TWG 2017 Wrocław, POL

Megrendezés éve: 2017
Helyszín: Wroclaw - PL
Világjáték időpontja: 2017-07-20 - 2017-07-30

A 10. Világjátékok Wroclawban, Lengyelországan került megrendezésre, 2017. júius 20. és 30 . között.  Összesen 163 355 néző kísérte figyelemmel a versenyeket, melyeket a Világjátékok történetében először lathattunk világszerte, az Olympic Chanel közvetítésével. 

Wroclawban 31 küldönböző sportág - ebből 27 a hivatalos sportprogramban és 4 meghívásos -  szerepelt a verseny tíz napja alatt. 103 országból származó 3292 sportoló élvezte a város meleg vendégszeretetét és a 26 első osztályú versenyhelyszínt, amely lehetővé tette számukra, hogy a lehető legmagasabb szinten versenyezzenek. 

Történelmi sikert hozott Magyarországnak a wroclawi Világjátékok. Ebben a formációban először vettünk részt multisport-eseményen, és rögtön minden idők legjobb szereplését produkáltuk hat arany, négy ezüst- és négy bronzéremmel. 

Magyar vonatkozású eredmények

Sportág 1. helyezés 2. helyezés 3. helyezés 4. helyezés 5. helyezés 6. helyezés
Aerobik 0 1 3 0 0 0
Ergométeres evezés 0 0 0 1 1 3
Íjászat 1 0 0 0 0 0
Ju-jitsu 1 1 0 0 0 0
Karate 0 0 0 0 0 1
Strandkézilabda 0 0 0 1 0 0
Táncsport 0 0 0 1 0 0
Uszonyos Úszás 3 2 1 4 0 0
Vitorlázó műrepülés 1 0 0 0 1 0

Résztvevők


Andrea Silvestri

Andrea Silvestri

Andrea, ahogy a neve is mutatja, olasz felmenőkkel büszkélkedhet. Egy tengerparti városban nőtt fel. Ötévesen úszni és kosárlabdázni kezdett, ám mivel gyerekkorában szülei táncolni jártak, végül ő is a parkettet választotta. Versenyzőként számtalan sikert elért már, nagy álma, hogy világ- és Európa-bajnokságon dobogós helyen végezzen. Imádja a tengert és a nyarat, ha ez a kettő együtt van, bármilyen vízi sportot szívesen kipróbál.

Sportágak:

Táncsport


Bakó Áron

Bakó Áron

Egyik példaképe Eric Liddell, aki Tűzszekerek című film ihletője volt, ami mutatja kitartását, céltudatosságát. Tíz évig futballozott, ám úgy érezte, ott nem tud kiteljesedni. Vágyott a természet közelségére, így végül édesapja nyomdokaiba lépve a tájfutásban találta meg a számára megfelelő közeget. Bence közép- és hosszútávon a világ legjobb húsz versenyzője közé szeretne kerülni, a sprint váltóban pedig a nyolcba. Edzőként olyan tanítványokat nevelne, akik világszinten is ott lehetnek korosztályuk élvonalában. A sport mellett fontosak számára a családi értékek.

Sportágak:

Tájékozódási futás


Bali Dániel

Bali Dániel

A húszéves létére máris remek sporteredményekkel büszkélkedő versenyző négyévesen kezdett el sportolni. Állítása szerint maximalista a tanulásban és a sportban is. Szeret nyelveket tanulni és külföldiekkel ismerkedni. Németül, angolul és portugálul is beszél, hobbija az utazás és céljai között szerepel, hogy minnél több országba eljusson. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatója.

Sportágak:

Aerobik


Balogh Ádám

Balogh Ádám

Ádám nyolcéves kora óta kézilabdázik, de minden más sportot is szeret, néhányat pedig hobbiként is űz. 2015-ben itthon az év ifjusági strandkézilabdázójának választották. Példaképpen a kiváló kézilabda kapus, Dejan Peric. Abban bízok, hogy mindíg a lehető legtöbbet tudja hozzátenni az adott csapata sikeréhez. Jelenleg OKJ-s rendszerben edőnek tanul, később a testnevelési Egyetemen szeretné folytatni tanulmányait. Ikertestvére , Norbert szintén kézilabdázik.

Sportágak:

Strandkézilabda


Baumholczer Máté

Baumholczer Máté

Ha a kedvenceiről kérdezzük, a szokványostól némileg eltérő módon az evés szerelmesének vallja magát, emellett gyufákat és gyufásdobozokat gyűjt. A sport 12 éves kora óta része a pécsi fiatalember életének. Szeret biciklizni, korcsolyázni, zsonglőrködni és sakkozni is, a tájfutást pedig immár 13 év óta űzi. A Világjátékokon elsősorban váltóban szeretne társaival komolyabb sikereket elérni. Szeretné, ha a csapat Wroclawban a 6-8. helyen végezne.

 

Sportágak:

Tájékozódási futás


Bökönyi Klaudia

Bökönyi Klaudia

A fiatal debreceni tehetség még csak gimnazista.  Kedvencei a nyelvórák és a matematika, reál beálítottságúnak vallja magát. Angolul és olaszul beszél. A későbbiekben mindenképpen szeretne egyetemre menni, akár külföldre is. Hobbija az olvasás, az éneklés és zongorázni is tanul. Sportos családba született, két öccse is aktívan sportol. Klaudia kizárólag az aerobikot űzte és űzi. Noha tavaly egyéniben lett ötödik a világbajnokságon, Lengyelországban az aerodance csapat tagja lesz.

