Az Európai Unió sportigazgatóinak ülése: Magyarország Sportügyi Prioritásai

Készült2024-07-12

Az Európai Unió sportigazgatóinak ülése: Magyarország Sportügyi Prioritásai

Az Európai Unió sportigazgatói gyűltek össze Budapesten annak apropóján, hogy július 1-től Magyarország az EU soros elnöke. A találkozón szóba került, hogy hogyan lehetne a nemzetközi sportesemények rendezéséből hosszú távon is a legtöbbet kihozni, különösen a társadalomra gyakorolt hatásaik révén, valamint a sport egészségmegőrző szerepe is. Az NVESZ részéről az eseményen Oláh Gyárfás, az NVESZ elnökségi-, illetve az ENGSO Végrehajtó Bizottságának a tagja, valamint Vargáné Andrejkó Edina főtitkár vettek részt.

Dr. Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár köszöntője után Schmidt Gábor helyettes államtitkár úr ismertette a Sportoló Nemzet Programot. E program célja, hogy a versenysport támogatása mellett a közösségi sportot is erősítse, hiszen az aktív életmód hozzájárul a társadalom egészségéhez és jólétéhez.

A program keretében számos kezdeményezést indult el, melynek célja, hogy minél több ember kapcsolódjon be a sportolásba, függetlenül attól, hogy milyen életkorúak vagy milyen fizikai állapotban vannak. Az államtitkárság kiemelten támogatja az iskolai és az amatőr sportot, hogy már fiatal korban kialakuljon a sport iránti szeretet és elköteleződés.

A program részeként infrastruktúra fejlesztéseket is végeznek, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék a sportolási lehetőségeket. Emellett külön figyelmet fordítanak a hátrányos helyzetű csoportok bevonására is, hogy mindenki részesülhessen a sport jótékony hatásaiból.

Összegzésképpen, Magyarország soros elnöksége alatt a sport területén olyan intézkedéseket kíván előtérbe helyezni, amelyek hosszú távon is pozitív hatással lesznek a társadalomra. A nemzetközi sportesemények rendezésének hosszú távú előnyei és a sport egészségmegőrző szerepe mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy egészségesebb és erősebb nemzet épülhessen.

Kiemeltkép: Sportért Felelős Államtitkárság