Vargáné Andrejkó Edina: Büszke lehet a magyar sporttársadalom a rijádi sikerekre

Készült2023-10-30

Vargáné Andrejkó Edina: Büszke lehet a magyar sporttársadalom a rijádi sikerekre

Sikeres és eredményes Küzdősportok Világjátékát zárt a magyar küldöttség Rijádban. A szaúd-arábiai fővárosban 120 ország 1500 versenyzője indult, köztük 18 magyar, akik 6 aranyat, 2 ezüstöt és 4 bronzérmet szereztek. Vargáné Andrejkó Edina csapatvezető szerint Magyarország ezúttal is bizonyított.

„Nyolcvanhét ország sportolói szereztek érmet, a magyarok a 12 dobogós helyezéssel az élbolyban végeztek, hiszen tizedikek lettek, így kifejezetten sikeres volt a csapat szereplése” – mondta a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) főtitkára.

„A Küzdősportok Világjátékán olimpiai és nem olimpiai sportágak versenyzői indultak. Mivel az NVESZ jó kapcsolatot ápol a Magyar Olimpiai Bizottsággal is, szerettük volna, ha a magyar csapatban is lett volna vívó, ökölvívó, judós, tekvondós vagy karatés, de különböző okokból ez nem valósult meg. Vagy nem szereztek kvótát az egyes sportágakban, vagy más versenyekre koncetráltak, a karate esetében pedig a hazai rendezésű világbajnokság az pont egybeesett a rijádi seregszemlével. A budapesti vb eredményeit Szaúd-Arábiából is nyomon követtük, és szurkoltunk a magyaroknak” – tette hozzá a sportvezető, aki beszámolt arról is, hogy a magyar csapatot a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága támogatta, az NVESZ pedig a hazai és a kinti koordinációt látta el.

„Az NVESZ elnökének, dr. Mészáros Jánosnak külön kitétele volt, hogy a delegációval utazzon orvos. Az egészségügyi hátteret dr. Toman József, a Sportkórház Válogatott Kereteket Ellátó Szolgálat (OSEI-VKESZ) főorvosa biztosította, ezenkívül az NVESZ-elnökség, illetve az iroda egy-egy fővel segítette a csapatot, és volt egy kétfős médiastáb is.” – számolt be a csapatvezető.

Vargáné Andrejkó Edina hangsúlyozta, az NVESZ-tagszervezeteinek sportolóin kívül savate-os és pankrátor is képviselte a magyar színeket, nekik is igyekeztek megadni a csapatirodai támogatást. „A kitűzött cél az volt, hogy lehetőség szerint a legtöbb sportágban legyen dobogós helyezés, ez gyakorlatilag sikerült, muaythai-ban is közel volt Nardelotti Ajsa ehhez. Büszke lehet a magyar sporttársadalom ezekre az eredményekre. Kiemelni nem szeretnék senkit, mindenki megvívta a maga harcát a sikerért. A delegáció egyetlen paraversenyzője azonban mindenképp külön szót érdemel. Simon Dániel szkanderos ugyanis két érmet szerzett.”

Az éremtáblázat élén Ukrajna végzett, megelőzve Szaúd-Arábiát és Kazahsztánt.