Budapesten gyűlnek össze az Európai Unió sportigazgatói

Készült2024-07-03

Budapesten gyűlnek össze az Európai Unió sportigazgatói

2024. július 1-jétől ismételten Magyarország látja el az Európai Unió soros elnökségét. Ennek kapcsán találkoznak egymással júliusban az EU tagállamainak sportigazgatói.

Még június 12-én találkozott az ENGSO az Európai Unió Tanácsának soron következő, magyar elnökségének képviselőivel, hogy megvitassák Magyarország sporttal kapcsolatos prioritásait. Az ENGSO-t Sara Massini főtitkár, Theo Neyenhuis, az EU Tanácsadó Bizottságnak elnöke és Nerijus Tabokas, politikai asszisztens képviselte. A magyar elnökség részéről Liszkai Roland, a Sport Munkacsoport társelnöke volt jelen, aki bemutatta a következő hat hónap prioritásait és céljait.

 

A találkozó során gyümölcsöző eszmecsere zajlott, amely megalapozta a kölcsönösen előnyös együttműködést olyan területeken, mint a nagy sportesemények öröksége, a HEPA keretrendszer és az integritás. Július 11-én és 12-én a magyar elnökség találkozót szervez az EU-s tagállamok sportigazgatóinak, ahol a fentebb említett témák lesznek majd a fókuszban. Az NVESZ részéről az eseményen Oláh Gyárfás, az NVESZ elnökségi-, illetve az ENGSO Végrehajtó Bizottságának a tagja, valamint Vargáné Andrejkó Edina főtitkár vesznek majd részt.

 

A sport területén a magyar elnökség elsősorban az egészséges életmód előmozdítására összpontosít a fizikai aktivitás révén. Különös hangsúlyt fektetve a nagy sportesemények szerepére a sportban való részvétel ösztönzésében, valamint ezek szélesebb társadalmi, kulturális és gazdasági hatásainak feltárására. Az elnökség célja, hogy elfogadja a nagy sportesemények örökségéről szóló tanácsi következtetéseket, összhangban az EU Sport Munkatervének céljaival, hogy növeljék a fizikai aktivitást az egészségeséletmód érdekében.

A fél éves EU-s elnökség Sport Munkacsoport eseményei:

  • Július 11-12.: EU-s sportigazgatók találkozója és gálavacsora
  • Szeptember 23-24.: Nemzetközi konferencia a nagy sportesemények örökségéről
  • Október 1-4.: Az Európai Futball Biztonsági és Védelmi Szakértők Csoportjának találkozója
  • November 26.: Oktatási, Ifjúsági, Kulturális és Sport Tanács