Két magyar sportmászó képviseli hazánkat a berni világbajnokságon

Készült2023-08-03

Két magyar sportmászó képviseli hazánkat a berni világbajnokságon

Tusnády Nimród és Vályi Gergő először indulhat a felnőttek között a sportmászó világbajnokságon

Augusztus 01-12 között a svájci Bernben rendezik az IFSC Sportmászó Világbajnokságot. Amellett, hogy ez az év legfontosabb sportmászó eseménye, egyben az első állomása a jövő évi párizsi olimpiára vezető kvalifikációs sorozatnak. A magyar színeket két kiváló magyar sportmászó, az ifjúsági Európa-bajnok Vályi Gergő, valamint az Európa Játékokon 10. helyet elért Tusnády Nimród képviseli Bernben.

Mindketten boulder és nehézségi versenyszámban állnak rajthoz, valamint a két szám kombinációjában is, amely a párizsi olimpia programjában is így szerepel majd. Tokióban még egyetlen kombinált formátumban indultak a mászók, amely mindhárom versenyszámot, a bouldert, a nehézségit és a gyorsmászást ötvözte. Párizsban már egyel igazságosabb formában zajlanak majd a versenyek, hiszen külön veszik a gyorsmászást, ahol végre kiteljesedhetnek a specialisták, a kombinált számban pedig csak a boulder és a nehézségi marad. Ezért fontos most a két magyar sportmászó számára, hogy a kombinált boulder és nehézségi számban felmérjék erejüket a világelithez képest. A mostani világbajnokságon csak az első három helyezett szerez azonnali kvótát az olimpiára. A sportág szabályai szerint minden sportoló saját magának szerzi a kvótát, országonként és nemenként pedig maximum 2-2 fő indulhat.

Tusnády Nimród (Fotó: MOB Média)

A kombinált versenyszámban Párizsba is csak 20 női és 20 férfi sportmászó juthat ki az egész világról, így a magyar részvétel esélye jövőre marginális. A korábban megkezdett sportszakmai munka azonban hosszabb távú célok mentén zajlik, elsődleges fókuszban a 2028-as Los Angeles-i játékokkal. A 18 éves Vályi Gergő és Tusnády Nimród számára a berni felnőtt világbajnokságnál is fontosabb lesz az augusztus 18-án kezdődő szöuli ifjúsági VB, ahol életkoruk miatt idén utolsó alkalommal vehetnek részt. Itt már a sérüléséből felépült Radics Attila is csatlakozik hozzájuk.

A hazai sportmászás dinamikusan fejlődik és egyre nagyobb figyelmet kap, jól mutatják ezt az elmúlt időszakban történt pozitív változások. A Honvédelmi Minisztérium sportállamtitkárságának köszönhetően már jelentősebb állami támogatásban részesül az olimpiai sportág, mint eddig, amely nagymértékben segíti a szakmai munkát. A Tehetség Plusz Program keretében egyéni támogatásban részesül az egyik legtehetségesebb fiatal hazai sportmászó, az ifjúsági Európa-bajnok Vályi Gergő, a sportág pedig jövőre bekerül a Héraklész Programba.

Vályi Gergő (Fotó: IFSC)

A sportmászó világbajnokság döntőit minden versenyszámban az Eurosport csatornán láthatják élőben.

Kislexikon:

Sportmászás: 2020 óta olimpiai sportág. A sziklamászás versenyszerű formája, jellemzően épített műfalakon. Három versenyszám van, ezek a boulder, a nehézségi valamint a gyorsmászás. A bouldernél négy méter magas falakon, kötélbiztosítás nélkül kell nehéz, jó koordinációt és egyensúlyérzéket erővel ötvöző mozdulatsorokat végrehajtani. A versenyzők esetleges esését a fal lábánál lévő matrac tompítja. Gyorsmászásnál egy sztenderd, 15 méter magas falon kiépített útvonalon másznak fel kötélbiztosítással, itt kizárólag a gyorsaság számít, ki ér fel leghamarabb. Ez a mászók 100 méteres sprintje. Az út fogásai a világ minden gyorsmászó falán milliméterre pontosan ugyanott helyezkednek el, így az idők összemérhetők. A nehézségi mászás a „királykategória”, amely a legközelebb áll a természetes sziklákon zajló sportmászáshoz. Versenyenként és helyszínenként eltérő típusú műfalakon, mindig más utakat építve rendezik, ahol a mászók kötélbiztosítással másznak. Az elért eredmény erősen függ az mászóút építőjének stílusától is, hogy az mennyire áll közel a versenyzőéhez, tehát az adaptáció kulcsfontosságú. A sorrendet az dönti el, hogy ki milyen magasra jut.

Forrás: Pintér László/MHSSZ Sajtó