Sportágak:

Aerobik


Búzás Károly Zoltán

Búzás Károly Zoltán

Birkózással kezdte a sportot, példaképének tartott édesapja, Buzás Károly egykori olimpikon hatására. Állítása szerint azon ritka szerencsések közé tartozik, akik találtak valamit az életben, amiben tehetségesek, sikeresek és még élvezik is: számára ez az íjászat. Fontosnak tartja a családi értékeket, jól érzi magát a bőrében, rendkívül aktív életet él, szabadidejében motorozik, sárkányhajózik és barkácsol. A Világjátékokon pontszerző helyen szeretne végezni, és még évekig válogatott lenni terepíjász és pályaíjász szakágban is, álma az olimpiai részvétel.                                                  

Sportágak:

Íjászat


Deák Anna

Deák Anna

A huszonegy éves orvostanhallgató lány ötévesen kezdett el aerobikozni, majd tavaly, három év kihagyás után folytatta a versenysportot. Hobbija az olvasás, angolul és németül beszél. Zenei ízlés terén régi vágású: nagy kedvence a Dire Straits, a filmek közül pedig a Forrest Gumpot nézi a legszívesebben. A Világjátékokat - csakúgy, mint minden egyes külföldi versenyt - már nagyon várja, mert imád utazni. A megmérettetésen a lehető legjobbat szeretné kihozni magából, a mindennapokban pedig boldog, szeretett és sikeres emberként élni. 

Sportágak:

Aerobik


Dimák Dávid

Dimák Dávid

Dávid a medencén kívül a természetes vízpartokon is otthon érzi magát, hiszen a búvárúszás mellett a horgászat az egyik kedvenc időtöltése. Hobbijai közé tartozik még az országúti kerékpározás, évente pár alkalommal versenyeken is indul. A Szegedi Tudományegyetemen szerzett testnevelő-edzői diplomát, jelenleg mélyépítő technikusnak tanul. A Világjátékokon szeretné a lehető legtöbbet kihozni magából, a jövőjét pedig úgy töltené, hogy a sport egész életében a mindennapjai részét képezze.

Sportágak:

Uszonyos Úszás


Dr. Gyurkó Fanni Anna

Dr. Gyurkó Fanni Anna

A tájfutáson kívül Fanni magas szinten atletizál is, például Rió előtt a maratoni távon megfutotta az olimpiai szintidőt. Jelenleg Skóciában él, a Glasgow-i egyetemen a PhD dolgozatán munkálkodik. Hobbija a rajzolás és festés, de mindezek mellett az edzésekre is nagy hangsúlyt fektet annak érdekében, hogy továbbra is kiemelkedő eredményeket érjen el. A lengyelországi Világjátékokon az első tíz között szeretne végezni.

Sportágak:

Tájékozódási futás


Erdősi Dániel

Erdősi Dániel

Dani sportos érdeklődésű családban nevelkedett, és már hatévesen elkezdett aerobikozni. A Világjátékokon a dobogót célozná meg,  a későbbiekben pedig szeretne sportosan élni. Kedvenc tantárgya a biológia. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetemen tanul edzőnek, de érdekli a masszőr és a cukrász szakma is. A szabadidejében filmet néz, rajzol és kerékpározik, vagy a papagájaival foglalkozik. 

Sportágak:

Aerobik


Etényi Zsófia

Etényi Zsófia

A sportos családban nevelkedő versenyző ötéves kora óta aerobikozik. A Testnevelési Egyetem rekreációszervezés és egészségfejlesztés alapszakára jár, ahol idén nyáron végez. A tanulás és a felkészülés mellett gyakornokként az egyesületénél segédkezik a gyerekek oktatásában, és tervezi az aerobikedzői képesítés megszerzését is. A sport mellett a cukrászat és az utazás szerelmese. A Világjátékokra való kijutás gyermekkori álma, ahonnan szeretne éremmel hazatérni. 

Sportágak:

Aerobik


Farkas Balázs

Farkas Balázs

A sportág húszéves tehetsége először a futballt próbálta ki, majd édesapja (aki később az edzője lett) és a válogatottban szerepelt nővére sikereit látva a fallabdát is napi rendszerességgel kezdte gyakorolni, 14 éves kora óta pedig már csak a squashra koncentrál. A hazai mezőnyben minden korosztályban volt országos bajnok, és fél évig vezette az európai U17-es ranglistát. Szeretne 30-35 éves koráig versenyszerűen sportolni, később pedig edzőként vagy más módon tovább foglalkozni a fallabdával. Az élsport miatt nincs sok szabadideje, amikor ráér, szívesen jár moziba és koncertekre. 

Sportágak:

Fallabda


Farkas Balázs Albert

Farkas Balázs Albert

Balázs érdekes sportkarriert tudhat a magáénak. Nyolcéves korában szeretett bele a sportágba, amelyet meglehetősen intenzíven űzött 12 éves koráig. Háromszoros világbajnokként azonban a szülei nyomására szakított az areobikkal. Ezután úszással, atlétikával és a karatéval is próbálkozott, de egyikben sem találta igazán a helyét, így 17 évesen visszatért az aerobikhoz. Azóta még nagyobb kedvvel és erőbedobással edz, emellett jogásznak tanul a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.

