Így állt össze a rijádi magyar csapatiroda

Készült2023-10-30

Így állt össze a rijádi magyar csapatiroda

A Nemzeti Versenysport Szövetségnek (NVESZ) már komoly rutinja van abban, hogy hogy kell egy nemzetközi, több sportágat felvonultató eseményen a magyar csapatot mozgatni, kiszolgálni. Vargáné Andrejkó Edina NVESZ-főtitkár csapatvezetőként segítette a magyar delegációt a rijádi seregszemlén. Mögötte  egy ötfős egység dolgozott a szaúdi fővárosban.

Nagyobb sérülés nélkül megúszta a magyar csapat a rijádi szereplést. Mivel küzdősportokról beszélünk, ez kifejezetten szerencsésnek mondható. A küldöttség egészségügyi hátterét dr. Toman József, a Sportkórház Válogatott Kereteket Ellátó Szolgálat (OSEI-VKESZ) főorvosa biztosította.

„A világjátékokra való felkészülés már jóval az esemény előtt megkezdődött. Ehhez jó alapot adtak a Sportkórházban elvégzett szűrések, az edzők körében lezajlott kérdőíves felmérések. Rijád nem volt magas kockázatú helyszín, nem kellett semmilyen védőoltás, ugyanakkor nem volt pontos képünk például az itteni víz minőségéről, ezért a válogatott tagjait arra kértük, hogy fogyasszanak probiotikumot a kiutazás előtti időszakban, ez végül is eredményre vezetett, hiszen különösebb gyomorbél-fertőzés nélkül megúsztuk a kint tartózkodást”

Varga Istvána Magyar Tradicionális Kungfu és Wushu Szakszövetség elnöke, egyben a Nemzeti Versenysport Szövetség elnökségének tagja.

„Sikeres multisport eseményen vagyunk túl. A sikeres Világjátékok Csapat mögött egy jól működő háttérstáb dolgozott, amelyben örömmel vettem részt. Fontos volt a támogatás, amit ez a háttércsapat tudott biztosítani a teljes delegációnak. A saját sportágam, a wushu küzdelmei a nem olimpiai sportok világversenyéhez hasonlóan itt is láthatóak voltak.”   

Nagy Dóra Csillasportszervezési és nemzetközi koordinátor világjátékokhoz kötődő tevékenysége már jóval a kiutazás előtt megkezdődött. „Az adminisztrációs feladatokon túl ruhapróba, eskütétel, és a kiutazás előkészítése, ezek mind-mind fontos munkafolyamatok voltak. A helyszínen pedig igyekeztünk minden csapattagnak segíteni, szurkoltunk a versenyeken, mindehhez társult az átlagosnál jóval kevesebb pihenés, de az eredményeket végignézve, megérte.”

A rijádi magyar csapatirodát egy kétfős média stáb tette teljessé: Szalmás Péter fotós és Bányász Árpád újságíró gondoskodott a napi szintű tudósításokról.