Aerobik vb: Parádés siker a Világjátékok előtt

Készült2022-06-27

Aerobik vb: Parádés siker a Világjátékok előtt

A magyar delegáció remekelt a portugáliai Guimaraes-ben rendezett aerobik világbajnokságon. A team ranking versenyben, vegyespárosban és trióban aranyérmet szereztek, e mellett aerodance és csoport versenyszámban ezüst -, míg stepaerobikban bronzérmet nyertek, és ezzel a magyar aerobiksport minden idők legeredményesebb világbajnokságát zárta, ez pedig rendkívül jó előjel a Világjátékok előtt.

“Még mindig nem ocsúdtunk fel ebből az egészből… a kezdetektől tagja vagyok, sőt alapítója az aerobik szakágnak, de eddig ehhez foghatót nem tapasztaltunk, legutóbb 1998-ban sikerült világbajnoki címet nyerni. Bár a sikernek voltak jelei, a most révbe érő társaság nemcsak remek sportolókból áll, hanem elképesztően szorgalmasak is. Ha ehhez hozzáteszem, hogy amatőr sportolókról van szó…tényleg hihetetlen”- kezdte értékelését Sinkó Andrea, az aerobik szakág vezetőségi tagja. A nemzetközi bíróként is tevékenykedő szakember hozzátette: a korábbi években is remekeltek a felnőttek, hiszen Európa-bajnoki címek, világbajnoki érmek, Világkupa-elsőségek is voltak, de ezzel a szerepléssel végleg beírták magukat a sportág hazai történetének nagykönyvébe. A válogatott egyik edzőjeként külön kiemelte Bali Dániel teljesítményét:

“Dani lett a legeredményesebb a mostani világbajnokságon, emellett sportemberi nagyságáról is tanúbizonyságot tett, hiszen az egyéni indulásról lemondott azért, hogy párosban, trióban és csoportban versenyezzen. Ezekben a számokban veszünk majd részt a Világjátékokon, és mivel egy sportoló maximum három kategóriában szerepelhetett a vb-n, így ez most neki kimaradt.”

Időrendi sorrendben haladva a mieink a selejtezőkben nyújtott teljesítmény alapján megnyerték a team ranking versenyt, majd a kategóriánkénti érmek következtek:

“A vegyespáros és a trió esetében bíztunk az elsőségben, de nem lehetett száz százalékra venni természetesen egyik helyezést sem. A team ranking elsőség önmagában is egy visszajelzés volt, hogy hol tart a magyar aerobik sport. Az aerodance és a csoport éremszerzés esetében azt gondolom, ez volt a lehető legjobb eredmény, amit elérhettünk. A stepaerobik esetében pedig egy hatalmas grátisz a bronz, hiszen nekik ez volt az első világbajnokságuk. “

Sinkó Andrea zárásként elmondta, a június 28-i eskütétel után az aerobikosok megkezdik az edzőtáborozást a július 7-én az egyesült államokbeli Birminghamben kezdődő Világjátékokra, és bízik abban, hogy ezt a kiváló formát sikerült átmenteni a nem olimpiai sportágak olimpiájára.