Sportágak:

Aerobik


Fekete Beatrix

Fekete Beatrix

A harminchárom éves versenyző már felnőtt fejjel, hobbiszinten kezdett el evezni hét évvel ezelőtt. Ehhez kapcsolódott az ergométer is, azóta pedig már többször megszerezte a sportág országos bajnoki címét. A Corvinus Egyetem pénzügyi szakán végzett, jelenleg az ország egyik vezető gazdasági portáljának újságírója. Szabadidejében az evezés mellett szívesen túrázik és utazni is szeret. A Világjátékokon célja az új egyéni csúcs, és hogy legalább a középmezőnyben végezzen. Távolabbi tervei között szerepel a családalapítás.

Sportágak:

Ergométeres evezés


Forgó Fruzsina

Forgó Fruzsina

Sportos családba született, birkózó édesapja és biatlonista édesanyja a sportorvosnál ismerkedett meg. Négyévesen kezdett szertornázni, tizenöt évesen birkózni, de kipróbálta a cselgáncsot, a szambót, majd a szumót is. 2012-ben indult első szumó versenyén. A Világjátékokon szeretne dobogóra állni, később pedig, ha rendbe jött a térdsérülése, MMA versenyen is indulna. Ehhez képest a főiskolán kézműves szakon keramikusként végzett, szabadidejében fest, rajzol és rajongója a művészettörténeti könyveknek. A családi vállalkozásba segít be. Imádja „sportos helyett inkább kövér” alkatú bullterrierjét.

Sportágak:

Szumó


Gábori Máté

Gábori Máté

Sportorientált családba született, így természetes volt, hogy ő is már fiatalon sportolni kezdett. Belekóstolt a labdarúgásba is, de inkább a kézilabda ragadta magával. Világjátékokon még nem volt, éppen ezért nagy élményre számít Wroclawban, ahol egy éremnek örülne a legjobban. Az élsportolói pályafutás mellett a TF-en sportszervezőnek tanul, de a szakedzői szak elvégzését is tervezi. Máté abban bízik, hogy később edzőként vagy sportigazgatóként dolgozhat egy sportegyesületnél.

Sportágak:

Strandkézilabda


Gruber Kornél

Gruber Kornél

Kornél már óvodás kora óta a víz szerelmese, a búvárúszást kilencévesen kezdte. A fiatal reménység a 2015-ös junior vb legeredményesebb magyar versenyzője volt. A Világjátékokon az a különleges megtiszteltetés éri majd, hogy egyik edzőjével, Kanyó Dénessel közösen állhat rajthoz. Célja, hogy megjavítsa egyéni legjobbját, a későbbiekben pedig szeretne világversenyen dobogóra állni. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem közgazdász szakos hallgatója. A szabadidejében sorozatot néz, focizik és röplabdázik.

Sportágak:

Uszonyos Úszás


Gyene Norbert

Gyene Norbert

Norbi minden sportot szívesen kipróbál, kedvencei közé tartozik a labdarúgás, a tenisz és a darts. Ezek mellett előszeretettel néz sporteseményeket, külön figyelemmel követi az NBA és az NFL mérkőzéseit. Filmeket illetően a horror helyett a vígjátékokra szavaz, különösen az Üvegtigris részek humorát élvezte. Kézilabdázni kilenc évesen kezdett, és mint mondja, Pásztor István játékán nőtt fel. A Világjátékokon egy érmet is szép eredménynek tartana, de nem titkolt vágya az első hely megszerzése.

Sportágak:

Strandkézilabda


Hegyi Dóra

Hegyi Dóra

A sportág egyik legismertebb és legelismertebb magyar képviselőjeként már a harmadik Világjátékok versenyére utazik. A vegyespárosban és csapatban egyaránt remekelő lány a versenyruhák tervezésével és díszítésével is foglalkozik, a felnőtt és a junior válogatott nagy része is az általa alkotott ruhákban versenyez. Négy éves kora óta hűséges az egyesületéhez, ahol ma már edzőként is tevékenykedik. Célja, hogy az aerobikot minnél népszerűbbé tegye magyarországon, versenyzőként és edzőként is inspirálja a feltörekvő generációt. Emellet a tervezői munkáját is szeretné professzionálisabb szintre emelni. Példaképe Hosszú Katinka.

Sportágak:

Aerobik


John András

John András

Mindegy mi az, csak legyen benne labda – vallja a sportokról András, aki némi atlétika és futball után 14 évesen kezdett kézilabdázni. Az elmúlt hat évet Németországban töltötte, ahonnan barátnőjével az idén költözött haza. Itthon a továbbtanulás is szerepel a tervei között. Úgy érzi, hogy a válogatott jó esélyekkel vág neki a lengyelországi tornának, célja a tajvani ezüst után Wroclawban az aranyérem megszerzése. Emellett két „iszonyat aranyos” francia bulldog tulajdonosa, és a jövőben szívesen foglalkozna a fajta tenyésztésével is.

