Két magyar maratoni kajak-kenus kvóta a Világjátékokra

Készült2021-10-26

Két magyar maratoni kajak-kenus kvóta a Világjátékokra

Nyilvánosságra hozták a jövő évi világjátékokon debütáló maraton kajak kvalifikációs listáját. A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) tájékoztatása szerint 23 ország versenyzői indulhatnak majd az egyesült államokbeli Birminghamben megrendező eseményen – olvasható a kajakkenusport.hu-n.

A maraton kajak egyébként 2013-as kolumbiai világjátékokon bemutató számként már szerepelt a programban. A jövő évi birminghami regattán a női és férfi K-1 már hivatalos versenyszámként debütálhat a nem olimpiai számok legrangosabb eseményén.

A kvótákat a Pitesti-en megrendezett maraton világbajnokság eredményei alapján osztotta ki az ICF. Négy kontinens, 23 országa képviselteti majd magát, egyedül Óceánia nem tud sportolókat delegálni világjárvány okozta korlátozások miatt.

Férfi és női kajakban is nemzetenként egy versenyzőt lehet indítani, ők azonban a rövidkörös és a klasszikus távon is elindulhatnak. A maraton világbajnokságon Magyarország mindkét nemben megszerezte a kvótát, csakúgy mint Dél-Afrika, Spanyolország, Japán és Dánia.

Kadler Viktor maraton vezetőedző elmondta, a válogatási elvek alapján jelenleg Kiszli Vanda és Boros Adrián áll a legközelebb a részvételhez, azonban a jövő szezon elején még lesz egy válogató, és egy szétlövés is, ha a két említett versenyző közül valamelyikük nem nyeri meg a válogatót.

A Világjátékok maraton kajakversenyeit egyébként a festői Oak Mountain State Parkban rendezik majd, Birminghamtől 30 kilométerre délre. Ez Alabama legnagyobb állami parkja. A rövidtávú versenyek július 11-én, hétfőn, a klasszikus hosszútáv pedig a következő napon, július 12 -én lesz.