Csúcsra törtek idén a búvárok

Készült2022-12-14

Csúcsra törtek idén a búvárok

A Magyar Búvár Szakszövetség (MBSZ) rekordokat döntött 2022-ben. A szövetségi szakágakban versenyző magyar válogatott sportolók számos Világjátékok, világ- és Európa-bajnoki érmet szereztek.

Papp Gábor elnök szerint magasra tették a lécet.

A búvársportokban rendre jól szerepelnek a magyarok. Minden jel abba az irányba mutatott, hogy idén a legsikeresebb évünket produkálhatjuk. Éppen ezért meghirdettük a 'búvárok csúcsra törnek' programot" – mondta a sportvezető.

Az MBSZ égisze alá tartozó szakágak közül az uszonyos és búvárúszók csobbantak először, méghozzá a fiataloknál. A juniorok a poznani Eb-n 11 arannyal, 3 ezüsttel és 2 bronzzal zártak. Ezt követte a Birminghamben (USA) megrendezett Világjátékok, ahol 4 aranyat, 3 ezüstöt és 4 bronzot nyertek a magyarok.

Hatalmas büszkeséggel tölt el minket, hogy a magyar csapat érmeinek a 40-, az aranyaknak pedig a 36 százalékát mi szereztük. Amerikából pedig a csapat többsége a kolumbiai Caliba repült, ahol részt vett a sportág világbajnokságán. Tíz arannyal, hét ezüsttel és négy bronzzal a nemzetek versenyében az élen végeztünk, amelyre eddig még nem volt példa" – tette hozzá a testület első embere.

A Világjátékok és a világbajnokság egyik kiemelkedő alakja volt Senánszky Petra. A debreceni klasszis immár ötszörös Világjátékok-győztes. A szövetség különösen büszke arra, hogy a nem olimpiai sportágakban versenyzők közül egyedül ő került be az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála 2022-es szavazáson a TOP 10-be. Ezt követte a hazai rendezésű tájékozódási Eb. Gyékényesen a mieink 9 arannyal, 5 ezüsttel és 7 bronzzal fejezték be a kontinensbajnokságot.

Természetesen itt nem értek véget a magyar sikerek, hiszen Korok Fatima szabadtüdős mélymerülésben vb-bronzéremmel zárt, víz alatti fotózásban ifj. Lőrincz Ferenc, Takár Yvette páros Eb-pontszerző lett (6. hely). A jövőben a versenysport mellett a szabadidős búvárkodást is tovább népszerűsítjük, hiszen a célunk többek között az, hogy minél többen megismerkedhessenek a búvársportokkal" – zárta évértékelőjét Papp Gábor.

2023-ban az MBSZ hazai rendezésű Európa-bajnokságot és világkupát rendez majd. Előbbit Kaposváron, utóbbit pedig Egerben bonyolítják le.

Forrás, fotó: Bányász Árpád/MBSZ