Furkó Kálmán tiszteletére rendeznek emlékversenyt szeptemberben Szolnokon

Készült2022-07-25

Furkó Kálmán tiszteletére rendeznek emlékversenyt szeptemberben Szolnokon

Szeptember 10-én Szolnokon rendezik meg a 37. Szolnok Kupa-I. Shihan Furkó Kálmán emlékversenyt. A súlycsoportos gyermek, serdülő, ifjúsági, junior, felnőtt A kategóriás knock-down kumite és kata Európa-bajnokságra az eddigi nevezések alapján 26 országból mintegy 600 versenyzőt várnak - közölte Shihan Brezovai Sándor, a Magyar Tradicionális Kyokushin Karate Szövetség elnöke Szolnokon sajtótájékoztatón.

A sajtótájékoztató elején Furkó Kálmán ezredesre, ejtőernyősre, a magyar kyokushin karate egyik megalapítójára a jelenlevők sintó szertartással emlékeztek.

Shihan Brezovai Sándor (7. dan), aki a verseny főszervezője is, elmondta: a rendezvénnyel Shihan Furkó Kálmán örökségét és az általa örökül hagyott Szolnok Kupákat kívánják tovább vinni. Kiemelte az utánpótlás-nevelés fontosságát. "Sarkosság és fegyelem jellemzi ezt a stílust, udvariassággal kezdődik és végződik" - fogalmazott. A cél "önmagunk legyőzése", nem világbajnokokat, kiváló embereket akarnak nevelni, akik tovább viszik ezt a tanítást - mondta.

Hozzátette: a versenyre 11 stílus szervezet sokmilliós versenyzői táborából hívtak versenyzőket. A regisztráció szeptember 9-én lesz, ezen a napon délután Furkó Kálmán tiszteletére emlékművet is avatnak a Shihan dojojánál, a faház előtt, ahol edzéseket tartott. Szeptember 10-én délelőtt a verseny formagyakorlatokkal, a küzdelem selejtezőivel kezdődik, délután lesznek a középdöntők. A versenyre érkezik Furkó Kálmán barátja, Szatosi Jui, a Kyokushinkaikan Jinshin Dojoból és szeptember 11-én, vasárnap, szemináriumot tart. Üzenetét, amelyben méltatta Furkó Kálmánt, levetítették a sajtótájékoztatón.

Az eseményen özv. Shihan Furkó Kálmánné Marczis Judit elmondta: majdnem harminc Szolnok Kupát rendezett férjével. Kiemelte, a szeptemberi versenyt úgy kell rendezni, hogy méltó legyen Furkó Kámán emlékéhez.

Borbás Zoltán, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei közgyűlés alelnökének szavai szerint Furkó Kálmán tiszteletreméltó hagyatékának egyre nagyobb értéke van a világban. A fiatalok olyan útravalót kapnak, amely jelentős értékkel bír. Furkó Kálmán örökségét felbecsülhetetlennek nevezte.

Rusvai Károly szolnoki önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy Szolnok a sportok városa, a kyokushin karate egyik hazai fellegvára is. Évtizedek óta a legjobbak között "nevezik" Szolnok karatékáit. Szavai szerint a karate egy életforma, fizikailag és erkölcsileg is tartást ad az embereknek. Arra buzdított mindenkit, hogy látogasson el a versenyre.

Kormányos Sándor, a Csongrád-Csanád megyei közgyűlés tagja felolvasta Gémes Lászlónak, a Csongrád-Csanád megyei közgyűlés elnökének levelét, amely szerint Furkó Kálmán, a magyarországi kyokushin karate egyik alapítójaként elévülhetetlen érdemeket szerzett. Halála előtt röviddel Szentesen a karate utánpótlás fiataljait buzdította, számos terve volt még. Az emlékére rendezett verseny méltó módon ápolja örökségét.

Shihan Somogyi Zsolt, a verseny főbírája azt mondta, hogy a versenyen felkészült versenyzők tradicionális kyokushin küzdelmeit is láthatják majd a látogatók, kemény küzdelmeket várnak.

Furkó Kálmán, a Magyar Honvédség nyugállományú ezredese, aki a világon negyedikként szerzett 8. mesterfokozatot (dant) 2021. augusztus 3-án hunyt el 74 éves korában.