Az év legfontosabb hazai trendjei a mindennapi orvoslásban

Készült2023-03-12

Az év legfontosabb hazai trendjei a mindennapi orvoslásban

A mesterséges intelligencia vezérelte diagnosztika és kezelések nemcsak kutatásokban, hanem a klinikákon is egyre inkább a napi rutin részévé válnak a Semmelweis Egyetem orvosainak előrejelzése szerint.

A pontosabb és gyorsabb diagnózis felállítása, a célzott és otthon is könnyen alkalmazható terápiák bevezetése mellett klímavédelmi szempontokra is nagyobb figyelmet fordítanak a jövőben az egyes területek szakemberei.

Áttörés a sportolói teljesítmény előrejelzésében

A sportolói teljesítmény mérése és előrejelzése, valamint az edzések optimalizációja olyan kérdések, amelyekre a legtapasztaltabb edzők sem mindig képesek pontos válaszokkal szolgálni. Ilyen dilemmák megoldásához vihet minket közelebb a mesterséges intelligencia.

Egy világviszonylatban is egyedi rendszer segítségével, amely a sportkardiológiai és egyéb szűrővizsgálatok többszáz paraméterét veti össze, előrejelezhető lesz a sportolói teljesítmény. Sőt, akár az is, hogy az adott sportoló jó eséllyel világ- vagy olimpiai bajnok lesz-e.

A rendszert illetve az ahhoz kapcsolódó tanulmányt idén tervezi publikálni a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája – mondta dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a klinika igazgatója.

A cikk további részét itt olvashatják.

Forrás, fotó: semmelweis.hu