9. hely a Tajvanon megrendezett világbajnokságon

Készült2023-11-29

9. hely a Tajvanon megrendezett világbajnokságon

A korfball világa a 2023-as évben az ősszel megrendezett világbajnokság körül forgott. Taipei városa adott otthont az eseménynek, ami 2023.10.20 -29 között került megrendezésre.

A lebonyolítást tekintve egy új rendszert vezetett be a Nemzetközi Korfball Szövetség a rekordszámú 24 ország részvételével megrendezett tornára.

8 db 3 csapatos csoporttal indult el a világbajnokság. Minden csoport első kettő helyezettje, egy másik csoportban az első két helyen végzett országgal alkottak egy 4 fős csoportot, ahonnan az 1. és a 2. helyezett ment a legjobb 8 helyezett ország közé (negyeddöntőbe), a csoport 3. bekerült a 9-12 helyért vívott versenybe, míg a csoport 4. helyezett országa a 13-20 helyekért vívott.

 

 

A magyar csapat első csoportjában Malajzia és Suriname volt az ellenfél.

Az első meccsen egy nagyon fiatalos maláj csapat volt az ellenfelük. A favoritok ezen a meccsen a mieink voltak, viszont a meccs elején sokáig meccsben tudta magát tartani Malajzia. A második negyed kezdetével, viszont egyre jobban kinyílt az olló a két csapat között. Az első félidő végén 14-5-ös magyar előnyt könyvelhettek a szurkolók. Hack Barnabás szövetségi kapitány sok cserét eszközölt a félidőben, amit a játékosok megháláltak, mert a meccs végére az állást 25-5-re módosították.

 

 

A csoport második mérkőzést a Hollandiában pallérozódó Suriname válogatottja ellen játszotta a magyar csapat. A meccs esélyese a Suriname-i csapat volt, ennek ellenére a válogatott a meglepetés eredmény érdekében lépett fel a pályára. Sajnos ez kevésnek bizonyult, mert ugyan a csapat nem játszott rosszul, de az ellenfél esélyt nem adott a játékosainknak, hogy meglepetést okozzanak. A mérkőzés végén Suriname válogatottja ünnepelhetett a 22-8 -as végeredménynek.

A csoport második helye ezzel együtt biztosítva volt, így Suriname-ot követve a következő két ellenfele a csapatnak Belgium és Hong Kong China volt.

A magyarok Belgium ellen kezdték meg az új csoportot. Belgium a világranglistán a 2. helyet foglalja el, így a mérkőzésen az esélyesek ők voltak. A meccs kimenetele nem volt kérdéses, a Belga csapat hamar egyértelművé tette a dolgokat. Ennek ellenére a magyar csapat egy nagyon jó mérkőzést játszott. Minden labdáért küzdelem volt és látványos megoldásokkal törtek borsot a Belga játékosok orra alá. A mérkőzést Belgium nyerte 34-13-ra.

A Hong Kong-i csapat elleni meccsen a magyar csapatnak nyernie kellett, hogy a 9-12. helyért tudjanak majd a folytatásban játszani. Ez azért is volt fontos, mert a világbajnokságon a legjobb 8 európai csapat kvalifikálta magát az A-Divíziós Európa Bajnokságra, és amennyiben Hong Kong ellen a magyar csapat vereséggel jött volna le a pályáról, akkor ezektől az álmoktól elbúcsúzhattak volna.

A Hong Kong-i válogatott nagyon jól játszott az egész mérkőzés alatt, de a magyar játékosok stabilan őrizték a 6 gólos kiépített előnyüket, így a lefújás pillanatában az eredmény jelző 27-21-es eredményt mutatott a magyar csapatnak.

 

A 9-12. helyért folytatott versenyben Lengyelország, Ausztrália és Katalónia volt a magyar csapat ellenfele. A felsorolt két európai csapatból egyet kellett a magyar csapatnak megelőznie, hogy bebiztosítsa a helyét a 2024 októberében megrendezendő A divíziós Európa Bajnokságon.

 

 

A körmérkőzéseket jól kezdte a magyar gárda, mert 15-14-re egy roppant izgalmas mérkőzésen felülmúlta a lengyeleket.

Ausztrália volt a következő ellenfele Magyarországnak. Az ausztrál csapatnak a célja az volt, hogy bekerüljön a legjobb 11 ország közé, mert ők akkor kvalifikálva lettek volna a 2025-ös Világjátékokra. Efelé egy nagyon nagy lépést tettek, mivel 11-10-re felül múlták a magyar csapatot. Az egész mérkőzés egy nagyon feszült találkozó volt, ahol mienknek a legnagyobb ellenfelük a pályán nem az ausztrál csapat volt, hanem saját maguk.

A mérkőzést követően egyszerű volt a képlet. Amennyiben felülmúljuk a katalánokat akkor a 9. helyen zárja a világbajnokságon végez a csapat, viszont a vereség esetén a 12. hely lesz miénk.

Az Ausztrálok elleni enervált játékot követően a katalán csapat ellen egy teljesen más mentalitással érkezett meg a csapat. Katalónia 26-13-ra verte az Ausztrálokat és mellette 21-16-os eredménnyel Lengyelországot is felül múlta.

Nekik az A – divíziós Európa Bajnokságra való kvalifikáció már bevolt biztosítva a magyarok elleni mérkőzés előtt.

A mérkőzésen egy nagyon erős magyar kezdést láthattak a nézők, amit sok cserével próbált lekövetni a katalán szövetségi kapitány, de nem tudták megközelíteni a mérkőzés közepén a magyarokat, akik 7 perccel a mérkőzés vége előtt 8 gólos előnyt építettek ki. A mérkőzés végére egy picit így ki is engedett a gárda, és így feltudtak egy picit zárkózni a katalánok, de a mérkőzést így is teljes magabiztossággal hozta le a nemzeti csapatunk.

A végeredmény 21-18 lett, ami magával hozta, hogy a magyarok kvalifikálták magukat a 2024-es A-divíziós Európa Bajnokságra. Ezen felül a 9. helyet is megszerezték a világbajnokságon, ami azért kiemelendő, mert a felnőtt Világbajnokságok történelmében magyar csapat sosem tudott a legjobb 10 ország között végezni, így ez történelmű értékű eredmény a magyar korfball számára!

 

A világbajnokság sorrendje az alábbi lett:

1. Hollandia

2. Tajvan

3. Belgium

4. Csehország

5. Suriname

5. Németország

7. Portugália

8. Anglia

9. Magyarország

10. Katalónia

11. Lengyelország

12. Ausztrália

13. Törökország

15. Hong Kong

16. Szlovákia

17. Új-Zéland

18. Írország

19. Thaiföld

20. India

21. Malajzia

22. Brazília

23. Dél-Afrika

24. Fülöp Szigetek

 

 

Forrás: Magyar Korfball Szövetség