Sportágak:

Strandkézilabda


Kakas István

Kakas István

A tizennyolcszoros magyar bajnok iskolás korában kezdett sportolni, az íjászattal viszont későn, az egyetemen ismerkedett meg. Tizenöt éve válogatott sportoló. Gépészmérnöki és munkavédelmi szakmérnöki diplomával rendelkezik. Hobbija a régi magyar bankjegyek gyűjtése.

Sportágak:

Íjászat


Kanyó Dénes

Kanyó Dénes

Sportágának legendája, aki már húsz éve is szerepelt Világjátékokon, sőt, Lahtiban csak egyetlen hellyel maradt el attól, hogy meghallgathassa kedvenc zenéjét, a magyar himnuszt. A szegediek delfinemberként ismert klasszisa a hazai búvárúszás történetében példátlan módon 100 felnőtt magyar bajnoki címet mondhat magáénak. Kanyó Dénes negyvenévesen is a dobogós helyezés reményében utazik Wroclawba, az uszodán kívüli célja pedig a boldog családi élet.

Sportágak:

Uszonyos Úszás


Kis-Máté Csenge

Kis-Máté Csenge

A sokszoros junior magyar bajnok számára mindig is sokat jelentett a sport, a fallabdázáson kívül versenyszerűen úszott, atletizált és kézilabdázott is. Jelenleg a Semmelweis Egyetem Gyógyszerész Karán tanul, de emellett is igyekszik minél több időt a squashra fordítani. A versenysportot a lehető legtovább szeretné űzni, és később átadná tudását a következő generációnak. Szabadidejében szívesen olvas, nagy komolyzene rajongó. Csajkovszkij a kedvence. 

Sportágak:

Fallabda


Kosina Gergő

Kosina Gergő

A majdnem kétméteres debreceni fiatalembernek a vérében van a sportág szeretete, hiszen édesapja és nagyapja is úszott, sőt, utóbbi felmenője a Debreceni Búvárklub alapító tagjai között volt. Gergő hároméves(!) korától számos sportot kipróbált, köztük a teniszt, a kosárlabdát és a gyorskorcsolyát. A család generációs hagyományainak hatására végül mégis az uszonyos- és búvárúszás mellett döntött, lelkesedése pedig azóta is lankadatlan. Világ- és Európa-bajnokként Wroclawból aranyéremmel szeretne hazatérni. Jelenleg építőmérnöknek tanul a Debreceni Egyetemen.

Sportágak:

Uszonyos Úszás


Kothencz Petra

Kothencz Petra

A búvárúszó csapat legfiatalabb tagja, még csak most fejezte be az általános iskolát. Hétéves kora óta úszik, előtte egy évig aerobikozott. A szabadideje legnagyobb részét a sport tölti ki, ha épp nem a medencében van, kerékpározik vagy görkorcsolyázik. A testnevelés és a biológia a kedvenc tantárgya. Tanulmányait Szegeden, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban folytatja szeptemberben. Lengyelországi törekvése, hogy a maximumot hozza ki magából. Jó előjel, hogy az idei egri világkupán már junior vb-szinteket úszott.

Sportágak:

Uszonyos Úszás


Károlyi Csilla

Károlyi Csilla

A sportág egyik legtapasztaltabb magyar versenyzője, aki első Világjátékok szereplésekor még csak 16 éves volt, az idei megmérettetés pedig már a negyedik lesz számára. Wroclawban 200 méteren szeretné megjavítani saját országos csúcsát, és az eddigi legjobb egyéni szereplésénél, a hatodik helynél előrébb végezni. Az orosházi lány a Testnevelési Főiskola elvégzése óta Budapesten él, de továbbra is nevelőegyesülete színeiben versenyez. Jelenleg testnevelő tanárként dolgozik, és a versenyzés befejezése után szívesen kipróbálná magát búvárúszó edzőként is.

Sportágak:

Uszonyos Úszás


Kőrösi Kitti

Kőrösi Kitti

Kitti a BME-n szerzett építészmérnöki diplomát, jelenleg tervezőként dolgozik. Szeret utazni és más kultúrájú embereket megismerni, több hónapig élt Indiában és Libanonban, ahol a szakmai gyakorlatait töltötte. Örömét leli még a fotózásban, a lovaglásban és a síelésben. Tizenhárom éves koráig ritmikus gimnasztikázott, ezután váltott az aerobikra. A négy éve Caliban az aerostep csoport tagjaként negyedik helyet szerzett sportoló célja idén a döntőbe jutás, és ott olyan gyakorlat bemutatása, amellyel saját maga, edzői és csapattársai is elégedettek lehetnek.

Sportágak:

Aerobik


Kun Attila

Kun Attila

Édesapja maga is kézilabdázott, majd edző lett. Nem erőltette, hogy fia a nyomdokaiba lépjen, Attila maga választotta a sportot. Tizenhárom évesen kezdett kézilabdázni, tavaly nyáron pedig Svájcba igazolt. Reméli, hogy a strandkézilabda olimpiai sportág lesz. Maximalistaként az első hely megszerzése a célja Lengyelországban. Úgy érzi, hogy nincs kimagasló csapat a mezőnyben, és koncentráltan, jól felkészülve, van esély a győzelemre. Gyűjti a hűtőmágneseket, ha külföldön jár, mindig hoz haza. 

