgynevezett „Young Reporters” program szerepel a Világjátékokon. A kezdeményezés célja a barátság előmozdítása és a megértés elmélyítése a világ különböző részein élő fiatalok között.

Csisztu elmondta, hogy a 24 résztvevő 10 tapasztalt mentortól kap majd segítséget a 11 napos játékok során, ami egyedülálló lehetőséget kínál számukra, hogy elmélyedjenek a sportújságírás rejtelmeiben, miközben felfedezik Csengtut és a Világjátékokat. „Számukra ez a legjobb lehetőség, hogy ilyen közelről lássanak egy nemzetközi multisporteseményt, és megtanulják ezt a nagyon szép szakmát” – tette hozzá.

Merlo elnök úr kiemelte, hogy a program alapvető platform a fiatal riporterek számára, hogy gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek a sportújságírás terén. A 2023-ban Csengtuban megrendezett FISU-AIPS Fiatal Riporterek Program sikerére hivatkozva Gianni Merlo megjegyezte: „Ahogyan tavaly, az Egyetemi Világjátékokon, úgy jövőre is nagyon jó munkát fogunk végezni.”

Szergej Bubka NOB-tag és a rúdugrás-legenda megjegyezte: „A Fiatal Riporterek Program nagyon fontos a tudás megosztásához, a fiatal generáció irányításához, felkészítéséhez a sport és természetesen a világ számára fontos munka elvégzésére.”

A programról bővebben az AIPS honlapján lehet olvasni!

Forrás: www.theworldgames2025.com

Képek: AIPS