A nehézségek ellenére nagy csapat indul a kick-box Eb-n

Készült2021-11-08

A nehézségek ellenére nagy csapat indul a kick-box Eb-n

A montenegrói Budvában vasárnap az ünnepi megnyitóval megkezdődött, és szombatig tart az utánpótlás kick-box Európa-bajnokság. A kontinensviadalon a koronavírus járvány miatt a szokásos négy korcsoportból csak a két idősebben avatnak bajnokokat, ennek ellenére népes mezőny, 39 ország közel 1200 versenyzője indul. Magyarországot is nagy létszámú csapat, 86 versenyző képviseli, amelytől az éremtáblázaton az első háromba kerülést várja Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke – adta hírül az MKBSZ.

Eredetileg augusztusban Magyarország rendezte volna az idei utánpótlás kick-box Európa-bajnokságot, azonban a hazai szervezők még az év eleji járványhelyzetben lemondani voltak kénytelenek a versenyt. Ezt követően került az Eb novemberi dátummal Montenegróba, de úgy, hogy a gyermek (7-9 évesek), kadet1 (10-12), kadet2 (13-15) és junior (16-18) korosztályok közül csupán utóbbi kettőben rendeznek versenyszámokat.

"Elsősorban annak örülök, hogy van valami olyan nagy világverseny, amire a sportolók tudtak készülni. Ez az esemény minden bizonnyal nagy motivációs lökést fog adni a résztvevő fiataloknak" – mondta Galambos Péter, aki azt is elárulta, hogy az évközi felkészülés nem volt a legideálisabb.

"Az első félévben itthon nem voltak versenyek, így nem tudták megméretni magukat a sportolóink. Nyáron pedig a klubok saját edzőtáborai jelentették a felkészülést, amelyek azért nem helyettesítenek egy-egy olyan központi edzőtábort, mint amilyenek szoktak lenni a nagy világversenyek előtt. És különböző szervezési, illetve a járványhelyzet okozta bizonytalanságok miatt most ősszel sem tudtunk központi tábort tartani, így a fiatalok összetartások során készültek az Eb-re, szakáganként három-négy napot együtt töltve. Azonban így is hatalmas csapatunk van, egytől egyig olyan versenyzők, akik a magyar bajnoki döntőkön biztosították a helyüket a válogatottban."

Az elnök elmondása szerint 86 versenyző utazott ki Budvába. A félerejű technikákkal vívott tatamis szabályrendszerekben és formagyakorlatban 74-en indulnak majd, és 12-en lépnek ringbe a kiütésre menő szakágakban.

"Az elmúlt években a világversenyeken a magyar válogatottak hagyományosan az első háromban végeztek az országok közötti versenyben az éremtáblázaton. Az várom, hogy a fiataljaink most is megugorják ezt a lécet. Nem látok olyan tényezőt, ami ez ellen szólna. Ugyanakkor nem lesz könnyű dolgunk, hiszen a résztvevői létszám mutatja, hogy egyáltalán nem ulibuli versenyről van szó, és nyilvánvalóan más országok kick-boxosai is gőzerővel készültek az Eb-re" – jelentette ki Galambos Péter.