Elhunyt Fehér János, a hazai lábtoll-labdázás megteremtője

Készült2023-03-23

Elhunyt Fehér János,  a hazai lábtoll-labdázás megteremtője

PRO URBE díjas sportvezetőjét, a városi közösség örökös mozgatóját gyászolja Újszász.

"Elhunyt Fehér János, városunk PRO URBE díjazottja, sportvezetője és közösségének örökös mozgatója" – jelentette be a szomorú Dobozi Róbert, Újszász polgármestere.

Mint a városvezető emlékeztetett, Fehér János friss agrár diplomásként 1976-ban költözött Újszászra, és kezdett el dolgozni a helyi tsz-ben. Rögtön bekapcsolódott a sportéletbe, a tömegsport szervezésébe.

1982-ben az újszászi sportkör elnökévé választották. Számtalan helyi sportrendezvény fűződik a nevéhez. Vezetésével Újszász bekapcsolódott az olimpiai ötpróba akcióba, melynek keretében sokszor 300 gyermek és felnőtt vett részt egy-egy futóversenyen vagy kerékpártúrán. Sok újszászival kedveltette meg a triatlon és duatlon sportágat is.

Kezdeményezője volt a Tornacsarnok megépítésének, melynek 1992-ben vezetője lett. Az ő nevéhez fűződik a lábtoll-labdázás magyarországi elterjesztése, a Magyar Lábtoll-labda Szövetség megalakítása, amelynek főtitkára. Alapító tagja és alelnöke a Nemzetközi Lábtoll-labda Szövetségnek.

Sikeres sportdiplomáciai munkája eredményeként 2000-ben Újszászon rendezték meg az I. Lábtoll-labda Világbajnokságot, ezáltal több európai és ázsiai orszába jutott el városunk jó híre – írta közösségi oldalán Dobozi Róbert.

Több helyi egyesület tagja, 1989-től évtizedeken át önkormányzati képviselő. Feladatának tekintette a helyi újság, az Újszászi Híradó létrehozását, amelynek hosszú éveken át volt felelős szerkesztője. Fehér Jánost aktív éveiben, közszolgálati munkaviszonyból ragadta el a váratlan betegség.

Nyugodjon békében!

Forrás, fotó: szoljon.hu