A rádióamatőrség a modern világban is vonzó

Készült2022-11-01

A rádióamatőrség a modern világban is vonzó

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Magyar Rádióamatőr Szövetség (MRASZ); a közös munka kiterjed a tehetséggondozásra, az utánpótlás-nevelésre, kutatások, tananyagok készítésére, valamint szakmai rendezvények szervezésére is

A hatóság a médiaigazgatás és a hírközlés felügyelete, illetve szabályozása mellett számos kapcsolódó feladatot is ellát, így például céljai között szerepel a fogyasztói döntéshozatallal kapcsolatos tájékozottság növelése, részt vesz tudományos-oktatási programok támogatásában, valamint elősegíti a szakemberképzést és utánpótlást is.

Egyebek mellett civil szervezetekkel is együttműködéseket épít ki e célok hatékony megvalósítása érdekében.

„Az NMHH-nak nagy szerepe van abban is, hogy tagjaink jó eredményeket érnek el az országos és világversenyeken. Az iNMHH támogatta az idei Rádióamatőr Ifjúsági Tábor megrendezését és a rádióamatőrök részvételét a 20. Rádióiránymérés Világbajnokságon és a 18. Gyorstávírász Világbajnokságon" - nyilatkozta Molnár Csaba, az MRASZ elnöke.

A közleményben arra is kitértek, hogy a rádióamatőrség a korszerű mobiltechnológia korában is sokakat vonz: átlagosan évente 70-120 fő tesz rádióamatőr vizsgát a hatóságnál. A műfaj vonzerejét az adja, hogy a versenyzők kódolatlan jelekkel, szinte kézműves technológiával léphetnek kapcsolatba a világ távoli pontjain élő sporttársaikkal - emelték ki.

A rádióamatőrség versenysport is, egyszerre jelent technikai, szellemi és fizikai kihívást. Egyes műfajokban a gyorsaság számít, máshol a kapcsolatok száma. A rókavadászatnak is nevezett rádiós tájfutás lényege, hogy egy irányérzékeny vevőkészülékkel kell megtalálni az erdős terepen elrejtett adóberendezéseket - fűzték hozzá.

Forrás: MTI