Bemutatták a 2025-ös Világjátékok új logóját

Készült2024-05-17

Bemutatták a 2025-ös Világjátékok új logóját

 

Nyilvánosságra hozta a 12. Világjátékok új logóját a „Chengdu 2025” szervező bizottsága.

Még 2023 decemberében írt ki nemzetközi pályázatot a 2025-ös csengtui Világjátékok szervező bizottsága a „The World Games 2025” logójának, kabalafigurájának és szlogenjének megalkotására.

A 2024. február végi határidőig összesen 9235 pályamű érkezett be a világ minden részéről, bizonyítva ezzel, hogy az IWGA jövő évi kiemelte eseménye is megmozgatja a világ kreatívjainak fantáziáját. A beérkezett, csaknem 10.000 pályázatból 3562 volt logóterv, 1924 a kabalákra tett javaslatot és mintegy 3947 ötlet érkezett a játékok szlogenjére is.

A „Chengdu 2025” logójának nyertes tervét 2024. május 17-én mutatta be a nagyközönség számára a szervező bizottság, a kabalafigurát és a szlogent pedig 2024. augusztus 17-én leplezi majd le a „One Year to Go” esemény keretében.

A nyertes logót a neves brit tervező, a Royal Society of Arts tagja, John Fairley alkotta meg, aki több mint két évtizedes tervezői tapasztalattal rendelkezik és több neves nemzetközi kreatív ügynökségnél tette már le a névjegyét a márkaépítés területén.

A logót olyan ikonikus kínai motívumok ihlették, mint az óriás panda, a hibiszkusz virág és a kínai csomó. A logó felső része tartalmazza a panda arcvonásait, mely egyfelől Csengtunak, a rendező városnak a történelmét és kultúráját tükrözi, valamint egyben Szecsuán tartományét is – melynek Csengtu a fővárosa –, hiszen itt található a világ legnagyobb panda kutató és tenyésztő központja.

A logó középső része a kínai csomót jelképezi, mely az egységet, a jólétet és a szerencsét szimbolizálja. Hangsúlyozva ezzel az egységesség fontosságát, megtestesítve ezzel a Világjátékok alapértékeit.

A pandát és a kínai csomót pedig a hibiszkusz virág foglalja keretbe, szimbolizálva ezzel Csengtu esszenciájának és a Világjátékoknak az összeolvadását.

A logó kiegyensúlyozott és harmonikus hatást ér el a hideg színek függőleges, a meleg színek vízszintes használatával. Ez a mélység és a koordináció érzetét kelti az öt szín között: piros, sárga, zöld, fekete és fehér.

„Ezeknek a geometriai elemeknek az elrendezése nemcsak az emberiség egymáshoz kapcsolódó sorsát jelképezi, hanem a nemzetek közötti kulturális sokszínűség tiszteletét is hangsúlyozza. Az egyéniség és a kölcsönös tisztelet közötti egyensúly a legtisztábban a sportpályákon jelenik meg. Őszintén kívánom, hogy a világ minden szegletéből érkező sportolók, fajra és nemzetiségre való tekintet nélkül, barátságosan és teljes szívből versenyezzenek a 2025-ös csengtui Világjátékokon!” – mondta el a tervező, John Fairley.

 

José Perurena, az IWGA elnöke elmondta: „A Világjátékok közösségének nevében szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki pályázott, valamint gratulálni a győztesnek! Nem volt könnyű feladat a világ minden részéről érkező pályaművek közül kiválasztani a nyertest, de az új logót eddig mindenki dicsérte, aki látta. Az IWGA-nál már alig várjuk, hogy használhassuk a csengtui játékok promóciója kapcsán!”

 

Az új lógó nagyközönségnek való bemutatása egybeesik azzal, hogy már kevesebb, mint 450 nap van hátra a 2025. augusztus 7. és 17. között megrendezésre kerülő Világjátékokig, melyen 35 sportág, 61 szakágában, mintegy 254 érem kerül majd átadásra.