Az ENGSO Végrehajtó Bizottságának nyilatkozata az ukrajnai helyzetről

Készült2022-03-07

Az ENGSO Végrehajtó Bizottságának nyilatkozata az ukrajnai helyzetről

Az ENGSO Végrehajtó Bizottsága 2022. március 6-án, rendkívüli ülést tartott az ukrajnai helyzet megvitatására. Az online ülésen elfogadták az ENGSO Végrehajtó Bizottságának nyilatkozatát a jelenlegi ukrajnai helyzettel kapcsolatban.

Az Ukrajna és népe elleni támadástól megdöbbent és elborzadt ENGSO megerősíti szolidaritását Ukrajna iránt, elítéli az orosz és a fehérorosz kormány által elrendelt erőszakot, azonnali kivonulásra szólítja fel Oroszországot Ukrajnából, valamint a béke helyreállítására.

A sport civil társadalmát képviselő Európai Nem-kormányzati Sportszervezetek Szövetségeként célunk az egyenlőtlenségek, a diszkrimináció, az erőszak, a visszaélések és a gyűlölet elleni küzdelem a sportban és a sporton keresztül, különös tekintettel az olyan csoportok, mint a gyermekek, a nők és a kisebbségek megerősítésére, a sport diverzifikálása és az ENGSO értékeinek előmozdítása révén: demokrácia, egyenlőség, befogadás, fenntarthatóság, integritás és oktatás.

2022. február 24. óta a világ szemtanúja lehet az ukrajnai polgári lakosságot megsebesítő és egyben halálos áldozatot követelő, provokáció nélküli támadásoknak és háborús cselekményeknek, valamint másfél millió külföldön menedéket kereső ukrán menekülésének. A katasztrófa mellett a kedvesség és bátorság rendkívüli cselekedeteit is láthattuk. Miközben az olimpiai fegyverszünetet, a sport értékeit, valamint az ENGSO értékeit súlyosan megsértették, a sportolók és a sporton belüli más befolyásos vezetők felléptek és békére szólítottak fel, néhányan pedig saját biztonságukat is kockáztatták ezzel.

Bár elismerjük, keveset tehetünk a helyzet közvetlen befolyásolása érdekében, felemeljük szavunkat, hogy megszólítsuk az ENGSO tagjait, a szervezett sportágat és a világ vezetőit, abban a reményben, hogy hozzájárulhatunk az erőszak megállításához és a háború befejezéséhez.

1. Az ENGSO szolidaritást vállal Ukrajnával, annak népével és az ukrajnai sportmozgalommal. Elítéljük Ukrajna területi integritásának megsértését, a folyamatos erőszakot és a civilek elleni obszcén támadásokat.

2. Az ENGSO teljes mértékben támogatja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azon határozatait és ajánlásait, amelyek szerint a Nemzetközi Sportszövetségek és a sportesemények szervezői nem hívnak meg és nem engedélyeznek orosz és fehérorosz sportolók és tisztségviselők részvételét nemzetközi versenyeken.

3. Az ENGSO felkéri tagjait, hogy támogassák a fent említett ajánlásokat, és tartózkodjanak az orosz vagy fehérorosz földön zajló eseményeken való részvételtől, valamint orosz és fehérorosz képviselők részvételének elfogadásától rendezvényeiken, legyen szó sportolóról vagy hivatalos személyről.

4. Az ENGSO továbbá tartózkodik az Oroszországban vagy Fehéroroszországban szervezett rendezvényeken való részvételtől, és megtagadja bármely orosz vagy fehérorosz képviselő részvételét rendezvényeinken, legyen szó a Közgyűlésről (GA), az Európai Sportplatformról vagy bármely más ENGSO eseményről.

5. Az ENGSO Végrehajtó Bizottsága (ExCom) úgy határozott, hogy további értesítésig felfüggeszti az ENGSO tagságát az Orosz Olimpiai Bizottságban. A felfüggesztés miatt az Orosz Olimpiai Bizottság képviselői nem képviselhetik az ENGSO-t, illetve nem vehetnek részt az ENGSO döntéshozatali folyamataiban, beleértve a szavazást vagy az ENGSO ExCom, más bizottságok vagy a GA munkájában való részvételt.

6. Az ENGSO dicséri azokat a bátor orosz sportolókat és más állampolgárokat, aktivistákat, kutatókat, újságírókat, sőt vállalkozásokat, amiért nyilvánosan kinyilvánították véleményüket a háború ellen. Példájuk döntő fontosságú ahhoz, hogy más hangok is megtalálják a bátorságukat a csatlakozáshoz.

7. Az ENGSO felszólítja tagjait és az összes érintett állami hatóságot, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az ukrán menekültek részt vehessenek a civil társadalomban és az alulról szerveződő, mindenki számára elérhető sportban azokban az országokban, amelyekbe belépnek.

8. Az ENGSO minden tagjához és a sportközösségekhez szól, hogy gondoskodjanak arról, hogy az ártatlan orosz és fehérorosz gyerekek, akik saját országukon kívül élnek, és akik nagyon nehéz helyzetbe kerültek az orosz rezsim ukrajnai agresszív fellépései miatt, továbbra is lehetőséget kapjanak arra, hogy részt vegyenek a helyi, mindenki számára elérhető sporttevékenységekben és közösségeiben.

9. Az ENGSO arra kéri tagjait és a sportközösségeket mindenhol, hogy éljenek értékeik szerint, ítéljék el az Ukrajna elleni támadást, és kérjék erre kormányaikat, támogatásukat nyújtva az ukrajnai béke helyreállításához.

Továbbá felszólítjuk a sport világát, a sportkluboktól a legfelsőbb vezetőkig, hogy folytassák a békés, demokratikus társadalmak előmozdítását annak érdekében, hogy a jövőben mentesüljünk egy újabb konfliktustól.

ENGSO Végrehajtó Bizottság, 2022. március 6.

Stefan Bergh                                                      Sara Massini

     elnök                                                                   főtitkár