Az elmúlt hét termése: Történelmi vb-, Eb- és világkupa-sikerek

Készült2022-09-19

Az elmúlt hét termése: Történelmi vb-, Eb- és világkupa-sikerek

Aktív és sikeres hét van a tagszövetségeink versenyzői mögött. A kiemelkedő eredményekből és eseményekből szemezgettünk.

Pigniczki Fanni a szófiai ritmikus gimnasztika világbajnokságon előbb egy 25 éves, majd egy 35 éves magyar sikert frissített fel: bejutott a szalag döntőjébe, ahol a 8. helyen zárt, illetve az egyéni összetett fináléjában a 9. lett. Szalaggal legutóbb Fráter Viktóriának sikerült ilyen remek eredményt produkálnia a 1997-es budapesti-, egyéni összetettben pedig Sinkó Andreának az 1987-es várnai vb-n.

Európa trónjára ült a legjobb magyar táncospár. Váradi Martina és Andrea Silvestri megnyerte a profi latintáncok Európa-bajnokságát, amelyre a legendás Savaria Nemzetközi Táncfesztivál keretében került sor Szombathelyen. A kűr vb-győztes és Világjátékok-döntős kettősön kívül a Nagymihály Balázs és Szalai Ágnes kettős a 9., Gombkötő Balázs és Balogh-Laskovics Petra pedig a 14. lett.

Magyar éremeső a villach-i akrobatikus rock and roll világkupán. Aranyérmes lett Király Ádám és Mercs Gréta felnőtt párosban, ugyanitt Polyánki Benedek és Flórián Kata ezüstérmet szerzett. Formációban a The Szupergirls állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, itt az Origó harmadikként zárt. A junior párosok versenyében is magyar győzelem született: Ancsák Attila és Ökrös Júlia VK-győztes lett, mint ahogy a junior nagyformációban a Party Grirls. A formációban volt még egy magyar dobogós, miután a Queen ezüstérmet szerzett. A show kategóriában mindhárom érmet elvitték a magyarok: Czanik László és Poncz Zsófia első lett, megelőzve Molnár Gergőt és Laczkovszki Noémit, valamint Borek Dávidot és Fojt Annát.

Kovács Bálint, a H-Moto Team versenyzője a 6. helyen végzett a 24 órás Bol d’Or-i vb-futamon. A Yamaha Maco Racing Team színeiben rajthoz álló motoros ezért a helyezésért 703 kört és 4120 kilométert teljesített.

Magyar dobogós az autós hegyi Európa-bajnokságon. Nagy Norbert a sorozat horvátországi állomásán mindössze hét tizeddel lemaradva a győztes mögött ezüstérmet szerzett. A horvátországi Buzetben minden összejött a Nagy Norbi Racing Team pilótájának. „Lehet, hogy elkoptatott egy picit, de ez volt a 110 százalék. Ami még örömtelibb, hogy ebben az autóban vannak még tartalékok, és különböző fejlesztésekkel sok minden kihozható belőle” – mondta Nagy Norbert a BMW 330i típusú versenyautójáról.

Magyar győzelemmel ért véget a NES500 endurance bajnokság. A 80 körös versenyen Viszokay Árpád Max Rosammal az oldalán (korábban számos futamgyőzelemben Lengyel Ádám és Gabriele Piana volt a társa), több mint egyperces előnnyel nyert a Lausitzringen, s így a bajnoki címet, illetve a NES9 értékelését is megnyerte.

A nehéz időjárási körülmények sok nem várt akadályt gördítettek a Mediterrán Rally pilótái elé, az utolsó gyorsasági szakaszt törölték is a rendezők. A Rally2 győztese a Geiger Máté-Csanády Sándor páros lett, a Rally3-at a Zákányi János-Vidécz Zsolt kettős nyerte, a Historic OB futama ifj. Érdi Tibor és Csökő Zoltán fölényes győzelmét hozta, a teszt kategóriában az ORB élmenője Velenczei Ádám - Vánsza Zsolt nyert, a Regurality versenyben pedig a Nagy István-Kozár Péter páros.

Fennállásának fél évszázados jubileumát ünnepelte a Magyar Karate Szakszövetség. Mészáros János elnök a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen megtartott ünnepségen elmondta, hogy a tiltástól a tűrésen át jutott el a magyar karate a támogatásig és ért el egyre nagyobb sikereket, Schmitt Pál pedig ígéretet tett, hogy a NOB és MOB tiszteletbeli tagjaként mindent megtesz, hogy a karate és a kick-box ott legyen a 2028-as Los Angeles-i olimpián.

Ismét hatalmas sikerrel zárult a Nagy Sportágválasztó. Tagszövetségeink közül többen is képviseltették magukat, így az amerikai futball, baseball, darts, fallabda, kendo, korfball, kick-bokx, kung-fu, lábtoll-labda, latin táncok, muaythai, shotokan, WKF és kyokushin karate, nanbudo, sakk, sárkányhajó, softball, sportmászó, rádióamatőr, teke, teqball standok nagyon népszerűek voltak az érdeklődők körében.