Sportágak:

Strandkézilabda


Lőcsei Zoltán

Lőcsei Zoltán

A 21 esztendős versenyző már azelőtt sikeres sportolónak számított, hogy aerobikozni kezdett. Tízéves korától szertornázott, majd az akrobatikus tornára váltott, ezt 17 éves koráig űzte. Később a tánccsoportba is belekóstolt, ahol 2015-ben felnőtt egyéniben és cvsapatban is Európa-bajnoki címet szerzett. Tavaly már aerobikosként szerepelt a dél-koreai vébén, ahol csapatával 4. lett. Ruházati eladói végzettsége van, jelenleg nappali tagozaton készül az érettségire. Hobbija a bulizás és az utazás.

Sportágak:

Aerobik


László Csaba

László Csaba

A negyedik Világjátékok eseményére készülő sportoló csupán 13 évesen kezdett táncolni. Első táncpartnere a felesége volt, akivel egy sérülés miatt be kellett fejezni a közös versenyzést, vigasztalhatja őket négyéves táncimádó kislányuk. Csaba a Táncművészeti Egyetem elvégzése óta oktatóként is dolgozik, de szeretné képezni magát még a sportpszichológia és a sportszervezés terén. A mostani lesz számára valószínűleg az utolsó Világjátékok, de szokása szerint itt is megőrzi majd a rajtszámát. Kipróbálná magát nemzetközi pontozóbíróként, és szívesen venne részt a szövetség munkájában.

Sportágak:

Táncsport


Makai Erika

Makai Erika

A magyar női szumó egyik legkiemelkedőbb alakja 2001-ben ismerkedett meg a sportággal, amikor óriási mozgásigényű kisfiának keresett elfoglaltságot. Pár hónapnyi edzés után rögtön az első versenyén ob-ezüstérmes lett. 2003-ban már a világbajnoki tűzkeresztségen is átesett. Civilben postai ügyintézőként dolgozik, emellett sajt- és tortakészítéssel is foglalkozik, valamint főiskolán közgazdaságtant tanul. Imád öltözködni, és – mint mondja – a testsúly csak a versenyek előtt központi kérdés az életében. Éremért utazik a Világjátékokra.

Sportágak:

Szumó


Mazács Fanni

Mazács Fanni

Fanni öt év szertornázás után tizenkét évesen kezdett aerobikozni. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetemen tanul fogorvosnak. A szabadideje nagy részét a családjával és a barátaival tölti aktív kikapcsolódás formájában. A családjában többen is versenyszerűen sportoltak, de - mint mondja - sosem volt elvárás felé, hogy kövesse ezt a példát, magától döntött így. A Világjátékokon alapvető célja a döntőbe jutás, majd ott a minél jobb eredmény elérése. 

Sportágak:

Aerobik


Nagy András

Nagy András

A balszélsőként játszó sportoló 11 évesen kezdett kézilabdázni. A sportban való jártassága mellett négy idegen nyelven is beszél, angolul, németül, franciául és spanyolul. Hobbija az olvasás. Jelenleg egyetemi hallgató. Példaképeinek a nagyszüleit tartja. Célja, hogy minél több világeseményről aranyéremmel térjen haza, és nem kivétel ez alól a wroclawi Világjátékok sem.

Sportágak:

Strandkézilabda


Nagy Edit Lilla

Nagy Edit Lilla

Kiskora óta csak a tánc érdekli, ebben tudja igazán kifejezni magát. Ötévesen kezdett balettozni és kilenc esztendős korában ismerkedett meg a latin versenytáncokkal. Hobbija is a tánc, annak sok ága, és nagy vágya az argentin tangó megtanulása. Érettségi után a Táncművészeti Egyetemen szeretné folytatni tanulmányait, hogy a legjobbak mellett fejlődhessen tovább. A fiatal sportoló a mostani Világjátékokon a legjobb 12 közé szeretne kerülni, négy év múlva azonban eltökélt szándéka a döntős szereplés.

Sportágak:

Táncsport


Pék Máté

Pék Máté

Máté hatéves kora óta táncol. A gimnázium után a Táncművészeti Egyetemen képzeli el a jövőjét. Párjához, Nagy Edit Lillához képest merészebb célokat fogalmazott meg: a legjobb hat közé jutásban bízik Wroclawban, a következő Világjátékokon pedig már dobogóra szeretne állni. Ha majd egyszer visszavonul, akkor az utánpótlás nevelésével szeretne foglalkozni. Kedveli a fotózást, az utazást, szívesen néz sorozatokat és filmeket, lehetőleg idegen nyelven. Angol nyelvvizsgája mellett spanyolul is tanul.

Sportágak:

Táncsport


Páli Viktória

Páli Viktória

Viki első táncpartnere a bátyja volt közel húsz éve. A szentesi lány a tánc mellett szeretett lovagolni, wakeboardozni és görkorcsolyázni, de részt vett korábban egy-két úszóversenyen és vízilabda meccsen is. De neki még ez sem volt elég, az utóbbi években megmérettette magát fitnesz modell világában is, sőt 2016-ban magyar bajnok lett bikini-fitnesz modell kategóriában. Azóta viszont száz százalékig a táncnak szenteli a figyelmét, a Világjátékokon a döntőt célozta meg.

