Világjátékok 2022 – Aerobikos és kajakos arany Birminghamben

Készült2022-07-13

Világjátékok 2022 – Aerobikos és kajakos arany Birminghamben

Tizenkilenc aranyérmet osztottak ki az egyesült államokbeli Birminghamben zajló Világjátékokon kedden. Ebből a magyarok kettőt szereztek meg, előbb a kajakpályán, majd az aerobik versenyek helyszínén szólt a magyar himnusz. Magyarország az éremtáblázat második helyéről várja a folytatást.

Aranyérmes lett az aerodance csoport. A magyarok mögött a románok zártak másodikként, az azerieké lett a bronz. Az aranyérmes csoportot Farkas Balázs, Hajdú Kata, Lőcsei Zoltán, Makranszki Anna, Ruzicska Vanessza, Ökrös Janka, Simon Zsófia, Szöllősi Panna alkotta. „Nagyon sokat dolgoztunk ezért a Világjátékok-győzelemért. Hálás vagyok mindenkinek, hiszen mind a nyolcan kihoztunk mindent magunkból. És ez nem csupán a játékokra vonatkozik, hanem az egész felkészülésre" – mondta Farkas Balázs.

Aerobik vegyespárosunk minimális különbséggel lemaradt az aranyról. A Bali Dániel és Mazács Fanni duó 20.600 pontot kapott döntős produkciójára, míg a győztes brazil Lucas Barbosa, Tamires Silva páros 20.650 ponttal zárta a finálét.

Az aerobik versenyekkel párhuzamosan ugyanazon a helyszínen mutathatták be gyakorlataikat a ritmikus gimnasztikázók. Itt magyar szempontból sporttörténelmi siker született. Pigniczki Fanni ugyanis kétszer is dobogóra állt. (A Világjátékokon minden szeren eredményt hirdetnek). Az MTK Budapest versenyzője karika, illetve labdagyakorlata ért egy-egy bronzot. „Ezt még most sem merem elhinni. Sportpályafutásom, sőt a magyar ritmikus gimnasztika történetében fontos mérföldkő ez a Világjátékok. Mindkét gyakorlatom lehetett volna még jobb, de ne legyünk telhetetlenek" – összegzett boldogan Pigniczki Fanni, aki az első magyar rg-s, aki olimpiára és Világjátékokra is kijutott.

A kajakos Kiszli Vanda a rövid táv után a klasszikus maratoni távon is aranyérmes lett. Az Atomerőmű Sportegyesület hatszoros világbajnoka a dán Cathrine Rask-kal haladt sokáig az élen, végül az utolsó futásnál lehagyta, és megszerezte második aranyérmét. Az eredményhirdetés után kiderült, hogy Kiszli Vanda lesz „A nap versenyzője" a Világjátékok 5. napján.

„Meglepett, hogy engem választottak a nap versenyzőjének, ezen a napon is több bajnokot avattak a játékokon. Örülök, hogy a klasszikus maratoni számban is győztem, tetszett ez a felhajtás, különdíj átadásnál. Nem vagyok hozzászokva, hogy autógrammokat osztogatok, és nagyszínpadra szólítanak" – mondta Kiszli Vanda.

Csikós Zsóka ezúttal negyedik lett, a férfiaknál Noé Bálint pedig a 12. helyen végzett. A mezőnynek volt még egy magyarja: Gyökös Lajos japán színekben, a 10. helyen zárt.

A Világjátékokon eddig 61 ország versenyzői szereztek érmet. A magyarok a németek mögött 10 arannyal, 6 ezüsttel és 7 bronzzal az éremtáblázat 2. helyén állnak.

Fotók: Freschli József