Remekeltek a magyarok a maraton kajak-kenu Európa-bajnokságon

Készült2023-07-17

Remekeltek a magyarok a maraton kajak-kenu Európa-bajnokságon

A négy napos kontinensviadal összesített éremtáblázatán a legelső helyen végezhettek a magyarok, köszönhetően a nyolc arany-, hat ezüst- és öt bronzéremnek.

Csütörtökön megkezdődött a 2023-as ifjúsági, U23 és felnőtt maraton Európa-bajnokság a horvátországi Slavonski Bródban. Magyar szempontból jól sikerült az első nap, hiszen 2 arany-, 2 ezüst, és 1 bronzéremmel zártak versenyzőink a 3,4 kilométeres számokban. A női kajak egyesek rövidkörös versenyében az ötszörös Európa-bajnok, címvédő Kiszli Vanda nyert. Az ifjúságiaknál a Kis-Batka Imola sérülten is győzni tudott a női kenu egyesek maratoni versenyén. Czéllai-Vörös Zsófia a véghajráig harcban volt a dobogóért, végül azonban a negyedik helyen ért célba.

Férfi kajakban a nagy létszámú mezőny miatt két előfutamot is rendeztek. Sellyei Csanád és Péli Zalán egyaránt a második előfutamba kapott beosztást, ahonnan Sellyei a harmadik, Péli pedig a hatodik helyen került be döntőbe. A délutáni fináléban aztán Sellyei volt az, aki egy darabig tudott haladni az élmezőnnyel, végül az ötödik helyen fejezte be a versenyt. Péli Zalán kilencedikként ért célba.

Férfi kenuban Laczó Dánielnek és Zsidai Máténak szoríthattunk. Az érmekért folyó csatába egyikőjük sem tudott beleszólni, Laczó a hetedik, Zsidai pedig a kilencedik helyen végzett. A nőknél Molnár Csenge nyolcadik, Hegedűs Karolina pedig kilencedik lett. 

Csütörtöki nap folyamán további ifjúsági számokat is rendeztek. Még délelőtt a női kenu egyesek döntőjével indult a program, benne Kis-Batka Imolával és Kis-Batka Iringóval. A 11,8 kilométeres verseny során a magyar testvérpár remekül kezdett. Imola a verseny során szerzett sérülésével is hatalmas előnnyel tudott győzni, míg testvérének a harmadik helyet sikerült behúznia.

Ifjúsági női K-1 rövidkörön Kmetyó Klaudia a második helyen végzett. Az UTE versenyzője a brit Greta Roeser mögött ért célba, míg a szám másik magyar indulója, Szerafin Zsófia ötödik lett.

A fiú kenusoknál sem maradtunk érem nélkül. C-1 15,4 kilométeren Pluzsik Mihály, a spanyol Dario Sanchez és a lengyel Krystian Kubica társaságában lépett el a többiektől. A három kenus az utolsó futószakaszt követően szakadt szét, Sanchez bírta a legjobban a hajrát, Pluzsik mögötte 15 másodperccel lemaradva ért be a második helyen. 

Fiú kajak egyes rövidkörön délelőtti előfutamokból mind Kékesi Árpád, mind Konyecsni Milán továbbjutott. A délutáni döntőben is minden tőlük telhetőt megtettek, Kékesi a negyedik, a Konyecsni pedig az ötödik helyen fejezte be a 3,4 kilométeres versenyt. 

A horvátországi ECA Maraton Európa-bajnokság utolsó napján sem szűkölködtünk a szép eredményekben. A zárónapon kétszer is felcsendült a magyar himnusz, ugyanakkor a hatalmas hőség miatt a női kajak párosok távját a futam közben, a fiúkét pedig a rajt előtt lerövidítették a szervezők. A hölgyeknél így is kettős magyar győzelem született, Csengeri Evelin és Sinkó Panna egysége első, míg Rugási Csilla és Csépe Panna duója a második helyen ért célba. A férfiaknál Boros Adrián és Kolozsvári Brúnó párosa a dobogó harmadik fokára állhatott fel. . A Péli Zalán, Márialigeti Áron duó is minden dicséretet megérdemel, a fiúk ugyanebben a futamban a hatodik helyen csaptak célba.

Még délelőtt férfi C-2 22,6 kilométeren is két egységnek szoríthattunk. Simon Sebestyén Uhrin Dáviddal, Zsidai Máté pedig Gilányi Zsolttal térdelt össze. A két spanyol és a lengyel egység megközelíthetetlen volt, és az ukrán hajó is a fiúk előtt tudott maradni, így a Simon, Uhrin páros az ötödik, míg a Zsidai, Gilányi duó a hatodik helyen zárt.

Az ifjúságiaknál született magyar siker, Kékesi Árpád és Zemen Dániel óriási hajrával aranyérmet nyert K-2 22,6 kilométeren. A végletekig kiélezett csatában alig több, mint egy másodperc döntött az aranyérem sorsáról. A Kékesi Árpád, Zemen Dániel és az Iváncsó Tamás, Nyíri Donát alkotta párosok a két spanyol egységgel egy bolyban haladva küzdöttek a dobogós helyekért. Az utolsó futószakasznál is még harmadik, negyedik helyen haladtak, azonban a Kékesi, Zemen duónak sikerült ritmust váltania, a hajrában megelőzték mindkét spanyol hajót, így a dobogó legfelső fokára állhattak fel. Az Iváncsó, Nyíri páros is közel volt az éremhez, ők végül a negyedik helyen zártak a 17 fős mezőnyben.

A magyar csapat szenzációsan teljesített a csütörtöktől vasárnapig tartó Európa-bajnokságon, amit az is bizonyít, hogy az összesített éremtáblázat élén végeztünk 8 arany-, 6 ezüst- és 5 bronzéremmel.

 

Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség