Magyar sikerek az Európai Egyetemi Játékokon

Készült2024-07-23

Magyar sikerek az Európai Egyetemi Játékokon

Az idei Európai Egyetemi Játékokon (EUG), melynek Debrecen és Miskolc közösen adott otthont július 12-24. között, jelentős magyar sikerek is születtek az olimpián nem szereplő sportágakban is. A magyar csapat, melyet 22 egyetem több mint 550 sportolója képviselt, kiemelkedő eredményeket ért el.

Az esemény megnyitóján kiemelték a sport és a közösségépítés fontosságát. Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a MEFS elnöke és Adam Roczek, az EUSA elnöke mindannyian hangsúlyozták a sport értékeit és az összetartozás érzésének erősítését.

 

Kick-Box

A kick-box-nak Miskolc adott otthont, ahol négy szakágban mérették meg magukat a sportolók: pointfighting, kick-light, full-contact és K1. A verseny jól szervezett és hangulatos volt, melynek létrejöttében a Magyar Kick-box Szövetség is nagy szerepet vállalt, többek között a felszerelések és a bírók biztosításával.

Az éremtáblázaton Magyarország végzett az élen, Horvátországot és Törökországot megelőzve. Összesen 13 ország 127 versenyzője vett részt a tornán, ahol a 26 magyar egyetemista 13 különböző egyetemet képviselt. A versenyzők összesen 27 érmet szereztek: 7 arany, 9 ezüst és 11 bronz.

A verseny kiemelkedő magyar eredményei:

Pointfighting:
Férfiak:
63 kg: 1. Bozók Szabolcs, 2. Száraz Gergő
74 kg: 1. Maruscsák László
84 kg: 2. Szmolek Emánuel
+84 kg: 3. Bondár Dávid és Bálint Zoltán

Nők:
55 kg: 2. Karácsondi Réka
+65 kg: 3. Török Dóra

Kick-light:
Férfiak:
63 kg: 1. Száraz Gergő, 3. Bozók Szabolcs
74 kg: 3. Maruscsák László
84 kg: 2. Szmolek Emánuel
+84 kg: 3. Bálint Zoltán

Nők:
55 kg: 3. Karácsondi Réka
+65 kg: 3. Zsíros Annamária

Full-contact:
Férfiak:
75 kg: 2. Tóth-Szabó Vilmos
86 kg: 1. Petrovics Péter

Nők:
56 kg: 2. Szeleczki Lilla
+65 kg: 1. Kovács Laura Fanni, 2. Tímár Boglárka

K1:
Férfiak:
67 kg: 1. Rehák Márk, 2. Forgó Zalán
81 kg: 3. Gondos Gergely és Tóth Bendegúz

Nők:
56 kg: 2. Nagy Zsófia
60 kg: 3. Boldizs Nikolett
65 kg: 1. Gera Zorka

Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szövetség elnöke, a szervezet honlapjának elmondta: “A küzdelmek szakmailag változó színvonalat hoztak, hiszen volt olyan súlycsoport, ahol a felnőtt világranglista első három helyezettje itt volt, ugyanakkor akadtak gyengébb kategóriák is. De tudomásul kell venni, hogy ez egy ilyen verseny. Az eredményeket tekintve örömteli, hogy a magyarok jeleskedtek, és jó érzés, Európa itt megjelent egyetemista kick-boxosainak a jelentős részét a mieink tették ki. Ez azt mutatja, hogy sportolóink fontosnak tartják, hogy egyéb területeken is képezzék magukat, és gondolnak a későbbi életükre. Meggyőződésem, hogy ez jó az egyénnek is, de jó az egész hazai kick-boxnak is. Egyúttal köszönetemet szeretném kifejezni az egyetemeknek és főiskoláknak, hogy támogatták, támogatják a náluk tanuló kick-boxos fiatalokat”

 

Sakk

A Miskolci Egyetem felújított könyvtárában rendezték meg a sakkversenyeket, ahol a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, az Óbudai Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem hallgatói képviselték Magyarországot. Az Európai Egyetemi Játékok keretében 11 európai országból érkeztek résztvevők, összesen 20 egyetemről.

Az első három nap során a rapid versenyek zajlottak. A rapid open kategóriában a magyar csapatok közül a Budapesti Gazdasági Egyetem végzett a legelőkelőbb helyen, 10 ponttal lett 7., női rapid kategóriában a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem csapata 10,5 ponttal az első helyen végzett, megszerezve ezzel az aranyérmet.

A záró napon az open és a női blitz versenyekre került sor. A blitz open kategóriában a legjobb magyar eredményt a Budapesti Gazdasági Egyetem érte el az 5. hellyel, 10,5 ponttal. A női blitz kategóriában a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata ezüstérmet, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem csapata pedig bronzérmet szerzett.

 

Az eredmények összefoglalva:

Rapid open: Budapesti Gazdasági Egyetem – 7. hely (10 pont)

Rapid női: Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem – 1. hely (10,5 pont)

Blitz open: Budapesti Gazdasági Egyetem – 5. hely (10,5 pont)

Blitz női: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – 2. hely (8,5 pont), Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem – 3. hely (8 pont)

A versenyen a magyar egyetemek közül a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem csapata szerepelt a legjobban, egy arany- és egy bronzéremmel, míg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egy ezüstérmet szerzett.

 

Az elért eredmények bizonyítják, hogy a magyar egyetemista sportolók nemcsak itthon, hanem nemzetközi szinten is megállják a helyüket. A résztvevők, a szervezők és minden közreműködő áldozatos munkájának köszönhetően az idei Európai Egyetemi Játékok felejthetetlen élményt nyújtottak mindenki számára.

Forrás: www.eug2024.eu, www.kick-box.hu, www.mefs.hu

Képek: EUG2024, Magyar Kick-Box Szövetség