Sportágak:

Táncsport


Priczel Bence

Priczel Bence

Tornász nagyszüleinek és szüleinek is fontos volt a sport, így természetes volt, hogy Bence is már gyerekként belekóstolt a sportok világába. Az úszás, majd a foci, a kosárlabda és a kézilabda együtt túl soknak bizonyult. Választania kellett: a győztes a kézilabda lett, ami eleinte csak hobbi volt számára, de mára, ahogyan fogalmaz, „az életévé” vált. A sportolói pályafutás mellett a Testnevelési Egyetem hallgatója; az ott megszerzett ismereteket később a sport világában szeretné kamatoztatni. A Világjátékokon dobogós helyezésben bízik.

Sportágak:

Strandkézilabda


Pétervári-Molnár Bendegúz

Pétervári-Molnár Bendegúz

Az evezős sportok szeretete az egész családra jellemző. Édesapja – aki egyben az edzője – olimpikon evezős volt, nagybátyja maratoni kenus világbajnok és édesanyja is evezett. Négyéves korától úszott, majd jégkorongozott, az evezést tizenhárom esztendősen kezdte. 2016-ban a riói olimpián 14. lett egypárevezősben. A Budapesti Corvinus Egyetemen tanult kereskedelem és marketinget, de a kommunikáció és médiatudomány mesterszakot is szeretné elvégezni. Kutyája, Pamacs minden versenyre és edzőtáborba elkíséri.

Sportágak:

Ergométeres evezés


Senánszky Petra

Senánszky Petra

A debreceni sellőlányként is emlegetett sportoló hétévesen kezdte el az uszonyosúszást, és mint mondja sosem merült fel, hogy másik sportágat válasszon. Édesapja és húga, Flóra is aktívan űzi az uszonyosúszást, utóbbi junior vb és eb érmekkel is büszkélkedhet. A világjátékokon 50 és 100 méteren is világcsúcstartóként rajthoz álló nyúlánk lány legalább egyszer szeretné meghallgatni a magyar himnuszt, de akkor lenne igazán boldog, ha ez kétszer adatna meg. Petra a sportnak köszönheti párját is, aki az edzője, és nélküle el sem tudja képzelni az életét. A Debreceni Egyetemen szerzett biológus diploma és az élsport mellett szívesen süt tortát és nagy zenerajongó.

Sportágak:

Uszonyos Úszás


Sárkány Vivien

Sárkány Vivien

A céltudatos fiatal versenyző 11 évesen a birkózással kezdett, majd 16 éves korában váltott a szumóra. Az új sportágba rendkívüli lelkesedéssel vágott bele, hamar junior világbajnok lett, és azóta egy tucat korosztályos Európa-bajnoki címet is bezsebelt. Kedvenc tantárgya mindig is a matematika volt, az érettségi után pénzügy-számvitelt tanult. Azt mondják róla, hatalmas szíve van, amelyben kitüntetett helyet kap a legjobb barátjának tartott tacskó-újfundlandi keverék kutyája. Szabadidejében szívesen főz és kertészkedik. A Világjátékokon az az álma, hogy dobogós helyezést érjen el, ami szerinte meghatározó lenne a jövőjét illetően is.

Sportágak:

Szumó


Szabó Ágnes

Szabó Ágnes

Az orosházi lány atléta volt, amikor megnyert egy fekvenyomó diákolimpiát. Ezután tért át az erőemelésre és tizenhat évesen kezdett versenyezni. A többszörös junior világbajnok versenyző már a 2013-as Világjátékokon is ott volt, de egy sérülés miatt akkor nem tudott helyezést szerezni. Ezért is szeretne Wroclawban bizonyítani és összetettben megjavítani egyéni legjobbját mindhárom fogásnemben. Gazdálkodás és menedzsment szakon szerzett diplomát, jelenleg adminisztrátorként dolgozik. A szabadidejét a barátaival tölti, szívesen horgászik és bográcsozik. 

Sportágak:

Erőemelés


Szabó Júlia

Szabó Júlia

A 23 éves versenyző életét bevallása szerint mindig is egyfajta kettősség jellemezte: a sport mellett a művészi, kreatív énjének kiteljesítésén is buzgólkodik. Mint mondja: az egyik vagy a másik nélkül félember lenne. Végzett lakberendező, jelenleg a MOME formatervezői szakán tanul, de hobiijai közé tartozik a műkörömépítés is. Az egyetem mellett a sport, a tánc és az edzői képességek fejlesztése tölti ki a napjait. A jövőben ez utóbbival is szeretne foglalkozni, mind a verseny-, mind pedig a hobbisport területén. 

Sportágak:

Aerobik


Szalóki Emese

Szalóki Emese

Édesapja karate edző volt, a testvérei is a japán küzdősportot űzték, Emese azonban az aerobikot választotta. A testnevelő edzőként végzett lány idestova 15 éve aratja a sportsikereket. Egyesületénél ma már segédedzőként is tevékenykedik, de szabadidejében is állandóan aktív. Mint mondja: ha tehetné, egész életében kirándulna és utazgatna. Hobbija az olvasás és élénken érdeklődik a spirituális dolgok iránt. Vágya, hogy egy ideig Balin éljen. 

