A hétvége kosara: Vb-érmek, rekorder táncos, elsöprő magyar győzelmek és sikeres regatta

Készült2022-10-03

A hétvége kosara: Vb-érmek, rekorder táncos, elsöprő magyar győzelmek és sikeres regatta

Maratoni kajak-kenusaink és akrobatikus rock and roll válogatottunk remek vb-szerepelése, a magyar teqballosok elsöprő Eb-sorozat győzelmei, és a Dunai Regatta fesztiválhangulata határozta meg a részben esős hétvégét. Ám egyéb híreink is színesítik az elmúlt napok eseményeit.

Aranyos és ezüstös hétvégén vannak túl a kajak-kenusaink! Magyarország 6 arany- és 8 ezüstéremmel az első helyen végzett a Ponte da Limában megrendezett ICF maraton világbajnokságon! A balul sikerült rövidkörös verseny után, a klasszikus számban megvédte világbajnoki címét Kiszli Vanda, de összességében már 7 aranynál jár. Kolozsvári Brúnó az ifjúságiaknál két győzelemmel térhet haza, hiszen egyesben és párosban, Varga Olivérrel is nyerni tudott, így már háromszoros világbajnoknak mondhatja magát. Édesanyja, a húszszoros vb-győztes Csay Renáta, Czéllay-Vörös Zsófiával szerzett ezüstöt. A 45 éves legenda 31. vb-érmét teheti a vitrinbe! További eredményekről itt olvashatnak.

Fantasztikus eredményekkel zárták az akrobatikus rock and roll táncosok a krakkói világbajnokságot! Mercs Gréta és Király Ádám világbajnoki aranyat nyert a Main Class Contact Style kategóriában. Ádám ezzel rekorder lett, hiszen az egyetlen táncos Magyarországon, aki serdülő, junior és felnőtt párosban is vb-t nyert. Nagy élmény volt a magyaroknak, hogy a junior formációs viadal teljes dobogóját a mieink foglalták el, és a Soldiers, a junior páros formációban megvédte világbajnoki címét. További eredmények itt.

A FIA ETRC Európa-bajnokság utolsó futamát a már Eb-győztes Kiss Norbert a 6. helyen zárta. A Révész Racing Team versenyzője 410 ponttal (115 pont előnnyel) nyerte meg a 2022-es sorozatot, illetve egyet leszámítva, minden időmérőn pole pozícióból indult. 

Az idén elsősorban az EWC-re, azaz az Endurance-világbajnokságra koncentráló Kovács Bálint (H-Moto Team) újfent bizonyította, hogy jelenleg ő a legjobb magyar versenyző a királykategóriában, ugyanis a többi, remek eredménye mellett, az Alpok Adria Bajnokságban is végig az élmezőnyben volt a Ducatival. A HUMDA Academy által támogatott motoros a szezon utolsó, Brno-i futamát összetett harmadikként, és kategória 2. hellyel zárta.

Óriási magyar sikert hozott az European Teqball Tour budapesti hétvégéje. A világranglista helyezések és a kiemelések ellenére, minden kategóriát a magyar versenyzők nyertek! A nap hőse Bányik Csaba lett, aki egyéniben és párosban, Katz Balázzsal az oldalán is nyerni tudott. Női egyéniben Janicsek Zsanett győzött, női párosban az Ács Krisztina/Kota Gabriella kettős, vegyespárosban pedig a Bakó Ádám/Vasas Lea duó lett aranyérmes. A Riz Levente Sport és Rendezvényközpontban megrendezett eseményen részt vett Ronaldinho, a brazil labdarúgó világbajnok, aki szintén hozzájárult ahhoz, hogy teltház előtt játszhattak a magyarok, és a létesítmény előtt is kígyózó sor állt a döntők kezdete előtt.

A Dunai Regattán a 20 fős legénységgel evező sárkányhajósok a nem éppen ideális időjárási körülmények ellenére kitettek magukért. Az első futamban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem érzett rá a megfelelő ritmusra, az ezüstérmes a Szegedi Tudományegyetem, a bronzérmes pedig a Károli Gáspár Református Egyetem lett. A második futamban a Széchenyi István Egyetem nyert, nem sokkal utánuk következett a Pécsi Tudományegyetem, a sort pedig a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem zárta.

Remekül sikerült a kétnapos fesztivál, ahol népszerűek voltak a kísérőprogramok, a mászófal, a szkander, a spinning, a freestyle foci, a cross challenge és a 3x3-as kosárlabda sok érdeklődőt vonzott. Ugyancsak sokan időztek az NVESZ sátránál, ahol kipróbálhatták a lábtoll-labdát, a kung-fut-t, a kendót és a sakkot, illetve többen vállalkoztak a sportágainkat népszerűsítő kvíz kitöltésére is, amelyért cserébe nyereményekkel gazdagodhattak.

A budapesti Vérmezőn megrendezett pétanque felnőtt női és férfi Országos Bajnokságon az eső sem tántorította el a 18 női és a 46 férfi versenyzőt attól, hogy megmérettesse magát az egy-egy elleni küzdelemben. A svájci rendszerben lebonyolított versenyt a nőknél – veretlenül - Kocsis-Simon Ágnes, a Pécsi Vörös Meteor SK versenyzője nyerte meg, aki a döntőben Szabóné Árvai Nikolettát (VHSE) győzte le. A férfiaknál Nagy Lászlónak (PVSK) nem akadt ellenfele. A fináléban magabiztos játékkal megszerezte a bajnoki aranyat Bús Benedek (VHSE) előtt.

Az első ízben megrendezett, legmagasabb FIFG-pontszámú footgolf versenyen Szlovákia minden kategóriában bezsebelte az aranyat. A legjobb magyar Bacskai Bence volt a FIFG 1500-as tornán, aki a férfiak 110 fős mezőnyében a 32. pozícióban zárt. A szenioroknál Podusil György a nyolcadik helyet csípte meg, Bodócs András 11. lett.

Újszilváson, a Széchenyi István Általános Iskola Európai Sporthét keretében rendezett sportnapján az újszászi lábtoll-labdázást képviselő Diós Letícia, Fajkó Márk, Fehér János és Jónás Károly Krisztián 270 gyerekkel ismertette meg a lábtoll-labdázást. Elnöki találkozóra is sor került a sportágban. Legutóbb júliusban, a 25. Hungarian Openen találkozott David Zentarra, a Német Lábtoll-labda Szövetség (DFFB) elnöke és Fehér János, a Magyar Lábtoll-labda Szövetség (MLTSZ) elnöke. David Zentarra emlékzászlót adott át a legrégebben, 1991-ben alakult európai lábtoll-labda egyesület, az FFC Hagen nevében Fehér Jánosnak, emlékezve arra, hogy az FFC Hagen versenyzői mind a 25 Hungarian Openen pályára léptek Újszászon.

Fotó: Magyar Kajak-kenu Szövetség/Kovács Bálint Fb/Magyar Táncsport Szakszövetség