SAJTÓKÖZLEMÉNY – Európa-bajnoki bronzérmes a női páros, Balázs Gábor az Európai Darts Tanács tagja lett

Készült2024-09-30

SAJTÓKÖZLEMÉNY – Európa-bajnoki bronzérmes a női páros, Balázs Gábor az Európai Darts Tanács tagja lett

Újabb világverseny, újabb érem: szombaton ért véget a WDF Európa-bajnokság Somorján, amelyen a Bogár Alexandra, Tekauer Gréta duó harmadik helyen végzett. 

Az esemény pénteki napján a kettős négy győzelmet szerzett, a legjobb négy között végül a holland Noa-Lynn van Leuventől és Aletta Wajertől kapott ki. A spanyolok és a svédek elleni döntő leges mérkőzések bizonyítják: a magyar lányok éles helyzetben, nyomás alatt is képesek jó teljesítményre, mindkét csatát hátrányból fordították meg. A 16 közé jutásért az Egyesült Királysághoz tartozó jersey-i Hope Hopwood, Donna Le Clercq kettős ellen pedig volt egy egészen parádés kiszállásuk is: 259-en állt a magyar duó, amikor Bogár 99-cet dobott. Ezután riválisaik következtek, ám nem tudtak 200 alá jönni, Tekauer pedig a férfi mezőnyben is magasnak számító 160-ról befejezte a leget, ezzel pedig a mérkőzést is.

„Még nem dolgoztam fel a sikert. Nagyon jól éreztem magam egész nap, de eleinte azért küzdöttem magammal, hiszen nem vagyok hozzászokva a páros játékhoz, nehezebben találtam a ritmust. A végére azonban összerázódtunk Grétával, mindketten meg tudtuk oldani, amit kellett” – nyilatkozta Bogár Alexandra az eredményhirdetés után.

„Szerintem is remek verseny volt, amikor nekem nem jött ki jól a dobás, Lexi kisegített, és ez fordítva is igaz volt” – tette hozzá Tekauer Gréta.

Magyarországot a férfiaknál Csóka András, Jehirszki György, Kovács Patrik és Major Nándor képviselte – csapatban veretlenül jutottak tovább a csoportkörből, ami szintén kiváló eredmény, ám sajnos az egyenes kieséses szakaszban döntő legben búcsúztak Dánia ellen. Egyéniben Jehirszki György jutott a legtovább, a legjobb 16 között zárta a tornát, a walesi Mark Challengertől kapott ki 4–2-re.

A nőknél Bogár Alexandrán és Tekauer Grétán kívül Erdei Nóra és a két évvel ezelőtt egyéni bronzérmes Ihász Veronika indulhatott, nekik ezúttal nem jött ki jól a lépés a rendkívül sűrű mezőnyben.

Kövesdi Andrea szövetségi kapitány elmondta: büszke az egész válogatottra, a női párosverseny pedig feltette a koronát az egész hétre. Balázs Gábor, a Magyar Darts Szövetség elnöke azt emelte ki, hatalmas siker, hogy a csapat minden világeseményről éremmel tér haza 2019 óta.

„Kicsit azért sajnálom, hogy a férfi csapatunk nem jutott tovább, nagyon biztató volt a játékuk. Remélem, a következő eseményeken is folytatódik a sorozat, sűrű időszak áll előttünk” – fogalmazott.

A látványosan fejlődő, egyre eredményesebb magyar darts és a jól működő szakmai javaslatok miatt Balázs Gábort beválasztották az újonnan megalakult Európai Darts Tanács elnökségébe. A legjobb magyarok következő nagy meméretése a sporttörténeti jelentőségű, hazai rendezésű WDF World Masters lesz, amely október 9-13-ig zajlik majd a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban.

Forrás: Magyar Darts Szövetség