Sportágak:

Aerobik


Szűcs Kristóf

Szűcs Kristóf

Tízéves kora óta több küzdősportba is belekóstolt. Tradicionális ju-jitsuval kezdte, amit cselgáncs és bírkózás követett, végül a brazil ju-jitsuban tlálta meg önmagát. Húszéves volt mikor a sportág első magyar felnőtt világbajnoka lett. Rendkívül kitartó és céltudatos, mind a súlycsoportjában mind az abszolút kategóriában sorra aratja a nemzetközi diadalokat. Mint mondja, számára minden versenyen az aranyérem a cél. Az Óbudai Egyetem környezetmérnök szakán tanult, de ma már minden idejét a versenysportnak szenteli. Jelenleg Amerikában él. Szabadidejében szívesen longboardozik.

Sportágak:

Ju-jitsu


Szenes Boglárka

Szenes Boglárka

A gyógyszerkutatás és a környezetvédelem iránt erősen érdeklődő lány a futás és a kézilabda kipróbálása után kötött ki az aerobiknál. A könyvek nagy szerelmese, különösen az angol nyelvű krimiké, de bármiről szívesen olvas, ami érdekli, legyen szó akár csillagászatról vagy éppen kvantumfizikáról. Vegyészként vagy gyógyszerészként szeretne tovább tanulni. Úgy érzi, a sportban még sok sikeres és élményekben gazdag év áll előtte. A Világjátékokon az a célja, hogy a társaival dobogóra állhasson. 

Sportágak:

Aerobik


Szilvás Angéla

Szilvás Angéla

A magyar aerobikos különítmény rangidős versenyzője az idei Világjátékokon. Immár 24 éves aerobikozik, de régóta végez edzői munkát is. 2004 óta egyesületének vezetőedzője, emellett egy nagy pécsi fitneszterem szakmai vezetője, személyi edzőként és kangoo trénerként is dolgozik. A Világjátékokon Két tanítványával is együtt versenyez, célja a dobogós helyezés. Mindene a sport, ezért szabadidejében is mozog, hobbija a síelés és az utazás. Van egy hároméves kislánya, Mila. 

Sportágak:

Aerobik


Szőllősi Panna

Szőllősi Panna

Az orvosnak tanuló Panna kiskora óta rajong a mozgásért, az aerobikot pedig nem csak sportnak, hanem egyfajta életstílusnak tekinti, amelyben megtalálta a helyét. Mint mondja, nem mindig könnyű összeegyeztetni az edzéseket az egyetemi időbeosztással, de igyekszik helytállni, és mindkét helyen a maximumot kihozni magából. A szabadidejében szívesen süt, túrázik és utazik. Izgatottan várja, milyen új élményeket tartogat számára az első Világjátékok részvétele. Célja, hogy egy jó gyakorlattal döntőbe kerüljön.

Sportágak:

Aerobik


Tadissi Martial

Tadissi Martial

Idegen hangzású nevének magyarázata, hogy példaképének tekintett édesapja kongói származású. Édesanyja magyar, ő már magyarországon született és nőtt fel. A martial egyébként -nomen est omen- azt jelenti harcos.A karaténak köszönheti hogy megismerte menyasszonyát, aki szintén az UTE és a felnőtt válogatott versenyzője. A világjátékokon a célja a dobogón végezni, 2020-ban pedig szeretne kijutni a tokiói olimpiára, ahol a sportág történetében először a karate is ott lesz. A Nemzeti Közszolgálati egyetemen végzett fiatalember a civil életben szeretne majd a sportért tenni, szívesen dolgozna a sportigazgatás területén.

Sportágak:

Karate


Tamás Bence

Tamás Bence

A civilben programozóként dolgozó versenyző ötévesen kezdett focizni, az evezést tizenegy éves kora óta űzi. A Budapest Műszaki Egyetemen szerzett mérnök informatikus diplomát, a tanulás mellett pedig több nemzetközi egyetemi versenyen képviselte hazánkat eredményesen. Az edzéseken kívül is szeret a szabadban lenni, futni és kerékpározni. Kevés szabadidejében szívesen főz és olvas. A Világjátékokon szeretné egyéni legjobbját elérni, evezősként pedig részt akar venni a 2020-as tokiói olimpián.

Sportágak:

Ergométeres evezés


Táskai Anita

Táskai Anita

A Világjátékokon éremre pályázó Anita el sem tudja képzelni az életét a sport nélkül. Szertornászként kezdett, majd 14 évesen egy sérülést követően váltott, és kötelezte el magát az aerobik mellett. Számtalan hazai és külföldi megmérettetésen vett részt, és a hullámvölgyek ellenére is szilárd kitartással versenyez. Hobbija a falmászás, és hivatásul is a sportot választotta: több edzői képesítést is megszerzett. Jelenleg csoportos órákat és személyi edzéseket tart, amelyeket igyekszik változatosan csinálni, hogy vendégei kedvére tegyen.

