Elhunyt Furkó Kálmán

Készült2021-08-03

Elhunyt Furkó Kálmán

Elhunyt Furkó Kálmán, a magyar karate egyik alapítója.

 

Hetvennégy éves korában elhunyt Furkó Kálmán, a Magyar Karate Szakszövetség alelnöke, a magyar Kyokushin karate egyik megalapítója, a Magyar Honvédség nyugállományú ezredese, a “magyar szamuráj”.

Furkó Kálmán életével és munkásságával a magyar harcművészeti életben felbecsülhetetlen jelentőségű örökséget hagyott maga után.

Furkó Kálmán életútja:

Shihan Furkó Kálmán Nyírbátorban született 1947. január másodikán. Érdemei elévülhetetlenek, hogy a Kyokushin nemcsak megvetette lábát Magyarországon, hanem a legnépszerűbb távol-keleti harcművészeti ággá fejlődött. Középiskolás korában még az atlétika állt érdeklődése középpontjában, súlylökőként, kalapácsvetőként ért el eredményeket. Érettségi után első nekifutásra nem vették fel a Testnevelési Főiskolára, s mivel vasútgépészeti technikumot végzett, a szakmájában helyezkedett el a MÁV-nál. Egy esztendő múltán előfelvételit nyert a TF-re, és Egerbe, a felderítőkhöz vonultatták be katonának. Akkor döntötte el, egyszerre lesz testnevelő tanár és katonatiszt. Honvédségi ösztöndíjasként végzett a főiskolán, ám bármennyire is szeretett volna Szolnokra kerülni, Vácra vezényelték. Még főiskolás korában kötött szorosabb ismeretséget a cselgánccsal, majd a karatéval. Váci katonatisztként is hetente visszajárt az Alma-materben megtartott cselgáncs edzésekre, így résztvevője volt 1972-ben a Mészáros Attila vezette első Kyokushin tréningeknek. Az elsők között vett részt külföldi versenyeken, 1976-77-78-ban Krakkóban, 1977-ben Pozsonyban lépett tatamira. Még ebben az esztendőben (október 24-én), Szolnoki LTE néven megalakította saját klubját, majd az első nyári nemzetközi edzőtáborban (1978) sikeres vizsgát tett az első dan övfokozatra.

Meghívottként szerepelt az 1979-es tokiói világbajnokságon. Ekkor találkozott először Masutatsu Oyamával, az alapítóval. Az állandó edzés, gyakorlás eredményeként 1980-ban a második, 1983-ban az I. IBUSZ Oyama Kupát követő szolnoki övvizsgán Oyama mester előtt sikeresen vizsgázott a harmadik danra. Magyarországon először teljesíti az ötvenemberes kumitét. A nagymester több alkalommal is meghívta, 1984-ben lehetősége nyílott a japán karatékákkal való közös tréningekre, hetvenkét napot edzett együtt vendéglátóival, s végül négydanos mesterként tért haza. 1989-ben kapta meg a munkája elismeréseként az ötödik dant, 1998-ban pedig a hatodikat. Később megszerezte a hetediket is, illetve kilenc év kivárás után munkásságával kiérdemelte 2017-ben a nyolcadik dant is.

Mesterként válogatott versenyzők egész sorát nevelte, tanítványai bajnoki címek tucatjait nyerték az elmúlt esztendőkben. Hosszú ideig a Magyar Kyokushin Karate Szervezet elnöke volt, a Magyar Karate Szakszövetség alelnöke és a Magyar Fullcontact Karate Szervezet elnöke. A szolnoki Banzai KKK klubvezetője volt, tagja az Európai és a WKO Világszervezet övvizsgabizottságának, A Kyokushin karate nemzetközileg ismert és elismert képviselője.

A Magyar Honvédség nyugállományú ezredese volt, számos sport és állami kitüntetés birtokosa, elkötelezettsége, munkássága, életútja példa lehet minden sportoló és karatés számára. “A magyar szamuráj” címmel egyórás film készült Shihan Furkó Kálmán életéről és munkásságáról 2007-ben.