Sportágak:

Aerobik


Tóth Ferenc

Tóth Ferenc

A magyar műrepülés egyik legtapasztaltabbja, a sportág nemzetközi viszonylatában is kiemelkedő egyéniség. Ő az egyetlen magyar műrepülő pilóta, aki egyéniben és összetettben is világ- és Európabajnok tudott lenni. Középiskolásként kezdett vitorlázó repülni. Gazdasági mérnöknek tanult a Szent István Egyetemen, később munka mellett is sokat repült. 1997-től  már motoros repülőgépet vezetett, 2001-ben pedig hivatásává vált a hobbija: oktató pilótaként kezdett el dolgozni. Jelenleg is egy légitársaság oktató kapitánya. Példaképe Besenyei Péter.

Sportágak:

Vitorlázó műrepülés


Varga Dorottya

Varga Dorottya

A huszadik születésnapját a Világjátékok alatt ünneplő lány sportos családba született. Szülei versenyszerűen atletizáltak, bátyja szintén sportos beállítottságú. Ha tehetik, együtt bicikliznek, röplabdáznak, síelnek, vagy túráznak a család kutyájával. A Pécsi Tudományegyetem gyógytornász szakára jár, a későbbiekben ezen a területen akar dolgozni, de edzőként az aerobikot is szeretné folytatni. Kedvenc filmje sem áll távol a sportágától: a Talafogás. Imád utazni és új kultúrákat megismerni. Angolul és spanyolul is beszél. 

Sportágak:

Aerobik


Varga Krisztina

Varga Krisztina

A kaposvári lány annyira komolyan veszi Világjátékokat, hogy még a tanulmányait is szünetelteti a felkészülés miatt. Tavaly érettségizett de csak 2018 ban tervez egyetemre menni, sportszervező szakra. A wroclawi megmérettetésre elsődleges célja, hogy megjavítsa legjobb időeredményeit és dobogóra áljon. A jövőben szeretne a felnőtt mezőnyben is Európa- és világbajnoki címet szerezni, a versenyzés után pedig edzőként vagy sportszevezőként dolgozni. Hobbija az olvasás és a sorozatnézés.

Sportágak:

Uszonyos Úszás


Vitáris Norbert

Vitáris Norbert

A strandkézilabdát és a klasszikus kézilabdát egyaránt magas szinten űző sportoló a labdarúgást és a kosárlabdát is kipróbálta, mielőtt 11 évesen beleszeretett mostani sportágába. 2002-ben Százhalombattán kezdte profi pályafutását, jelenleg a Váci KSE kapusa – feleségével együtt a Duna-parti városban is él. Logisztikus végzettségű, a Dunaújvárosi Főiskolán is tanult műszaki menedzser szakon. Szabadidejében horgászik, moziba jár és a kutyájával foglalkozik.

Sportágak:

Strandkézilabda


Vizes Patrik

Vizes Patrik

Kevés kézilabdázónak adatik meg, hogy a világ egyik legjobb klubjában, a Veszprémben játszhasson öt évet. Márpedig Patriknak, aki a gimnáziumot Veszprémben kezdte, része volt ebben. Kézilabdázó szülei révén csöppent a sportágba, de hat évig focizott is, ami még mindig közel áll a szívéhez. Strandkézilabdázni 16 évesen kezdett, és hamar ez lett nyarainak fő időtöltése. Csapattársaival régi baráti társaságot alkotnak, szerinte ez eredményességük egyik titka. Wroclawban szeretne a dobogó tetejére állni, és reméli, hogy a strandkézilabda olimpiai sportággá válik.

Sportágak:

Strandkézilabda


Váradi Martina

Váradi Martina

A kilencszeres magyar bajnoknak a tánc az élete. A sportág iránti szeretet szó szerint a vérében van, hiszen édesanyja tíz évig versenytáncolt. Martina balettozott és vízilabdázott is egy ideig, de aztán a parkett világát választotta. Miközben Andrea Silvestrivel jelenleg is a nemzetközi élmezőny tagja, néhány esztendeje versenytánc-oktatóként is bizonyít. Pályafutása során szeretne még világ- és Európa-bajnoki döntőbe kerülni.

Sportágak:

Táncsport


Weiler Virág

Weiler Virág

A sportokban való tájékozódást Virág hatesztendősen a medencéknél kezdte. Az úszást követően tízéves korától kezdve hat éven át öttusázott. Végül azonban a tájfutásnál kötött ki – nem véletlenül, hiszen szülei a mai napig is rendszeresen űzik ezt a sportot, és ugyanezt teszi két öccse is. Az edzések mellett a hangjegyek világába is belekóstolt: hegedülni és zongorázni is tanult. A Világjátékokon egyéniben a legjobb 15, míg váltóban a legjobb tíz közé szeretne bekerülni.

Sportágak:

Tájékozódási futás


Zakics Bence

Zakics Bence

Gyerekkorában kezdett sportolni, majd több sportág kipróbálása után a kézilabda szerelmese lett. Az MKB Veszprém utánpótlás csapatában nevelkedett, az utánpótlás válogatottba is bekerült. Elmondása szerint rengeteg értékes tapasztalatra és jó barátra tett szert. Tizenhét évesen ismerkedett meg a strandkézilabdával, amit eleinte felemás sikerrel űzött, de öt év után sikerült itt is bekerülnie a nemzeti együttesbe. A Világjátékokon csak a döntőbe jutás adhat számára elégedettséget, a jövőben pedig a sportág népszerűsítéséért és tudása átadásáért is szeretne tenni.

Sportágak:

Strandkézilabda